Problem z wydajnością. Nowy sprzęt
Witam serdecznie,
Panowie mam do was pytanie gdyż ja już naprawdę nie mam pojęcia co się może dziać i jak to naprawić.
Od kiedy kupiłem PC mam problem z wydajnością, przy grach, które na tym sprzęcie powinny śmigać na najwyższych wymaganiach Battlefield 1 czy Wiedźmin Dziki Gon, mają zacinki przy najniższych.. W CS, którego gram okazyjnie na najwyższych wymaganiach mam jakieś 150 fps:/
Aktualizowałem wszystkie podzespoły ale to nic nie pomogło. Całość śmiga na Windows 10.
Poniżej przesyłam to jak wygląda cały PC.
Karta: MSI GeForce GTX970 4096MB 256bit GAMING
Pamięć: Kingston 8GB 1600MHz HyperX Fury Blue CL10
Płyta głowna: MSI B85-G43 GAMING (B85 2xPCI-E DDR3)
Procesor: Intel i5-4460 3.20GHz 6MB BOX
Zasilacz: Thermaltake 630W Smart SE Modular BOX
Dysk: Seagate 1TB 7200obr. 64MB
Panowie pomóżcie proszę. Dodam jeszcze, że mój brat ma podobny zestaw różniący się płytą i prockiem z tą samą kartą i tych problemów nie ma..
Jeśli macie jakiś pomysł co się może dziać dajcie znać, będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Mateusz
Jesteś pewien, że podlaczyleś monitor do karty graficznej a nie do płyty głównej?
Jestem praktycznie w 99% pewny, że podłączyłem do karty graficznej. Jeśli to nie będzie to czy masz jakiś inny pomysł, gdzie może być problem?
Co to znacz 99%? Masz być 100% pewien. Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej. Nie te z płytki, która dostałeś z komputerem tylko pobierz ze strony nvidia.com
Odkręć obudowę i sprawdź czy kręci się wiatrak na procesorze. Jeśli tak, to wejdź do biosu i sprawdź temperaturę procesora. Napisz tutaj jaka to temperatura. Prześlij zdjęcie tyłu obudowy to pokaże Ci, która karta jest zintegrowana.
Napisałem 99% gdyż jestem w pracy i nie mogłem na to zerknąć, będę wieczorem w domu to sprawdzę wszystko dokładnie. Jeśli chodzi o stery oczywiście wszystko pobierałem ze strony i jest aktualne. Zdjęcie i info o temp podeślę jeszcze dzisiaj.
Nacisnij ctrl+shift+esc i sprawdz jakie masz uzycie pamieci. W idle powinienes miec ponizej 10-20%, wiec jak masz wiecej to zabij "Runtime broker" i zrestartuj kompa.

Okey, zrobiłem zdjęcie. Monitor jest podłączony do karty graficznej. Sprawdziłem również jakie jest zużycie pamięci, pokazuje około 35-37%, CPU 3-5%, temp 38 C
Może gdzieś w biosie mam wyłączoną kartę graficzną? Ja tego nie potrafię znaleźć choć przepatrzyłem wszystkie opcje w biosie.
Albo jest jakiś program do obsługi kart MSI i tak jest coś namieszane...
Sprawdź jak zachowują się podzespoły pod obciążeniem. Odpal np. OCCT i sprawdź temperatury oraz zegary.

Zrzut z ekranu testu w OCCT. Dla mnie wszystko w normie chyba, że coś zauważyłeś dziwnego to daj znać.
Pomóż proszę;)
Rozkręciłem obudowę i zauważyłem, że podczas testu wiatrak na CPU chodzi cały czas, ale nie działają wiatraki na karcie graficznej... Karta działa i się świeci a wiatraki zaczynają działać dopiero podczas włączenia opcji chłodzenia w programie MSI Gaming APP.