Problem z podłączeniem słuchawek
Witam!
Właśnie zainstalowałem Windowsa 7 (miałem XP'ka) i wszystko byłoby pięknie gdyby nie to że nie działają mi słuchawki. Mam płytę główną Asus P5K Pro z wbudowaną k. dźwiękową i mam następujące wtyczki: mikro, głośnik przód, głośnik tył, głośnik boczny, głośnik centralny/sabwoofer, wejscie liniowe. W XP'ku miałem podpięte słuchawki pod wtyczkę głośnika centralnego, ale kiedy je podłączałem to system kazał mi wybrać co to za sprzęt i wybierałem słuchawki i wszystko było ok. Natomiast W siódemce wygląda na to, że system sam ustala co to za sprzęt. Próbowałem już podpiąć słuchawki pod wszystkie wolne gniazda, ale to nic nie daje, dopiero kiedy odepnę głośniki przednie i podepnę słuchawki to działają. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić, bądź wie co zrobić by móc wybrać rodzaj urządzenia kiedy podłączam słuchawki?
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Masz zainstalowane sterowniki od zintegrowanej dźwiękówki, czy korzystasz z tych, które zainstalowały się razem z systemem?
Te systemowe są podstawowe, ale tak czy siak po podłączeniu do zielonego gniazda powinno automatycznie dać sygnał na głośniki/słuchawki.
Nie rozumiem tego co napisales, te sluchawki nie dzialaja ci w koncu w ogole, czy dzialaja po podpieciu do zielonego wyjscia stereo, czyli tak, jak normalnie powinny? Czy to nie jest tak samo, jak miales w XP, gdzie miales wtedy wpiete glosniki (i jakie), jak nie w zielone wyjscie?
Gdzieś w panelu od karty dźwiękowej masz pewnie ustawione wyciszanie tylniego panelu, kiedy z przodu podłączone jest jakieś urządzenie grające. Zamień głośniki na tył, słuchawki na przód i powinno być ok.
Nie znam się na sofcie ASUS'a więc nie powiem Ci gdzie się to przełącza.
Panel Przedni nie działa wcale więc nic do niego nie podłączam.
Z tyłu mam podpięte do zielonego głośniki przednie, do czarnego głośniki tylne, oraz do różowego mikrofon. Do tej pory miałem podpięte do niebieskiego słuchawki, ale teraz nie chcą działać.
Słuchawki są sprawne, bo gdy podpinam je na próbę pod zieloną wtyczkę to wtedy działają.
Mogę się prawie założyć, że masz w tym kompie dźwiękówkę od Realteka. I też myślę, że od niego sterowniki zainstalowałeś (...tak?). No to podpinasz zielonego jacka do tego niebieskiego wejścia (line in), a kiedy sterownik zapyta się Ciebie co to za sprzęt, zaznaczysz słuchawki i po kłopocie...u mnie działa.