Polećcie książki
Otóż wyjezdzam na wakacje i poszukuje jakis wciagajacych ksiazek. Zazwyczaj czytalem tylko S.Kinga, ale teraz przyszla ochota na cos nowego. Gatunek zupelnie obojetny, wykluczajac fantasy. Moze jakies ksiazki blisko powiazane z "zyciem codziennym"?
Przeczytane wszystkie 7 tomow.
EDIT: Eragona kawalek czytalem i zupelnie mi nie podszedl. Poza tym zaznaczylem, by nie bylo to fantasy...
Od Ludluma czytalem "rękopis chancellora" i spodobac sie, w miare spodobal, ale nic wiecej. Moze to kwestia jednego tytulu i sa lepsze?
W kazdym razie - jeszcze cos proponujecie? : )
Wprawdzie czytuję głównie fantasy tak więc ciężko mi będzie coś polecić ale:
Hotel pod Poległym Alpinistą Strugackich Mam tylko wielkie zastrzeżenie do wydania które posiadam, otóż na tylnej okładce w krótkim opisie fabuły poleciał zaje*** spoiler, tak więc radzę uważać. Krótki opis bez spoilerów: Policjant pojechał na wakacje w góry, zamordowano człowieka w hotelu w którym się zatrzymał, bohater bierze śledztwo w swoje rence ale nie wszystko jest takie na jakie wygląda.)
Popatrz też na Wędrowycza Pilipiuka, może ci przypadnie do gustu, książki są bardzo lekkie i zabawne.
Strugaccy(mam nadzieje ze tak odmienia sie nazwisko braci) mnie zainteresowali, szczegolnie "Piknik na skraju drogi". Czytales wiecej utworow tego autora?
I co mozecie powiedziec o pratchettcie? Warto?
[9] ---> Metro 2033 czytalem, tak jak i kontynuacje. Co do "Potegi Podswiadomosci" - to bardziej ksiazka popularnonaukowa jak mniemam? Interesujaca, tylko jak bedzie z dostepnoscia w bibliotekach?
"Wspólnik" , "Firma", "Ominąć Święta" (może nie czas ale na prawdę wciąga i nieźle można się ubawić czytając) - J. Grishama
te tytuły na prawdę mi przypadły do gustu :) wciągnęły i zaskoczyły.
Ze Strugackimi dopiero zaczynam ale akurat piknik czytałem, warto. :)
I co mozecie powiedziec o pratchettcie? Warto? Nie warto, tylko WARTO, Świat Dysku to najlepsze książki z gatunku fantasy jakie czytałem, do tego jedne z niewielu książek do których zdarzyło mi się cieszyć ryja.
Nie ważne od czego zacznę Pratchetta? Aktualnie mam na półce "Zbrojnych"...
Lepiej czytać po kolei, ale czytając randomowo nie stracisz zbyt wiele bo książki nie są ze sobą ściśle powiązane (o ile się nie mylę tylko w serii o Babci jest dużo nawiązań do poprzednich części tej serii). Oprócz Babci cykl o straży trochę traci ponieważ z części na część ta organizacja się rozwija.
https://www.gry-online.pl/forum/kielbaski-w-bulce-czyli-terry-pratchett-watek-seryjny-czesc-8/za6ed4af [183] Mały wykres podpowiadający w jakiej kolejności czytać książki, ale powtarzam, czytając losowo nie traci się zbyt wiele.
Jeśli polubisz ambitniejsze S-F w stylu Strugackich (których swoją drogą też polecam), to powinieneś zainteresować się książką "Robot" Snerga. Całkiem ciekawa książka, szczególnie jeśli lubisz fizykę. Podpisuję się pod tym rencoma i nogamy, ogólnie polecam zainteresować się Snergiem, gość ma bardzo ciekawy światopogląd.
Jeśli polubisz ambitniejsze S-F w stylu Strugackich (których swoją drogą też polecam), to powinieneś zainteresować się książką "Robot" Snerga. Całkiem ciekawa książka, szczególnie jeśli lubisz fizykę.
Zakupiłem "Nację" i "Kolor Magii" Pratchetta : ). Braci Strugacckich o dziwo w empiku nie mieli, ale przy najblizej okazji zaznajomie sie z jego utworami, tak jak i Snerga.
Dzięki za pomoc ; )
Obczaj sobie jeszcze "Szkołę wdzięku" Nelsona DeMille, no i standardowo Dana Browna :-) (pewnie się zaraz zlecą golowi yntylektualisci którzy zmieszają mnie z błotem że go polecam)
Harlan Coben - "Najczarniejszy strach", "Niewinny".
Dan Brown - "Cyfrowa Twierdza", "Kod Leonarda Da Vinci"
Jean Grange - "Czarna Linia".
Rewelacyjne książki. Polecam.
Co do książek Strugackich, to w księgarni znajdziesz co najwyżej "Piknik..." i "Trudno być bogiem", które były niedawno ponownie wydane. Reszty, tak jak i Snerga, szukaj tylko w bibliotekach. Swoją drogą ja wolę czytać stare książki z biblioteki, niż "nówki", bo te pożółkłe, pachnące starością strony dodają czytaniu klimat, co fajnie się sprawdza szczególnie przy książkach Strugackich właśnie.
Polecam D. Browna, jeśli ktoś lubi teorie spiskowe oczywiście.
Hrabia Monte Christo
3 obszerne tomy wspaniałej powieści, absolutne arcydzieło mistrza jakim jest Dumas.
Czyta się to niezwykle przyjemnie, polecam!
Polecę moimi ulubionymi autorami:
Kurt Vonnegut!
Cormac McCarthy!!!
Glen Cook! (obczaj "Czarna Kompania" - antyfantasy, więc ci podejdzie :) )
<- [20]
"Filary Ziemi" Kena Folletta.
Droga Cormaca McCarthy'ego
Diuna Franka Herberta
Głowa Kasandry Marka Branieckiego
Wielki Guslar i okolice - Kira Bułyczowa