Pomoc w wyborze telefonu i sieci
Witam. W końcu skończyła się moja umowa z Erą, wróć, T-Mobile i mam mały problem w wyborze nowej oferty. Przy nowej ofercie niestety będę musiał zmienić numer, ponieważ teoretycznie oferta jest ważna do końca grudnia, jednak ze względu, że to była umowa na kartę to trochę (czytać - znacząco) ten proces się przyspieszył ;) W każdym bądź razie zamierzam wybrać jakiegoś smartfona, mój wybór padł na HTC (Wildfire i Desire) lub Sony Ericson (tutaj akurat nie mam konkretnego typu, biorę ją pod uwagę ze względu na swoje wcześniejsze dobre stosunki z tymi telefonami), oferta max do 70zł na abonament. W sumie wystarczy mi, jeżeli poleci ktoś jakiś dobry telefon z tych wymienionych, chociaż nie ukrywam, że szczególnie chętnie bym kupił iPhone'a, ale na niego brak funduszy :)
Ja nie pomogę Ci niestety z operatorem, ale trochę doradzę z telefonem.
HTC Wildfire od razu możesz sobie odpuścić, ponieważ jest to wypierdek, telefon zrobiony na szybko i byle jak. Ma przestarzałe podzespoły, przez co nie nadaje się do niczego, a jego sytuację pogarsza wyświetlacz o rozdzielczości 240 x 320 przy 3.2", co powoduje, że cholernie nie wygodnie przegląda się na nim Internet, nie mówiąc o czymś poważniejszym(np. grach). Jest to zwykły LCD, spotykany również w innych telefonach, który również ma swoje wady. W dodatku jest brzydki jak dzeszczowa noc.
HTC Desire jest natomiast telefonem dobrym. Ma całkiem niezły procesor i układ graficzny(nazw nie podaje, bo pewnie i tak nic Ci to nie mówi ;)). Ma dużo lepszy wyświetlacz od Wildfire - AMOLED 480 x 800 przy 3.7". AMOLED to naprawdę skok wydajnościowy względem LCD, oczywiście na plus dla tego pierwszego.
Jeśli chodzi o SE - tu mogę Ci polecić X8 oraz X10. Nie wiem jedynie, jak to z nimi jest u operatorów, ale są to jedne z lepszych modeli tej marki.
SE Xperia X8 telefon raczej z niższej półki. Ma całkiem niezłe bebechy.
Co dziwne, pomimo tego, że ma ekran pojemnościowy, na początku istnienia na rynku nie obsługiwał multidotyku. Teraz wyszły stosowne latki, które dodają tę funkcję. Ma ekran LCD 320 x 480 3.2". W dodatku wygląda całkiem przyzwoicie.
SE Xperia X10 ma już naprawdę porządne(m. in. procesor 1 GHz) podzespoły i większy niż w X8, 4" ekran o rozdzielczości 480 x 854. Również z wyglądu całkiem ładnie się prezentuje, choć to kwestia gustu. Ze wszystkich podanych przeze mnie telefonów, ten chyba ma najlepszy aparat(8 MPix). Wildfire ma 3.2 MPix, Desire 5 MPix, X8 3.2 MPix.