Pomoc przy "częściowym" złożeniu komputera
Cześć.
Tak jak w tytule chciałbym poprosić Was o pomoc, udzieleniu jakiś porad na temat wymianie połowy komputera. Na tą chwilę posiadam:
- Intel Core2 Duo E8500;
- Gigabyte GA-EP43-DS3;
- Seagate Barracuda ST3250820AS;
- 4x Nanya NT2gGT64U8HD0BY-AD,
i właśnie to chcę wymienić. Pytałem się tu kiedyś czy warto wkładać jakiegoś czterordzeniowca na LGA-775, ale odradzono go mi. Tak więc myślałem, aby wymienić to wszystko na takie części:
- http://goo.gl/wKZdex ;
- http://goo.gl/gqmWqh ;
- http://goo.gl/FO8a3X ;
- 2x http://goo.gl/GeYzK3 ,
a tak wygląda cała reszta:
- NVIDIA GeForce GTX 750 OC;
- Chieftec HPC-420-302 DF;
- Cooler Master: Elite 331;
- oraz napęd optyczny, czytnik kart pamięci i różnej maści kable :-).
Głównie chodzi mi o to, czy ten złożony przeze mnie zestaw będzie dobrze działał i czy do tego co aktualnie posiadam tzn. karty, obudowy będzie finalnie wszystko ze sobą pasowało i współgrało. Chodzi mi o to, czy np. płyta główna zmieści się do tej obudowy, czy zasilacz ten cały zestaw uciągnie i kable z zasilacza będą pasowały do wtyków na płycie. Proszę także o porady co zmienić i na jakie części, czy dokupić jakieś kable etc.
Za pomoc z góry bardzo dziękuję.
Zasilacz to staroć, ale jak działa to dobrze. Ciężko jednak będzie coś wymienić później, zasilacz ma słabą wydajność na liniach 12V.
Pamięci bierz 1600MHz CL9. Ta sama cena, płyta szybszej nie obsłuży a opóźnienia mniejsze. Przy okazji weź 1 kość 8GB, później będziesz mógł dołożyć drugą bez problemu, cena powinna być podobna.
Sprawdź czy napęd optyczny jest na ATA czy na SATA, ATA nie podłączysz. Reszta bez problemu.
Shado2025
zasilacz ma słabą wydajność na liniach 12V.
Z kolei ja słyszałem co innego. :-)
Pamięci bierz 1600MHz CL9. Ta sama cena, płyta szybszej nie obsłuży a opóźnienia mniejsze.
Dobrze rozumiem, mam wziąć słabsze RAM'y? Przecież te i tak drogie nie są.
Przy okazji weź 1 kość 8GB, później będziesz mógł dołożyć drugą bez problemu, cena powinna być podobna.
Jest sens brać 16 GB RAM'u? Korzysta jakiś program z tego (w domowych warunkach)?
Sprawdź czy napęd optyczny jest na ATA czy na SATA, ATA nie podłączysz.
Model napędu: LG-HL-DT-ST DVDRAM GSA-H12N.
Już 11 lat temu zwrócili uwagę że nie jest powalająco :) http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Przeglad_zasilaczy_ATX__Chieftec_HPC-420_v2.0-1381.html
Dzisiaj na 12V zasilacze oddają prawie całą dostępną moc, ten daje ledwo połowę.
Paradoksalnie "słabsze" ramy będą szybsze. 1866 i tak nie obsłuży i pamięci będą chodziły na 1600. Opóźnienia ma większe więc wyjdzie gorzej niż przy 1600MHz CL9.
Nie wiesz co będzie za 2-3lata. Obecnie nie ma raczej sensu od razu 16GB przy takiej konfiguracji, ale warto zostawić sobie furtkę bezpieczeństwa i nie wymieniać w przyszłości całej pamięci tylko dołożyć następną.
Napęd prawdopodobnie ATA, nie mogę na szybko specyfikacji znaleźć, jak podłączałeś to tasiemką to będziesz musiał zainwestować w nowy napęd lub zakupić adapter do tego, a adaptery często są problematyczne.
Zasilacz niekoniecznie, jak działa to możesz narazie zostawić. Ten zestaw zbyt dużo nie będzie brał, jednak w przypadku wstawienia mocniejszej karty graficznej licz się z jego wymianą.
Sory za offtop, ale ten zasilacz naprawdę trzeba wymienić? Napęd też?
Jeżeli RAM'y które zaproponowałem nie są dobre, to czy takie mogą już być: http://goo.gl/R9Ku6q ?
Czy taka płyta główna jaką wybrałem może być? Brać coś innego?
Jeżeli faktycznie zmiana zasilacza jest konieczna, to brać coś takiego: http://goo.gl/EjJwQT ,
oraz taki napęd: http://goo.gl/EjJwQT ?
Z ciekawości spytam, czy te obudowania RAM'u to tylko tak dla ozdoby czy mają jakąś konkretną funkcję?
Btw, innych także do pomocy zapraszam. ;-)
"Obudwania" ramu to chłodzenie.
Zasilacz dobry wybrałeś, ale spokojnie wystarczyła by wersja 450W.
Co do napędu to obojętnie jaki weźmiesz, ja już zapomniałem kiedy używałem napędu :P
Jeśli planuje rozbudowę, to lepiej jednak żeby wziął 550W, zwłaszcza jeśli cena między tym a tym samym od corsair'a 450W to 30zł.
"Obudwania" ramu to chłodzenie.
Więc dlaczego inne RAM'y są pozbawione tego chłodzenia?
Zasilacz dobry wybrałeś, ale spokojnie wystarczyła by wersja 450W.
Tak jak napisał Siral lepiej zainwestować w coś mocniejszego niż później przy ewentualnej wymianie grafiki martwić się "czy zasilacz pociągnie". :-)
Co do napędu to obojętnie jaki weźmiesz, ja już zapomniałem kiedy używałem napędu :P
Tylko że ja kupuję gry w dystrybucjach pudełkowych. Cyfrowe mnie coś nie przekonują.
Nadal proszę o odpowiedź na poprzednie pytania, najlepiej kogoś kto świetnie ogarnia ten temat. :-)
Pamieci na rynku są różne, jedene maja a drugie nie, tańsze ramy nie mają tego radiatora ale przecież można dokupić. Gdybyś poczytał troszkę w necie to byś się dowiedział że na ramy można również kupić chłodzenie aktywne.
Co do zasilacza to się zgodzę że lepiej kupić wersje 550w jak masz kaskę, ja tylko Ci napisałem że tańsza wersja 450w by starczyła w tym zestawie.
Szybsze pamięci się bardziej grzeją, po to im radiatory. Czasem jest to zwykły plastik który ma wyglądać.
Płyta jest ok.
Zasilacz też ok.
Napęd wszystko jedno, są porównywalne. No chyba że bluray chcesz, ale to już wyższa półka cenowa.
Co do zasilacza to się zgodzę że lepiej kupić wersje 550w jak masz kaskę, ja tylko Ci napisałem że tańsza wersja 450w by starczyła w tym zestawie.
No tak, tylko właśnie problem w tym, że ten zestaw przekroczy troszkę budżet jaki zaplanowałem. :-)
Napęd wszystko jedno, są porównywalne. No chyba że bluray chcesz, ale to już wyższa półka cenowa.
Naprawdę, nie ma znaczenia jaki napęd wezmę? Bluray'a nie potrzebuję. :-)
Ale czy warto zainwestować w PCI-E x16 w wersji 3.0? Moja karta ma takie złącze ale na tej płycie co kupuję ma 2.0. Czy odczuję jakąś różnicę? W sieci pisze, że różnice są marginalne.
Aha, czy płyta będzie pasowała do obudowy? W specyfikacji pisze że obsługuje standard ATX/micro ATX, a płyta główna ma właśnie micro ATX. Więc nie powinno być problemu z miejscami na śrubki (według mnie nie)? :-)
W internecie też coś czytałem, że zwykłych pamięci DDR3 nie należy łączyć z jakimiś procesorami (zapomniałem o jaką architekturę chodziło), tylko trzeba było wyposażyć się w specjalne DDR3L (chyba jakoś tak). Czy to dotyczy tego procesora?
I ostatnie, jak ten dysk sprzedaje Allegro to nie będzie on jakiś odnawiany, ponownie certyfikowany i Bóg wie co jeszcze? A może wymienić tego Seagate na dysk innej marki?
2. O ile jest to nowy napęd na SATA to nie, nie ma znaczenia.
3. Różnica między 2.0 i 3.0 nie jest marginalna, jej nie ma. Karty nie są w stanie wykorzystać całej przepustowości 2.0, a co dopiero 3.0, ba nawet dopiero najszybsze karty zwalniają o parę procent na 1.1.
4. Sam sobie odpowiedziałeś.
5. Zwykłych DDR3 nie należy łączyć ze skylake(6 generacja) ty kupujesz haswella(4 generacja).
6. Dysk jest w normalnej cenie, nie powinien być odnawiany. Allegro raczej dba o renomę.
O ile jest to nowy napęd na SATA to nie, nie ma znaczenia.
OK, to mam kupić obojętnie jaki od LG?
Różnica między 2.0 i 3.0 nie jest marginalna, jej nie ma. Karty nie są w stanie wykorzystać całej przepustowości 2.0, a co dopiero 3.0, ba nawet dopiero najszybsze karty zwalniają o parę procent na 1.1.
Czyli technologia którą mogą dopiero wykorzystać w przyszłości. Czyli nie ma potrzeby wymiany. :-)
Sam sobie odpowiedziałeś.
No tak. ;-)
Zwykłych DDR3 nie należy łączyć ze skylake(6 generacja) ty kupujesz haswella(4 generacja).
OK, zapamiętam to.
Dysk jest w normalnej cenie, nie powinien być odnawiany. Allegro raczej dba o renomę.
"Nie powinien" i "raczej" robi dużą różnicę. ;-)
1. Dowolny
2. Technologia ta jest wykorzystywana, chociaż(nielicząc sli) niekoniecznie przy kartach graficznych.
5. Nie kupowałem nic bezpośrednio od Allegro, dlatego potwierdzić nie mogę. Zaznaczają że dysk jest nowy, więc myślę że można im zaufać. Zawsze możesz sprawdzić(powinieneś nawet) stan dysku po zakupie.
Ostatnie (mam nadzieję) 2 pytanie:
- czy ten zasilacz wcześniej zalinkowany będzie pasował do mojej obudowy? Z tego co widzę to jest on przystosowany do zamontowania go na dół obudowy, a u mnie miejsce na zasilacz jest na górze. Czy będę ją miał jak przykręcić do obudowy (żeby nie było tak, że miejsca na śrubki w obudowie i zasilaczu będą się różnić)?
- co będzie ze "śledziem" na tylni panel? Moja płyta główna różni się od tej co zamierzam kupić. Czy ten śledź będzie dołączony do płyty głównej?
OK, na drugie pytanie już sobie odpowiedziałem przeczesując internet- zaślepka tylnego panelu będzie dołączona do płyty głównej.
Co do pierwszego pytania, powinno to pasować jeżeli obrócę ten zasilacz żeby wentylator był skierowany do dołu; tylko tak może być z dwóch powodów- w góry obudowa będzie zasłaniać wentylator więc musi być do dołu i drugi powód to taki, że wtedy miejsca na śrubki pokryją się z tym co jest w obudowie. Jeżeli się mylę poprawcie mnie, jeżeli dobrze mówię (piszę :-)) też o tym napiszcie. ;-)
Będzie pasować, zamontujesz go normalne w starej obudowie na górze.
OK, dziękuję bardzo za pomoc i wytrwałość. :-)
I teraz takie podsumowanie.
Oto skład całej jednostki centralnej:
a) części, które już posiadam:
- karta graficzna: ASUS GeForce GTX 750 PHOC-1GD5
- obudowa: Cooler Master: Elite 331
- czytnik kart pamięci: Multiple Card Reader USB Device
b) części, które zakupię:
- procesor: Intel Core i5 4460
- RAM: 2x KINGSTON HyperX Savage
- płyta główna: ASRock H81M-VG4 R2.0
- dysk twardy: Seagate Desktop ST1000DM003
- zasilacz: Corsair VS550
- nagrywarka: LG DVD-REC GH24NSD1RBBB
- system operacyjny: Windows 10 Home 64-bit.
Tak wyglądać będzie finalnie mój PC. Wszystko na 200% jest dobrze dobrane? Jakieś kable, śruby etc. zakupić? Jakie? Doradźcie. :-)
Ok, ale ssd sobie nie bierzesz? Czy później dokupisz?