Siemka :) Co powiedzie o takim bajerze?
http://allegro.pl/lg-29-29ea93-ultra-wide-21-9-ips-led-fullhd-i3354424833.html
Kupowalibyście czy olalibyście jako bzdurny gadżet?
Ultra Panoramiczny ekran o proporcjach 21:9 to optymalne rozwiązanie dla potrzeb domowej rozrywki. Teraz możesz czerpać przyjemność z gier i filmów wyświetlanych w kinowym formacie, niedostępnym dla tradycyjnych monitorów o proporcjach 16:9
Panoramiczny monitor LG IPS klasy Premum umożliwia wyświetlenie do 4 niezależnych ekranów w 8 różnych ustawieniach. Rozmiar monitora sprawia, że nawet podział na 4 okna nie wywołuje wrażenia ścisku. Teraz masz szansę na naprawdę efektywną i wygodną wielozadaniową pracę dostępną za pomocą tylko jednego kliknięcia.
Funkcja Dual Link-up powstała z myślą o spotkaniach biznesowych. Dual Link-up umożliwia jednoczesne wyświetlanie na jednym ekranie obrazów z 2 niezależnych źródeł takich jak komputer, aparat fotograficzny, smarphone, czy odtwarzacz Blu-ray .
sRGB to standardowa przestrzeń kolorów powszechnie stosowana w aparatach cyfrowych, drukarkach i projektowaniu stron internetowych. Monitory wyświetlające 99% pokrycie przestrzeni barw sRGB oferują bogate, realistyczne odwzorowanie naturalnych kolorów, dzięki czemu wiernie odwzorowują barwy zapisane pod postacią cyfrowych zdjęć i grafik.
Powiem Ci tylko tyle, że nie chciałbym mieć takiego.
Jakbym miał mieć 3 monitory, to zamiast nich, wziąłbym właśnie taki jeden. Idealne rozwiązanie.
Na takim monitorze cała plansza w mario by się wyświetliła naraz. Zakładając że poszedłby w takiej rozdziałce.
Mam taki monitor i jest FANTASTYCZNY! Granie w BF3, WoT, WoW i tym podobne tytuły to sama przyjemność.
Jeśli będziesz kupował, to zwróć uwagę na firmware, musi być w wersji 1.25 lub nowszej. Jeśli ten monitor na aukcji nie leżał pół roku w magazynie, to nie masz powodów do obaw. Przeczytaj to:
http://www.anandtech.com/show/6741/lg-29ea93-monitor-review-rev-125
EDIT: A jak się fajnie filmy ogląda!
To jest jeden z najciekawszych monitorów, sam mam 3x24" (nie korzystam do gier), 30" 2560x1600 gram na nim i HMZ-T2 (gram na tym często), jednak to co pokazuje 2560x1080 szczególnie w proporcji 21:9 to coś fantastycznego, szczególnie, że znam to z TV Philipsa. Gdybym nie miał już 4 monitorów w domu to bym kupił na pewno ten do zabawy. Nawet się przez chwilę wahałem ale mój 2560x1600 30" jest sporo większy, a do tego na dniach mają wyjść 4k w rozsądnej cenie do 1200 euro. Mimo wszystko jeśli ktoś ma zamiar kupić coś teraz to ten monitor jest świetny !!! tak jak napisał Zgred !
Jego cena też jest przystępna nawet nie ma co porównywać do zwykłych monitorów fullHD to jest przepaść.
Bardzo mało filmów oglądam na komputerze... poza tym mój komputer jest cały czas podpięty do telewizora 37" 1920x1080, więc jako urządzenie do oglądania filmów jak dla mnie odpada.
Do gier? Wyżej wspomniany TV również mi wystarczy. Poza tym zwiększenie rozdzielczości zapewne odbiłoby się na ilości FPS w grach.
Do internetu, pracy? Pierwsze co bym zrobił, to postawił ten monitor pionowo... a do tego lepiej się nadaje 2560x1600 czy 2560x1440.
--->Tuminure - oczywiście 1920x1080 to jest 2,1MPx, 2560x1080 to jest 2,8MPx więc wiadomo że byłby przyrost wymagań, jednak 2560x1600 to już jest 4,1MPx czyli potrzebna jest 2x większa moc niż w przypadku fullHD.
Monitor 2560x1600 to monitor na tyle duży, że nie rozumiem co znaczy postawić w pionie, poza tym rozdzielczość jest na tyle duża, że możesz otworzyć na nim 6 stron z Worda obok siebie i na nich pracować bez żadnego powiększania, więc nie widzę sensu.
Jednym z najbardziej trafnych argumentów, na temat pionowego ustawienia monitora do pracy, jaki znalazłem w internecie, jest "Code flows vertically, not horizontally".
Jeżeli chodzi o grafikę komputerową, to również celowałbym w pionowe ustawienie monitora. Choć w tym wypadku, to zależy chyba co się robi.
"Code flows vertically, not horizontally".
Może 15 lat temu, albo u fanatyków co klepią kod w terminalu:) Współczesne IDE są dostosowane do ekranów panoramicznych. Kod to najczęściej wąski pasek na środku ekranu, a po bokach jest podgląd zasobów, hierarchia klas, konsolka, czy inne wspomagacze.
Co to monitora to wydaje mi się mało praktyczny. Wolałbym już kupić tradycyjny TV 42". Filmy na BR i tak są co najwyżej w 1920x1080 (16:9) lub 1920x822(21:9), więc ten monitor musiałby robić upscale. W przypadku gier wzrosły by sporo wymagania, a do tego byłby problem z obsługą takich proporcji. Wiele gier uruchamiałaby się w 16:9 z czarnymi paskami na bokach.
Może 15 lat temu, a może u fanatyków co klepią kod w terminalu.
Ale też u całkiem sporej części osób, z tych którzy mogą sobie na to pozwolić.
1080 szerokośći jak najbardziej wystarczy, choć jeżeli ktoś lubi mieć najróżniejsze okienka po obu stronach, to przydałoby się mieć jeszcze kilka pikseli.
Zresztą...
http://i.imgur.com/FcEBtqH.png
http://i.imgur.com/0OP1OcF.png
Jak ktoś kupuje taki monitor, to się raczej nie przejmuje wzrostem wymagań względem karty graficznej. W oglądaniu filmów chodzi głównie o proporcje, większość jest w proporcjach 21:9, więc na monitorze odpalają się na całym ekranie. Osobiście lepiej mi się gra na takim monitorze, niż na podpiętym do drugiego wyjścia wideo 46` TV w proporcjach 16:9. Jak odpalam jakiś symulator lotniczy, to widok jest po prostu zajefajny! Praktycznie wszystkie nowe gry obsługują taką rozdzielczość, większość starszych również (czasem trzeba ręcznie edytować plik konfiguracyjny).
EDIT: To jest niezła alternatywa dla układu wielomonitorowego.
Też widzę sporo zastosowań dla Siebie w przypadku takiego monitora, więc myślę, że przy zmianie kompa na mocniejszy za jakieś 2 latka może i coś takiego stanie na moim biurku, ale na razie muszę się zadowolić moim 23" monitorem i lapkiem 17", ewentualnie do filmów Blu-Ray używam 46" Samsunga.
Ponieważ zaczynam się na poważniej zajmować montażem, a montażownie wyglądają mniej więcej tak ->
byłby to bardzo praktyczny monitor w domu, zarówno do pracy jak i filmów czy gier ;)
Cooooo ? czemu dopiero teraz o tym piszecie ?
Z checia wzialbym go zamiast http://goo.gl/35h8s za ktorego dalem prawie taka sama kase.
Chociaz wtedy sugerowalem sie gra GW2 bedac pewnym, ze bede naparzal jeszcze dlugi czas.
Jabym nigdy nie kupił monitora lg. Za duży na moje biurko. A kolory może i są żywe ale mocno rażą w oczach niestety...