PC do gier
Witam otóż mam zamiar kupić sobie komputer typowo do gier i nie wiem czy ten zestaw uciągnie niektóre tytuły.
Proszę o ocenę zestawu,który zrobiłem
Link do specyfikacji PC na Morele.net
http://www.morele.net/inventory/info/NDeTzZ/
Płyta główna?
RAMu To lepiej dać 16GB, nie 8. No i płytę główną jakąś.
Faktycznie zapomniałem o płycie głównej ale na ile oceniacie ten zestaw tak w skali 1/10
bez sensu taki zestaw, drogi. Do gier wystarcza i5 6400 bez OC, albo i5 6500. A część osób kupowała i5 6400, wgrywała zmodyfikowany bios/uefi i podkręcała procka do 4.5 Ghz, do tego cooler za np. 100 zł pokroju fera 2 (lub inny) i płyta główna asrock pro4s pod ddr4. Ale jak ktoś nie kręci procka to można kupić płytę główną za 350 zł, cooler olać, a procka i5 6500 kupić, w pełni wystarczy do wiedźmina 3, gta 5 i innych gier. Ramu 8GB na razie wystarcza.
Proca zmien na i5, chłodzenie może być to z zestawu procesora jeżeli nie chcesz podkręcać. RAMu wystarczy 8 GB więc nie słuchaj się kolegi powyżej
Jak ludzie nieprzyszłościowo myślą... i5 w zasadzie wystarczy(chociaż też zależy na ile, przy wolnych funduszach i7 nie zaszkodzi), można kupić skylake z odblokowanym mnożnikiem, zawsze to 5-10% więcej wydajności względem haswella. Kręcenie procesora z zablokowanym mnożnikiem nie jest dla niego zdrowe, a i5 6400-6500(bez kręcenia) wystarczy na teraz, a za 2 lata może już być na styk przy wymagających grach.
8GB właśnie może nie wystarczyć, jak odpali takie gtaV czy wiedźmina i 10 kart w chromie(nie mówiąc o przyszłych bardziej zasobożernych grach), to może już braknąć, RAM drogi nie jest, przy takim zestawie lepiej kupić 16GB.