Witajcie mój obecny blaszak to
Intel(R) Core(TM) i3-2120 CPU @ 3.30GHz
8gb ram kingston 2x po 4gb
grafika radeon dh 7870 2gb
ASUSTek Model P8B75-M LE
chce zmnienić procek karte i płyte na:
intel core i5 4670k
gtx970 4gb
i jakąs płyte głowną tylko nie bardzo wiem jaką. Proszę o opinie czy to dobry pomysl czy moze za cene 3000zł da rade kupić jakies lepsze podzespoły?
Wybór bardzo dobry. Płytę możesz wziąć np. Gigabyte Z97 HD3. Do tego zamontuj jakieś lepsze niż boxowe chłodzenie, bo szkoda nie wykorzystać odblokowanego mnożnika w procesorze.
Rozumiem że obecny zasilacz, napęd cd, dysk, obudowa i pamięc ram może zostać stara? Czy wzrost wydajności w grach będzie duży?
Nie napisałeś jaki masz obecnie zasilacz. Do tej nowej konfiguracji będziesz potrzebował markowy ok. 500-550 W. Wzrost wydajności będzie duży.
A taki wybór : zostawiam obecny procek ten i3 a dokupuje gtx980 i płyte Gigabyte Z97 HD3 i zasilacz corsair 550w ? który pomysł lepszy ?
Nie wsadzisz tego procka na Płytę Z97. Inny socket (twój procek to 1155 a Z97 to 1150). Twoja płyta jest ok, i tak naprawdę jeśli byś opierdzielił grafikę i obecny procek, zmienił zasilacz na markowy 550W (Corsair, XFX, a nawet SPC czy cokolwiek firmowego) do tego dołożył czterordzeniową I5 np. 2500k, albo 3550 lub 3570, to w duecie z GTX 970 ta konfiguracja starczy jeszcze na lata.
Sizalus, markowe 450Watt z dobra linia +12V wystarczy, nawet do OC ;) Aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, zeby wziac cos na przyszlosc.
MAm jescze pytanko czy oprócz karty graf. procka płyty i zasilacza będe coś musiał zmnieniać czy dokupywać? Chodzi mi i ram albo chłodzenie?
Gigabyte Z97 HD3 a czy ta płyta obsługuje ramy 1333mhz bo ja takowe mam więc pytam bo coś na zagranicznym forum facet miał z tym problem ?