Najłatwiejszy język programowania - ?

Forum Komputery
Odpowiedz
30.11.2011 19:21
1
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

Najłatwiejszy język programowania - ?

No właśnie - który jest najłatwiejszy do opanowania?
No i drugie pytanie - jaki tutorial/książkę polecacie do nauki danego języka?

30.11.2011 19:23
2
odpowiedz
zanonimizowany775311
17
Pretorianin

jak dla mnie c++

30.11.2011 19:23
👍
3
odpowiedz
zanonimizowany793553
31
Konsul

Visual Basic w Visual Studio 2010 Professional PL

30.11.2011 19:24
4
odpowiedz
DEXiu
151
Senator

Kwestia tego co rozumiesz przez "opanowanie" języka? Samą podstawową składnię? Standardowe/najczęściej używane biblioteki?

Calarvero ==> Good joke :)

30.11.2011 19:29
5
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

[4] -> mam na myśli opanowanie języka na tyle, żeby móc bez większych problemów spowodowanych niewiedzą napisać jakiś programik.

30.11.2011 19:31
PrzemoDZ
6
odpowiedz
PrzemoDZ
144
Legend

Najłatwiejszy? A jakie to ma znaczenie?
Po co uczyć się takiego języka?

30.11.2011 19:36
7
odpowiedz
DEXiu
151
Senator

To w dużej mierze kwestia praktyki i doświadczenia. Tym niemniej myślę, że po takiej definicji problemu optymalny będzie Pascal, ewentualnie C (ale czyste - nie ++), może BASIC :)

PrzemoDZ ==> Od czegoś trzeba zacząć. A po co się uczyć w ogóle jakiegokolwiek nowego języka?

30.11.2011 19:38
pecet007
8
odpowiedz
pecet007
178
~

[4] -> mam na myśli opanowanie języka na tyle, żeby móc bez większych problemów spowodowanych niewiedzą napisać jakiś programik.

Java, pod warunkiem że już C++/C znasz, ale dużo łatwiej się pisze aplikacje okienkowe, są już gotowe programy do projektowania UI np. w Swingu, sam Swing banalny bo oparty o eventy, po za tym obiektowość dużo lepsza niż w C++, C# podobny jest do Javy w zasadzie w 90% z tego co sprawdzałem, więc możesz też zobaczyć, ale tutaj się limitujesz co do platform do uruchomienia ewentualnego.

Co do ksiązki to dokumentacja na stronie Oracle'a wystarczy, tylko jak już mówię musisz mieć jakieś doświadczenie z programowaniem, na początek to może faktyczne C++ będzie lepszy i klasyczna książka Grębosza

Ostatnio zacząłem uczyć się Perla i bardzo prosty język do nauki (tutaj też jechałem z dokumentacji - perldoc), jeśli chodzi o te nie kompilowane bezpośrednio (Java jest kompilowana do kodu pośredniego, ale wliczę tutaj), nie polecam natomiast Pythona, ale ludzie którzy nic nie mieli wspólnego z programowaniem twierdzą że OK, więc możesz zobaczyć, może dlatego że jednak wolę języki C-like ;), w każdym razie wszyscy odradzają "Dive into Python" na początek.

30.11.2011 19:40
👍
9
odpowiedz
zanonimizowany550804
35
Generał
30.11.2011 19:42
10
odpowiedz
Heretyk
100
Generał

Każdy język ma swoje cechy, wady i zalety.
Moim zdaniem najprostszym językiem do trenowania algorytmów będzie Visual Basic. Łatwo można zrobić interfejs graficzny (po prostu rysujesz), a sama składnia chyba nie jest skomplikowana. W dodatku możesz się nim bawić mając zwykłego Excela lub innego Worda, choć VBA w tych programach dostosowany jest do wspomagania pracy w nich, a więc ma specyficzne możliwości.

Jeżeli chcesz poznać jakiś prosty, używany przez profesjonalistów język programowania to spróbuj Javy lub C# - poznasz programowanie obiektowe. Z tych dwóch języków do czynienia miałem z Javą. Paskudnie robi się w niej interfejs graficzny. W C# robi się to tak samo jak w VBA - rysując na okienku przyciski i resztę.

30.11.2011 19:46
PrzemoDZ
11
odpowiedz
PrzemoDZ
144
Legend

DEXiu --> Nadal jednak nie widzę sensu pytania o najłatwiejszy. Skoro kolega zaczyna swoją przygodę z programowaniem, to tak czy inaczej będzie musiał opanować składnię, podstawowe funkcje i algorytmy, niezależnie jaki język wybierze.

IMO lepiej od razu zacząć od czegoś co może nam się przydać/ w czym będziemy się później doskonalić, dlatego uważam że autor powinien raczej zapytać o to jakiego języka warto zacząć się uczyć, a nie o to który jest najłatwiejszy.

30.11.2011 19:50
12
odpowiedz
DEXiu
151
Senator

Dlatego też może zamiast Pascala zacząć od ANSI C :) Na pewno mu to nie zginie, a bywa przydatne. Rzucanie kogoś, kto pyta o najprostszy język, od razu w OO nie wydaje mi się najlepszym pomysłem.

30.11.2011 20:01
maviozo
😜
13
odpowiedz
maviozo
244
autor zdjęć

Najłatwiejszy? Javascript.

Dlaczego?

Nie ma potrzeby trzymania typów i ich definiowania. Nie ma kompilatorów, wymogów, prosty interfejs graficzny (tworzysz sobie element [obrazek, pole tekstowe] w htmlu i już masz jego obsługę). Poznanie jego składni ułatwi Ci zrozumienie C, Javę, PHP i inne.
Dodatkowo idąc dalej masz podstawy OO.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl