Problem z przeglądarką
Witam.
Od kilku godzin mój internet zaczął dziwnie chodzić, strony nie zawsze za pierwszym razem się załączają i na dodatek np. olx wygląda tak ->
O co chodzi?
Problem jest prawdopodobnie z prędkością internetu. Strona ładuj się bez elementów graficznych, tak samo jak w telefonie, gdy nie masz zasięgu, strony załadują się tak samo. Wiem to z kursu HTML. Napisz, z jaką prędkością odbierasz dane.
no i widzisz, bylo sobie nie zakladac nowego internetu. Teraz internet tak ci pedzi ze strone nie nadazaja sie ladowac, rowiazaniem bedzie spowolnic ten szybki internet :)
Ale ja nie zakładałem sobie nowego internetu, mam niezmiennie ten sam już od 2 lat jak nie dalej :)
To problem z jedną przeglądarką czy z wszystkimi?
Jeśli problem dotyczy liska to łap:
http://gameplay.pl/news.asp?ID=80838
Tylko FF. No tak, że też zapomniałem o resecie.
Czynność wykonałem na wszelki wypadek.

No i nadal coś się krzaczy. Reset wiele nie pomógł, przeglądarka muli, strony się wolno wczytują.
Speedtest.net wskazuje wszystko poprawnie o co może chodzić?
Przykład z sadola ->

Zauważyłem, że problem nie tylko leży po stronie FF.
Na IE dzieje się tak samo. Taki komunikat otrzymałem jak chciałem wejść na GOLa ->
O co może chodzić? Dostawca internetu Netia.
U mnie pewne elementy samej przeglądarki wyparowały. [X] w otwartych zakładkach, przycisk ustawień, strzałka wstecz itd. Rano wszystko było ok.
Ja już wiem, że wina nie leży po stronie przeglądarki :)
Liczę, że ktoś obeznany wie w czym rzecz.
Skanowałeś kompa pod kątem jakiegoś syfu ?
Jeśli nie to bym profilaktycznie to zrobił.
Przy okazji zobaczył jakie procesy działają w tle, autostart.
"Problem jest prawdopodobnie z prędkością internetu. Strona ładuj się bez elementów graficznych, tak samo jak w telefonie, gdy nie masz zasięgu, strony załadują się tak samo. Wiem to z kursu HTML. Napisz, z jaką prędkością odbierasz dane."
Nie no bez jaj, co tu ma kurs do rzeczy? Jak sie ma wolniejszy net to sie wszystko laduje wolniej, nie ma tak, ze sie jakies elementy nigdy nie zaladuja...
Moim zdaniem autor tematu ma jakiegos syfa w kompie.

Avast właśnie skanuje.
Autostart pusty, procesy wyglądają tak ->
Syf w komputerze? Dbam ogólnie o jego bezpieczeństwo, więc ten syf musiał się naprawdę nieźle zakamuflować.
Dam znać jak już wszystko się ładnie zeskanuje.
Nie skanuj avastem tylko jakimś cclenerem, adawarem i podobnymi. A syf wlezie nawet nie będziesz wiedział kiedy i skąd.
Mam dokładnie to samo. Też mam avasta ponowna instalacja lisa nic nie daje. z tego co czytałem pomaga "Twardy" reset rutera -niepróbowaniem podobno trzeba guzik od wyłąnczania przytrzymać kilka sek wyciągnąć jakiś kabel niewiem... jak odkryjesz w czym problem daj zanać

thomas-> Odstaw jakieś gówna typu skan avastem i ccleaner - to tylko strata czasu.
CCleaner nie jest praktycznie nic wstanie zdziałać, a nie wiadomo czy nie robi większego burdelu niż był.
Użyj Adwcleanera (przed użyciem upewnij się, że w panelu sterowania nie masz żadnych dodatków do przeglądarki).
http://gameplay.pl/news.asp?ID=70356
Później zrób skan program Malwarebytes antimalware
Przy instalacji uważaj na to--->
(odznacz uruchomienie procesu testowego).
Uruchom skanowanie niestandardowe i zaznacz wszystkie opcje i wszystkie dyski.
Zobacz też w opcjach karty sieciowej czy przypadkiem nie masz jakiś dziwnych DNSow. http://www.centrumxp.pl/WindowsXP/376,Konfiguracja-IP-oraz-DNS.aspx
Abdul93-> Reset routera oznacza przywracanie go do ustawień fabrycznych - nie polecam jeśli nie jesteś wstanie go sam skonfigurować. Bezpieczniej dla Ciebie będzie wykonać restart - czyli wyłączenie go na chwilę z prądu.
To ja bym na próbę wywalił Avasta(oczywiście po upewnieniu się, że żadne inne syfy na kompie nie powodują problemu.
Z Panelu sterowania ,a jak będą problemy to za pomocą tego:
http://www.avast.com/pl-pl/uninstall-utility
Akurat to, że Avast coś potrafi namieszać, powodować problemy z siecią to nie żadna nowość.
To widzę, że grubsza zabawa się tutaj kroi. Modem restartowałem, ale i to nic nie dało.
Dzisiaj wieczorem popróbuje o ile będę w domu, a jak nie, to zabiorę się za to jutro.
Czytałem też gdzieś na internecie o podobnym problemie. Rozwiązaniem było wklejenie ciągu liczb w adresie DNS czy jakoś tak, ale nie bawiłem się w to.
ADW nigdy nie używałem, bo reklamy nie były na tyle wkurzające.
O jakich dodatkach do przeglądarki mówisz, siwy?
Dzięki za naświetlenie sprawy, będę działać i informować na bieżąco! :)
/ we właściwościach miałem zaznaczone "uzyskaj adres IP automatycznie".
Rozwiązaniem było wklejenie ciągu liczb w adresie DNS czy jakoś tak, ale nie bawiłem się w to.
To nie może być jakiś byle jaki ciąg.
Poczytaj o adres DNS, a Ciebie mogą zainteresować te:
http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenDNS
albo te:
https://developers.google.com/speed/public-dns/?hl=pl.
O jakich dodatkach do przeglądarki mówisz, siwy?
O tym wszystkim co usuwa ADWcleaner. Czyli śmieciowe paski narzędzi do przegląrdki(słynne delta toolbary czy ask toolbrary), jakieś lipne strony startowe, usługi reklamowe(będące następstwem pasków) itp.
Na przyszłość zainteresuj się także programem Uncechky. Jest maleńki programik, który odznacza instalowanie śmieci przy instalowaniu innych aplikacji.
http://unchecky.com/
Do Ciebie także prośba abyś tego Avasta odinstalował jeśli wszystko inne zawiedzie.
Edit:
/ we właściwościach miałem zaznaczone "uzyskaj adres IP automatycznie".
Tego nie zmieniaj - możesz sobie internet bardziej zepsuć. Tu chodzi o adres DNS (sekcja niżej).
@archiveDB > Po prostu piszę to, aby potwierdzić to co napisałem. To ma do tego kurs. A jak ma się syfa, to trzeba poprzeglądać element docelowy przeglądarki, ewentualnie go zmienić na właściwy, reset przeglądarki i powinno pomóc.
Adwcleaner wykrył jedną rzecz, od razu poszła do kosza.
Malware skanował kompa dobre 3h i wykrył 85 plików, które dodałem do kwarantanny.
Na razie jest okej, jeszcze zobaczę tego Avasta w razie jakby sytuacja się powtórzyła.
Thomas-> Tak DNSy są ok. A właściwie zrzut świadczy o tym, że są one pobierane z routera/od dostawcy.
Malware skanował kompa dobre 3h i wykrył 85 plików, które dodałem do kwarantanny.
Masz idealny dowód na to, że skanowanie Avastem to była tylko strata czasu.
Zainteresuj się programem Unchecky - wspominałem o nim w poprzednim poście. A także za tydzień czy dwa powtórz skanowanie MBAMem.
Tak też myślałem na temat tych DNSów.
W sumie wydaje mi się, że kontroluję to co instaluje, ale dla świętego spokoju zainstalowałem Unchecky.
Wystarczy, że programik jest na dysku, to tyle? Nie muszę go mieć uruchomionego na pasku, czy coś?
Nie, nie musi być otwarty. Działa jego usługa i dwa procesy unchecky_bg.exe oraz unchecky_svc.exe - ślad ten widzisz w menedżerze zadań.
Program również sam się aktualizuje.
Okej, dzięki za pomoc.
Na razie niczego nie zauważyłem i jest okej, ewentualnie jeszcze usunę Avasta, jakby problem wystąpił.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że masz zaśmiecony komputer.
W zaistniałych okolicznościach polecam logi.
Logi robisz według tych instrukcji:
http://www.fixitpc.pl/forum-38/announcement-3-wa%C5%BCne-zak%C5%82adanie-tematu-obowi%C4%85zkowe-logi/
A dajesz tutaj:
http://www.fixitpc.pl/forum/38-dzia%C5%82-pomocy-dora%C5%BAnej/
fixitpc.pl to najlepsze forum do takich rzeczy panują tam określone zasady i w dodatku Picasso czyli główna prowadząca ma od jakiegoś czasu certyfikat Microsoftu MVP w kategorii consumer security.
Nie korzystaj z programu Combofix.
Nie no bez jaj, co tu ma kurs do rzeczy? Jak sie ma wolniejszy net to sie wszystko laduje wolniej, nie ma tak, ze sie jakies elementy nigdy nie zaladuja...
archive-> a niby taka strona ma wiecznie czekac z wyslaniem pakietu do Ciebie? oczywiscie, ze jesli jest problem z internetem to w koncu dostajesz timeout i nie przesyla ci wszystkiego.
Spoko, ja też mam w Netii i mam dzisiaj to samo.
A u mnie dzisiaj rano padało, na w Gdańsku tez będzie padać. Ale niedługo może jakieś 10 minut. A do Gdańska mam jakieś 500km...
Co to w ogóle jakaś porada z dupy? Jak można wysuwać wnioski patrząc na tylko na nazwę dostawcy nie znając reszty parametrów i sytuacji w jakiej znajduje się użytkownik.
cswthomas93pl-> Nie żadne uspokoiłeś tylko zacznij działać bo za tydzień znowu będziesz pisał, że nie masz problem z przeglądarką.
Generalnie w takiej sytuacji może być też winny sprzęt sieciowy(karta, router czy modem), ale patrząc na to, że ten mbam coś wykrył, to ja bym szedł w Twoją stronę. Zanim zaczniesz krzyczeć, że Twój operator(netia) to złodzieje i ciągle coś nie działa sprawdź dokładnie Twój system. Dostałeś instrukcje w [33].
No tak, akurat sie tak złożyło, że mamy problem z netem i w tym samym dniu psuje nam się komputer. Dziwne, szczególenie, że mamy tego samego dostawce internetu. A z jakiego województwa jesteś thomas?
Aktualnie nie mam siły robić czegokolwiek, nie spałem 32h i ledwo co widzę na oczy. Wezmę się za to jutro po robocie..
Ezio - kuj. pomorskie.
Ezio-> Problemy autora zaczęły się 24 września (a przynajmniej wtedy założył wątek), więc stawiam Ci pytanie: czy dzisiaj jest 24 września?
thomas-> to co Ty tu robisz? Jazda spać! :)
Nastrajam się muzyką, może dzisiaj uda mi się zasnąć.. :)
Tylko to też dziwne, że raz śmiga wszystko cacy, a raz nie. Aktualnie jest wszystko w jak najlepszym porządku. Może to faktycznie wina Netii? A że mbam wykrył, to może wina tego, że dawno pieca nie skanowałem? Nie wiem, zobaczymy te logi jutro. Dobranoc :)