Pograłem trochę w Metro Last Light i:
- przyjemna gra jak na razie
- grafika dobra, dźwięk także, klimat także
- AI słabe, idiotyczne, suwak jasności w grze przyciemniony mam trochę, a mimo to w cieniu jest jasno
- AI jest tak głupie, że może patrzyć się na mnie stojąc metr ode mnie (pod warunkiem, że latarką nie świeci) i nie widzi mnie, choć jest dość jasno! Haha! I mało tego, mogę poruszać się swobodnie wokół niego
- mogę strzelać w lampy i w wielu przypadkach żaden przeciwnik nie zwraca na to uwagi!!! Raz lampa była nisko ustawiona, a obok niej był przeciwnik, strzeliłem w lampę, stłukła się, a NPC zareagował tak, że przez dosłownie 3 sekundy rozglądał się po czym wrócił do spokojnego chodzenia! 3 sekundy! wyobrażacie to sobie?
Rozbiłem tak pełno lamp w pomieszczeniu (nie wszystkie można) i nikt nie reagował na to zazwyczaj, a później spokojnie sobie chodziłem gdzie mi się podobało (czasem ktoś zainteresował się tym, ale na bardzo krótki czas)
- w trakcie walki AI też jest głupie, celowo w miejscu bardzo chronionym zaatakowałem bez tłumika jedną osobę i pozwoliłem żołnierzom podbiec w moją stronę, wtedy ich wybiłem jak rambo bez problemu, wybiłem tak całe pomieszczenie, po chwili przyszło 2, 3 NPC z innego regionu i ich też zabiłem bez problemu choć pierwsi mnie dostrzegli i strzelali. Gram na poziomie maksymalnie trudnym (ale nie Stalker/Ranger z DLC bez HUD)
- potwory, które na razie spotkałem są nudne, boją się światła i są monotonne, zero strachu, sama nuda chodząc po pomieszczeniach, w których jest spam tych stworzeń
- teatr był ładny, choć za krótki, mogliby dać więcej przedstawień i dłuższych, niektórych
- takie dodatki jak granie na instrumencie (niestety jakieś 2 sec dźwięku), podpalanie pajęczyn, zapalniczka, dyszenie przy skończonym filtrze, czyszczenie szybki i inne drobiazgi są ładne
Gra na razie ciekawa i na pewno ją przejdę, po prostu musiałem zwrócić uwagę na to co jest w tej grze bardzo słabo zrobione (i co jest fajnego). Na razie ocena gry to jakieś 7+/10.
Mam nadzieję, że twórcy w przyszłych swoich grach zrobią bardziej normalne i "mądrzejsze" AI (pamiętam, że kiedyś w jakiejś starej grze z dość słabym AI, przeciwnik zwracał uwagę, czy drzwi są otwarte, bo jeśli NPC wiedział, że dane drzwi od pokoju powinny być zamknięte, a ktoś je otworzył i nie zamknął to znaczy, że ktoś tu prawdopodobnie jest i tak być powinno w każdej grze, by zwracali uwagę na to, czy ktoś wytłucze wszystkie żarówki i pootwiera wszystkie drzwi i porozrzuca 200 broni na ziemi w strzeżonym miejscu, wybije 10 strażników... No a niestety takie dziwne rzeczy w większości gier można robić bezkarnie, robisz co ci się podoba, jak będzie to więzienie to zabijesz 50 strażników i schowasz ich ciała w skrzyniach, jeden strażnik zobaczy opustoszone więzienie i zero swoich kumpli to uzna, że to jest zupełnie normalne i będzie dalej spokojnie chodził i myślał, że wszystko gra)