Problem z monitorem
Witam.
Dzisiaj znalazłem na strychu mój stary monitor który służył mi do poprzedniego komputera , a że jest większy od mojego obecnego postanowiłem go podłączyć, po podłączeniu monitor działa poza dziwnym dźwiękiem który wydobywa się z jego wnętrza , otóż z monitora słychać słaby pisk , orientuje się ktoś o co to może chodzić, i czy praca z takimi monitorem nie wpłynie negatywnie na pracę komputera [ spalenie jakiegoś elementu , kart graficznej czy płyty głównej ]
?
Dodam że nie jest to jakiś pisk przez który uszy opadają, nie przeszkadza mi praca na nim tylko obawiam się żeby nie uszkodzić sobie jakiś podzespołów komputera : )
Jesli to monitor CRT, to pewnie piszcza cewki/trafo. Na komputer nie ma to zadnego wplywu, gorzej ze zdrowiem psychicznym. Kup lepiej uzywany monitor na allegro, np. Eizo S1921(5:4) za niecale 200zl, nie pozalujesz.
Porownaj sobie ten pisk do komara ktory ciagle lata ci kolo ucha i slyszysz ciagle brzeczenie.
Jesli masz monitor lcd, to problem lezy w zasilaczu. Znajomy elektronik powinien ci naprawic ta usterke za dobre piwo.
W porównaniu do brzęczenia komara to jest nic, wydaje mi się że coraz słabiej piszczy , nie przeszkadza mi to w pracy tylko ta twoja odpowiedź " gorzej ze zdrowiem ... " mnie zaciekawiła