Problem z płynnością
Witam. Otóż mam dziwny problem, mianowicie postanowiłem zainstalować i pograć trochę w The Sims 3 wszystko ustawione na wysokich ustawieniach, niby chodzą płynnie, ale jak przesuwam obraz ta płynność spada i obraz, jakby się wieszał (jakby spadki FPS). Dodam jeszcze, że nie mam dobrego sprzętu do tego laptop, ale grając w The sims 4 takiego czegoś nie miałem. Jakie ustawienie może powodować te przycięcia przy przewijaniu obrazu? Z góry dzięki i liczę na jakąkolwiek pomoc.
P.S Jestem nowy na forum i nie wiem, czy napisałem ten temat w dobrym dziale
mógłbyś podać specyfikację tego laptopa, procesor i karta graficzna (jakaś zintegrowana, czy normalna?). A liczbę FPSów sobie w programie FRAPS sprawdź. W grach wygładzanie krawędzi (AA) zjada klatki, cienie możesz dać na średnie lub niskie, wyłącz VSync, może doda klatek.
Laptop Lenovo G50-80 IntelCore i3 4005u CPU 1.70 GHZ 1.70 GHZ
4GB RAM. Zintegrowana karta graficzna Intel HD Graphics 4400 Win 10 Home.
Dziwi mnie to, że na najniższych jak i na najwyższych detalach gra przycina się tak samo tylko przy przewijaniu obrazu, tak więc nie wiem w czym problem. The Sims 4 chodzą bez zastrzeżeń.
Miałem to samo, na lepszym od Twojego laptopa komputerze stacjonarnym. Po któryms dodatku mi sie to przestało robić i klatkowanie przy przewijaniu obrazu znikło. Nie tylko Ty masz taki problem, bo to chyba wiekszośc moich znajomych sie na to skarzyło.
Ps. masz karte intela, co prawda nie za mocna i nie do gier, ale myśle ze sims 3 powinno bez klatkowania chodzić. Wyłącz vsync :x
No mam wszystkie oryginalne dodatki jakie są. To lipa chyba nie pogram,bo przeszkadza to w grze... Ta wiem, że karta nie za mocna i do tego zintegrowana, ale powinno chodzić płynnie, a tu nie ma różnicy, czy gram na wysokich, czy na niskich ustawieniach ;/
jeśli występują takie ciecia przy przesuwaniu obrazu z wieloma obiektami to tylko może pomóc:
-więcej pamięci na karcie
-więcej pamięci ram
-patch, który usuwa problem z lokowanie się danych w pamięci (czyli głównie od programistów samej gry)
ewentualnie, wyłączyć programy, które działa w tle w pamięci (antywirusy, defragmentatory dysków w czasie rzeczywistym, itp.)
https://pl.thesims3.com/game/patches
chyba, że już masz zainstalowany najnowszy, wtedy możesz jeszcze wymusić w sterownikach karty graficznej V-sync dla tej gry, może to coś pomoże