problem z przegrzewaniem komputera

Forum Komputery
Odpowiedz
29.05.2014 20:32
1
odpowiedz
zanonimizowany568505
65
Konsul

problem z przegrzewaniem komputera

Mam problem z temperaturą. Wcześniej, gdy temperatura skoczyła do jakichś 45 stopni celcjusza (w "stresie"), wentylatory w komputerze przyspieszały i temperatura utrzymywała się na jednym poziomie w przedziale od 40 do max. 50. Teraz to znikło. Wyświetlacz na komputerze (w spoczynku) pokazuje mi praktycznie zawsze ponad 40 stopni gdzie przeważnie było poniżej 40. Mało tego, potencjometr na komputerze odpowiadający za prędkość wentylatorów nie reaguje w ogóle, ani nie przyspieszają ani nie zwalniają. Wczoraj zaobserwowałem przy oglądaniu filmu że temperatura sięgała 48 stopni.

Potencjometr odpowiada tylko za wentylator na procesorze.

Dodam jeszcze, że oprócz wentylatora przy grafice i na procku mam jeszcze jeden dodatkowy. Obudowa jest cały czas otwarta z jednej i drugiej strony.

Proszę o pomoc gdyż pojawiają się "artefakty" podczas grania.

Co może być przyczyną braku reakcji wentylatorów na wyższą temperaturę ?
Czemu potencjometr od obrotów wentylatora nie reaguje na zmiany ?
Co mogło być przyczyną takiej zmiany ? Software czy hardware ?
Jak to wszystko przywrócić do pierwotnego stanu ?

29.05.2014 20:41
2
odpowiedz
zanonimizowany956494
25
Legend

Czego to temperatury? Jak karty to nie ma się o co martwić bo to świetna temperatura, procka właściwie też.

29.05.2014 20:45
siwy346
3
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Zamknij tą obudowę. To wcale nie pomogą a wręcz przeciwnie. No chyba, że masz jakiś chiński szajs za grosze, wtedy tak czy tak przepływu powietrza nie masz.
Zaktualizuj sterowniki
Skorzystaj z Windows Update.
Sprawdź ustawienia sterowników co do regulacji obrotów wentylatora.

29.05.2014 20:50
4
odpowiedz
zanonimizowany568505
65
Konsul

A jak go wyczyszczę to coś pomoże ?
Czasami brałem go na warsztat i kompresorem dmuchałem.
Obudowa to I-Box jakiś tam.
Czyli to zależy od systemu tak ? Sęk w tym że nigdy takowych sterowników nie instalowałem przy reinstalacji systemu a wszystko było cacy.
Wiem że taka temperatura jest ok ale sam fakt że coś się zmienia mnie niepokoi.
Cały czas pisałem o temperaturze procka, bo tylko taka wyświetla mi się na wyświetlaczu komputera.

29.05.2014 20:55
siwy346
5
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Cały czas pisałem o temperaturze procka, bo tylko taka wyświetla mi się na wyświetlaczu komputera.
Chodzi Ci na ten wyświetlacz na obudowie? Skorzystaj z programu HW info lub hwmonitor dla potwierdzenia i i uzyskania wiarygodniejszych, szerszych wyników. Wykonaj test w stresie i w spoczynku.

Czyli to zależy od systemu tak ? Sęk w tym że nigdy takowych sterowników nie instalowałem przy reinstalacji systemu a wszystko było cacy.
Owszem instalowałeś, albo zrobił to system, zaktualizuj je ze strony producenta karty graficznej.

Obudowa to I-Box jakiś tam.
No to zamknij tą budę.

Czasami brałem go na warsztat i kompresorem dmuchałem.
O ile nie jest to jakiś mocny kompresor to spoko. Ale jeśli używasz czegoś co jest przeznaczone do cięższego przemysłu to możesz sobie coś urwać w obudowie.

A jak go wyczyszczę to coś pomoże ?
Nie zaszkodzi.

29.05.2014 21:52
6
odpowiedz
zanonimizowany568505
65
Konsul
Image

Mam ten HW Monitor i nie wiem na co mam patrzeć, które temperatury porównać do tego co mam na wyświetlaczu obudowy. Załączyłem screena...

Nie wiem czy karta graficzna ma coś wspólnego z tym że wentylatory nie przyspieszają, ani że potencjometr od wentylatorów nie działa.

Obudowę właśnie zamknąłem.

Kompresor jest malutki, w dodatku ledwo zipie i słabo już dmucha :P

29.05.2014 21:58
Reg03
7
odpowiedz
Reg03
44
Trust me

jak można wytrzymać przy 2600 obrotach? przeca to musi huczyć niemiłosiernie.

temperatury nie są jakieś tragicznie, mogło by być lepiej ale nie jest źle, płyta główna łapie ciepło ale to często są przekłamane wyniki.
ale jaki jest sens się męczyć z wentylatorem na 99%? zero komfortu pracy.

29.05.2014 22:03
8
odpowiedz
zanonimizowany568505
65
Konsul

Ale sęk w tym że żaden wentylator nie pracuje na maksa. Zawsze przyspieszał.
Wcześniej było słychać go, pracował jak stary odkurzacz, ale przynajmniej temperatura była niska, a teraz ? cały czas pracuje cichutko, nawet w stresie (np. jak gram) a piszesz mi że to hałas.
Jest możliwość że to jakiś wirus ?

29.05.2014 22:10
9
odpowiedz
zanonimizowany956494
25
Legend

Reg
2600 to niedużo.ja w stresie na procku mam 3200 a normalnie 2500....i nic nie słychać.

29.05.2014 22:26
10
odpowiedz
zanonimizowany568505
65
Konsul

Problem w tym że pokazuje mi pełne obroty a nie słychać tego.
I nie wiem czemu potencjometr nie działa.

Zrobiłem mały test.
Włączyłem CoD4 (aktualnie o od kilku miesięcy tylko w to gram) i temperatura sie lekko podwyższyła, właściwie nieznacznie. Ale wentylator nadal nie przyspiesza a wcześniej przyspieszał (wyżej wspomniałem że działał jak odkurzacz).
Nie wiem co jest nie tak. Jutro ściągnę nowe sterowniki do GPU (jutro bo dopiero o 12 w nocy mam darmowy transfer a zostało mi tylko 1gb :P). Zobaczę co mam na płytkach od producenta i też ewentualnie zainstaluje. Zeskanuję antywirusem, zrobię defragmentacje wyczyszczę PC od środka. Niebawem będę instalował system od nowa (nowy Wolfenstein działa tylko na 64bity a mam 32 :D a w tym tygodniu idę kupić. Muszę zmienić :D)
Jeśli macie jakieś pomysły lub rozwiązanie mojego problemu, to piszcie.

I jeszcze jedno pytanie... czy nowy sprzęt (bo mam nowy monitor) ma wpływ na takie zachowanie ?

Tymczasem uciekam.
Odezwę się jutro w tym poście.

30.05.2014 18:03
11
odpowiedz
zanonimizowany568505
65
Konsul

zainstaluję dzisiaj, bądź jutro win7 z 64 bitową architekturą i zobaczę jak to się sprawdzi :)
Jeśli ktoś zna jakieś sensowne rozwiązanie, to bardzo proszę o pomoc :)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl