Podkręcanie - karta graficzna, 2 pytanka
Ok, z tego powodu iż na nową kartę kasy nie mam, to postanowiłem wziąć się za OC kompa. I teraz mam takie pytanko: Mam kartę graficzną GeForce 9600GT wersję TOP od ASUSA. Jej standardowe zegary to 720/2000/1800. W tym momencie mam 820/2050/1820 i nie widzę ŻADNEJ poprawy w wydajności w porównaniu z zegarami 770/2020/1800. Wręcz przeciwnie, prędkość trzyma się w okolicach 0,2 klatki mniej (tak wiem, mało jak cholera, ale ciekawi mnie to). Czemu tak się dzieje? Drugie pytanie - czy to normalne, żeby przy takim OC temperatura rdzenia w porównaniu z fabrycznymi zegarami nie zmieniała się? Bez OC, po benchmarku Crysisa było 62, teraz jest 63 stopnie. Chłodzenie oczywiście standardowe. Podkręcam programem Nvidia Tools.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Nie sztuką jest ustawić najwyżej zegary jak się da (utrzymując stabilność), ale uzyskać jak najlepszy wynik... tzn może się zdarzyć, że ustawiając niższą częstotliwość uzyskasz lepszy wynik... co do temperatury to raczej jest to nie możliwe by przy zmianie z 720 na 820 temp wzrosła jedynie o 1 stopień...
Podkrecaj MSI Afterburnerem.
Zależy jaka jest gra. Przetestuj kilka gier. Podkręć trochę procesor chociaż do tych 3GHz o ile Ci chłodzenie wyrobi. W grafice podkręć teraz trochę zamiast częstotliwości GPU to częstotliwość ramu/shaderów czy jak to tam się w grafikach nazywa :P
Z tego co wiem Crysis ma taką 'blokadę'. Ciężko w tej grze wyjechać ponad 60 fps'ów. Problemy ma nawet najnowszy Radek HD6990.
Dlatego jak mówiłem wcześniej przetestuj inne gry.
Dark ---> A to nie jest tak, że im wyższe zegary tym lepszy wynik? :D
Pobiorę 3D Marka i MSI Afterburnera, zobaczę co z tym wyciągnę :D
A tak a propos, jaka temperatura jest bezpieczna dla procesora? Słyszałem też, że w procesorach montuje się układ, który przy przegrzewaniu układu wyłącza procesor, to prawda? :)
Mem jeszcze jedno pytanie - Podczas testów, w MSI DualCoreCenter, zauważyłem, że zmienia się wartość FSB, co chyba wpływa na temperaturę. To jest normalne?