Taka mała przestroga. Dzisiaj wpadł mi laptop do naprawy, ujrzałem takie coś:
Klient widać nie do końca normalny.
spoiler start
nadal kisi się na XP
spoiler stop
Niby co w tym dziwnego? Na Xp mozna bylo sobie zmienić ten ekran za pomocą programu i nieistotne czy system byl oryginalny czy nie.
I naprawdę nie wzbudza to twojej czujności? To z kilometra śmierdzi zawirusowanym wydaniem.
Nieświadomy użytkownik używa takiego systemu, a później płacz i zgrzytanie zębów jak pieniądze w magiczny sposób wyparują z konta :)
@kiera2003
Przecież to jest tylko zmienione za pomocą programu lub osoba lubi się bawić w plikach windy: https://www.youtube.com/watch?v=i0P5E3BtqtE
Twoja przestroga z doopy stonoga .... nie bawiłeś się nigdy ResHacker'em?
PS. Jak bym się dowiedział, że serwisant noob i czegoś takiego nie widział, to jak najszybciej odebrałbym urządzenie od niego....
Bo nie widziałeś jak ten system wyglądał po uruchomieniu. Kiczowate modyfikacje i od cholery wirusów.
Zademonstruj np na filmiku ;)
Kiczowate modyfikacje i od cholery wirusów.
Kiczowate modyfikacje - co kto lubi... (najlepiej wspominam szare paski boczne z dodatkowymi ikonkami xD)
wirusy - nie oznaczają że od razu Windows z torrenta (jak i również, że w obrazie były wirusy)...
Hydro2 - Niestety już po formacie. Pogadam z właścicielem, może jeszcze będzie posiadał ten system na jakimś nośniku :)
czapla43 - Gadasz bzdury. Ja akurat zajmuje się też bezpieczeństwem teleinformatycznym i wiele razy badałem takie modyfikowane obrazy. Każdy z nich posiadał wirusy. Ale ja na głupotę nic nie poradzę :)
@kiera2003 Ja akurat zajmuje się też bezpieczeństwem teleinformatycznym
Nie no, nie mam pytań :)
Pamiętam że WXP też się bawiłem w tuningowanie tego systemu więc co w tym dziwnego że ktoś sobie nazwę startową zmienił.
I temat o użytkownikach z gwiazdka mi się przypomniał.
Kiera to dzidowiec
Widzę że intelektem nie grzeszycie, bo każdy gimbus może wziąć obrazek z Internetu i sobie wrzucić u siebie.
Nie pobierajcie systemu z torrentów :)
Generalizowanie. Legalne systemy, Linuch np., też są oficjalnie w dystrybucji torrentowej. Przesadzone. Testowałem niejeden system tak ściągnięty.
Natomiast, co do virusów, racji nie odmówię. Uświadom klienta.