Problem z Windows 8
Witam, od jakiegoś miesiąca posiadam Laptopa z Win 8. Sprawował on się dobrze przez większość czasu, dopiero ostatnio zauważyłem dziwną rzecz, laptop zawiesza się w losowych momentach. Najczęsciej jednak dzieje się to podczas grania w gry (Zauwazylem ze League of Legends zawiesza go dość często). Czy miał ktoś takie problemy?
Laptop jest na gwarancji więc za 2-3 dni jeśli sam nie rozwiąze problemu laptop leci do sklepu.
czemu od razu obwiniasz system? może po prostu się przegrzewa i łapie zawieszkę
Laptop jest nowy i nie zauważyłem tendecji do przegrzewania się i zawieszania z tego powodu, poczytałem troche w google i dowiedziałem się, że nie ja jeden mam problem właśnie przez win 8 spowodowanie. Dalej proszę o pomoc.
koksu - skończ biadolić bo czytać się tego nie da, w każdym wątku musisz swoje 3 grosze dorzucić i objechać kogoś, stójkę łapiesz od tego?
Prosiłem o pomoc a nie o wyzywanie i tym sam denerwowanie mnie. Nawiązując do Twojej wypowiedzi informuje, że Windows był zainstalowany fabrycznie.
Pierwsza rzecz w takich wypdkach to... konkrety.
Zawiesza się i resetuje czy po prostu zawiesza się, stoi i nie da się nic zrobić?
Marka? Model? Sterowniki do grafiki Najnowsze masz?
I po za tym co z tego, że Twoje odczucie mówi Ci, że się nie przegrzewa, sprawdź temperatury jakimś programem, np hw info.
Laptop jest marki Asus. (Kupiony ok. 2 miechy temu więc odrzucam wady sprzętu)
Laptop zawiesza się jedyne co moge robić to ruszać kursorem i używać klawiszy funkcyjnych (np. Wył/wł. ekranu)
Karta Graficzna Geforce 610M 2GB - Pobierałem najnowsze sterowniki za pomocą Geforce Expirience.
Pobrałem hwinfo - poprosze o instrukcje obsługi programu lub o to jakie dane chcecie żebym Wam powiedział wynikające z programu.
koksu - a ty jestes pryszczem co wyzywa sie na innych w necie, tyle
do sprawdzenia temperatury na szybko - SpeedFan
więc odrzucam wady sprzętu
Niby czemu? Że nowy to się może popsuć? Raczej to wygląda na problem system/aplikacja.
Ale..
Pobierz sterowniki z sterowniki raz jeszcze i przy instalacji zaznacz opcje wykonaj czystą instalacje.
Pobrałem hwinfo - poprosze o instrukcje obsługi programu lub o to jakie dane chcecie żebym Wam powiedział wynikające z programu.
Prosiłem o temperatury, więc może... yyy hmm temperatury? Otwierasz program, w pierwszym oknie zaznaczasz sensors only, dajesz Run i po chwili otwiera Ci się okno z temperaturami.
Pobrałem i uruchomiłem progam SpeedFan - po włączeniu go nie ma żadnej reakcji.
Siwy, Gdzie hw info pokazuje temperature?
Edit - Juz mam temperatuty CPU#0, CPU #1 i Core Max wachają się od 43 do 50 stopni.
Siwy czego jeszcze temperatury są Ci potrzebne?
Napisze wszystkie dane:
Cpu - Current 46, Min 45, Max 50, Average 46.3
PCH Temp - 56 current, Min 56, Max 58, Average 56.1
Więc może być to wina sprzętu? Tego naprawdę się niespodziewałem ale nigdy nie miałem doczynienia z Laptopami, więc może rzeczywiście. Co myślicie o tempraturach?
Głównie CPU I GPU.
Ale procek jest taki w miarę. Przeinstaluj na czysto sterowniki do grafiki(jak to zrobić masz w poprzednich postach).
i co każdy chwali sobie asusy siwy346
Co?
Wysiak, uspokój swojego nowego bota. :P
Jestem rozpaczony tym, że wszystko jest w normie a laptop wcześniej naprawde zachowywał się jak 15 letni komputer ;/ Co jeszcze może być przyczyną tych problemów?
śiwy to twoja wypowiedż: Asus to tani sprzęt
wypowiedz Oficjalny Bednarczyk to
Laptop jest marki Asus. (Kupiony ok. 2 miechy temu więc odrzucam wady sprzętu)
Jeśli masz partycje recovery to przywróć system do ustawień fabrycznych jak nie wiesz jak to się robi poczytaj w necie.
Gościu nie panikuj... Facet jesteś czy baba? To tylko laptop.
Może to jakiś wirus, zrób sobie logi, daj je tutaj:
http://www.fixitpc.pl/forum/38-dzia%C5%82-pomocy-dora%C5%BAnej/
Rób według tych zasad:
http://www.fixitpc.pl/forum-38/announcement-3-wa%C5%BCne-zak%C5%82adanie-tematu-obowi%C4%85zkowe-logi/
koksu nie pomagasz nikomu w żaden sposób więc się nie wypowiadaj.
Przykro mi ale nie mam czasu na te wsyzstkie raporty, dziekuje za pomoc. Gdy do jutra problem nie zniknie laptop oddaje do sklepu. Nie zamykam tematu tylko prosze o inne możliwości solucji problemu.
Oficjalny Bednarczyk
Sam widzisz tu uzyskać odp na pytanie to D
na 20 postów (bez moich ) 1 odp
Ski_drow jest o.k na temat
Pewnie żeś poinstalował milion rzeczy które działają w tle i dlatego komputer ci się zamula.
Przywróć go do ustawień fabrycznych.
Dziękuje wszystkim. Recovery pomogło, na komputerze nie był zainstalowany żaden syf, po prostu mogłem źle wyłączyć bądź podczas zostawienia go na chodzie mogło zabraknąć prądu gdy bateria była wyłączona.
TEMAT ZAMYKAM