Problem z dyskiem
Kupiłem ostatnio drugi dysk Samsunga F3 1GB i polaczylem go w RAID 0. Wszystko ladnie sie ustawili i dzialalo. Ustawilem go na GPT i sformatowalem na NTFS. Winda startuje z SSD. Po pewnym czasie odpalam kompa i slysze takie ostre stukanie. Glowica nie moze sie ustawic. Dokladnie widac to na filmie ponizej. Pare restartow kompa i sie on ustawia i winda wstaje. W BIOSie mam komunikat SMART BAD, Recover, press F1 bla bla. Czasami przy odpalonym windowsie, dostaje komunikat, ze cos sie stalo z jednym z dyskiem w Raidzie. I w programie Intela jest mozliwosc "zrestartowania dysku" i po nacisnieciu wszystko wraca do normy. Dysk mi sie sypie?. Czym to sprawdzic. Co tu zrobic?
http://www.wykop.pl/link/715079/dysk-twardy-stuka-zepsuty-jest-rada/
Rozwiazenie tego pana mi nie odpowiada :(
Podłącz kolejno jako pojedyncze dyski i przetestuj sprawność ES-Tool.
Program aktualnie dostępny jako bootCD:
http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/downloads/support_in_es.html
Co ciekawe ten niby wadliwy dysk dzialal wczesniej jako dysk zewnetrzny i nie bylo problemow. Dopiero po podlaczeniu w RAID takie kwiatki się zaczely...
SMART nie wywala zawsze...
Być może są zbyt duże różnice pomiędzy dyskami i w takiej konfiguracji się wysypują, pojedynczo będą pracowały poprawnie. Wystarczy seria obszarów o dłuższym czasie dostępu i już może być problem, nie używasz przecież jakiegoś zaawansowanego kontrolera RAID.
Tak wiem, staram się czytać to co piszą inni. To nie gwarantuje jeszcze ze bedzie OK, dyski mogą sie różnić ilością błędów, jeżeli jeden z nich ma większą liczbę alokowanych błędów (albo zbyt długie czasy dostępu) lub inne felery to może być tak że nie będą poprawnie współpracowały przy połączeniu w macierz, być może każdy z nich jako samodzielny dysk będzie pracował poprawnie.
Myslalem, ze dwa takie same produkty wyklucza te mozliwosc ;/. No nic wlasnie ide zrobic test tym programem co podales...
A to są dokładnie takie same modele?
Narmo-> Tak, oba maja po 1TB, 32MB itd. (2xF3) Teraz odlaczylem dobry dysk i probuje odpalic program samsunga z plyty, ale mam error, ze nie moze odpalic pliku ;/
Widzacy, mialem namysli, ze sa od tego samego producenta i o tych samych parametrach.
Nie pytam się, jaką mają pojemność czy cache, ale czy to są dokładnie takie same modele.
krew mnie juz zalewa!!. Program samsunga po wypaleniu na plycie wywala ponizszy komunikat. Przy zrzuceniu tego na pendrive, miga mi tylko "_". Nie wiem co robic ;/.
Can't open CD driver CD001. SHSUCDX can't install.
your ram drive is loaded at C:
Out of memory error.
Bad command or filename.
Narmo -> tak oba sa HD103SJ
Juz jest wszystko OK. Okazalo sie, ze podlaczylem jeden dysk do SATA 3 i kablem do Sata 3, a drugi do Sata 2 kablem do S2. Teraz wszystko jest na Sata 2 i chodzi idealnie :).