Nowa karta graficzna do 1200 zł
Witam szukam jakiejś dobrej karty graficznej, chodzi mi głównie o najnowsze gry, chciałbym zmienić mojego hisa 6870 na coś mocniejszego, myslałem o jakimś radeonie 6950 a przy dobrych wiatrach może jakiś tani 6970, tylko jest tyle producentów, że już się gubię, szukałem np gigabyte 6950 ale kart gigabyte 6950 jest też kilka modeli albo np sapphire taki jak ten http://www.pckom.pl/...p-pci-e-db.html ale gdy potem popatrzyłem w ranking chipa to są tam sapphire 6950 ale nie takie jak ten tutaj:) Mój procesor to intel i5 2500k na asrock p67 pro3. Co moglibyście polecić na ta chwilę, chociaż teraz ceny są takie wysokie, że może poczekam i kupiłbym po nowym roku(wtedy chyba powinny trochę spaść?). Oczywiście nie musi być koniecznie amd może być też nvidia.
Jeśli szukasz czegoś mocnego i nie zależy ci na czasie to polecam czekać na premierę układów wykonanych w 28nm
Zależy mi też żeby karta nie było bardzo droga, a a na czasie mi jak najbardziej zależy, ale myśle, że po nowym roku ceny trochę spadną, więc te 3-4 tygodnie mógłbym poczekać
Spadną, spadną... chyba, ze kurs dolara zrównoważy ceny ;) Nie jestem jasnowidzem, ale czuje że to nie koniec podwyżki dolara.
Pożyjemy zobaczymy.
Jednak zostaje przy poście [2] Poczekaj trochę dłużej to złożymy wspólne zamówienie na jakiegoś GTX670/680 lub HD7950/70 ;)
tak tylko jakie będą ceny? i kiedy mają wejść te nowe układy?
wyczytałem że na początku 2012, tylko ceny pewnie bedą bardzo wysokie
kiedyś kupowało się kartę za 400-500 zł (ja kupiłem w 2008 gtx 9600gt i wszystko mi chodziło ) i wszystkie najnowsze gry śmigały na maksa, a teraz żeby pograć w nowości na maksa trzeba wydać ponad 1000 zł, kiszka
kiedyś kupowało się kartę za 400-500 zł (ja kupiłem w 2008 gtx 9600gt i wszystko mi chodziło ) i wszystkie najnowsze gry śmigały na maksa, a teraz żeby pograć w nowości na maksa trzeba wydać ponad 1000 zł, kiszka
HIS ATI Radeon HD6870 1024MB
Hmm, w jakiej grze twój Radek nie daje rady?
raziel88ck---> Widzę, że wymieniłeś swojego poczciwego HD4850 ;) Tylko kurde na co? ;) Numery ci się pomyliły ;)
no może i nie mam racji, bo nie jestem bardzo biegły w tym temacie:) moja karta np nie domaga w grze Rage, Wiedzmin 2(wszystko na ultra poza uberpróbkowaniem) gta 4 i gta eflc (w gta ustawienia budżetu pamięci mam tak na 800mb i scina)i jeszcze kilka gier by się znalazło, a mój stary gtx 9600 gawał sobie rade z takimi grami jak np turok 9ten najnowszy) cod 4, cod world at war, fear 2, gta 4 nie chodziło dużo gorzej niz na 6870
(tylko w sumie ta mała wydajność oraz występujące w niektórych grach artefakty (np w gta eflc przy właczonych refleksach) w moim 6870 wydała mi sie na tyle podejrzana że oddałem ją na gwarancje, ale z doświadzenia wiem, że pewnie powiedzą, że karta jest w 100% sprawna , sterowniki oczywiście najnowsze bios też, ale to już inny temat)
RPRT07 - Nieplanowana zmiana. 4850 dokonało swego żywota i dziś mogę ją oprawić w ramkę.
Zmieniłem na 6770, bo nie chciałem wydać dużej kwoty pieniędzy, a chciałem odczuć pewną różnicę w grach. Najbardziej odczuwa się ją w Crysisach, jedynce i dwójce, GTA IV i kilku innych bardzo wymagających produkcjach.