Maniacy gier video, brawurowymi kierowcami!

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
29.10.2011 12:56
mannan
1
odpowiedz
mannan
104

Maniacy gier video, brawurowymi kierowcami!

Dziś w dodatku do GW można przeczytać o bezpieczeństwu na drogach, wypadkach samochodowych itp.
Można tam znaleźć takie oto stwierdzenie:

"Maniacy gier video, brawurowymi kierowcami!
Potwierdziły to badania przeprowadzone na 2 tys. kierowców w wieku 17- 39 lat. Fascynaci samochodowych gier komputerowych czują się pewniej za kierownicą i tym samym są bardziej skłonni do ryzykownych zachowań w „realu”. Znacznie częściej przejeżdżają na czerwonym świetle, czy wyprzedzają w niedozwolonych miejscach. Pamiętajmy zatem by poruszając się po ulicach stosować się do zasad kodeksu drogowego a nie reguł, które obowiązują w grach komputerowych. W „realu” mamy tylko jedno życie!
"

Całość tutaj: http://drogizaufania.motofakty.pl/najczestsze-przyczyny-wypadkow-na-drogach,artykul.html?material_id=4e539e1816f1da5445000000

Ma ktoś może linka do tych badań? Szukałem min. na stronie Dróg Zaufania ( http://www.drogizaufania.pl/ ) ale bez skutku.
Co w ogóle o tym sądzicie

29.10.2011 13:59
promilus1
2
odpowiedz
promilus1
95
Człowiek z Księżyca

Też jestem ciekawy tych badań, badaczy i metodologii. Wygląda mi to na "amerykańscy naukowcy...".

29.10.2011 15:54
mannan
3
odpowiedz
mannan
104

Znalazłem takie coś: http://www.auto-motor-i-sport.pl/wiadomosci/gry-bezpieczenstwo-Continental-wyscigi-11192.html

Kierowcy-gracze uważali siebie za lepszych kierowców i przyznali, że pozwalają sobie na większe ryzyko gdy znajdą się za kółkiem w prawdziwym świecie. W wyniku tego częściej dostają mandaty, przekraczają dozwoloną prędkość, przejeżdżają skrzyżowania na czerwonym świetle, miewają stłuczki i korzystają ze swoich polis ubezpieczeniowych.

29.10.2011 16:06
Mac94
4
odpowiedz
Mac94
87
Inner Peace

To niestety może być prawdziwe i smutne : [

Nie bez powodu na początku każdego NFS fajna laska mówi, że to jest tylko gra.

29.10.2011 16:07
5
odpowiedz
zanonimizowany568891
57
Konsul

Dla mnie jest zbyt ostre traktowanie kierowców ''graczy''moi starsi znajomi mają prawka a zarówno są graczami lubią sobie pograć w nfs,forze itp.Nie słyszałem aby ktoś z nich dostał mandat za czerwone światło itd.Oczywiście zgadzam się z tym że może być tak że gracz w realu pewniej się poczuje,ale myślę że większość graczy i zarówno kierowców rozróżnia grę od ''reala''

29.10.2011 16:08
📄
6
odpowiedz
zanonimizowany653201
25
Legend

Urzekająca jest ta historia.

Jak dla mnie to zwykła bzdura i tyle.

29.10.2011 16:21
Dym14
😒
7
odpowiedz
Dym14
109
Senator

Co w ogóle o tym sądzicie
Sądzę, że to jest 100% prawda na podstawie mojego zachowania. Jestem tak brawurowy że nawet stojąc na światłach palę gumę moim zagazowanym Maluchem po agrotuningu nakładając 1,5kg żelu na włosy.

29.10.2011 16:37
Fett
8
odpowiedz
Fett
253

Podobnie jak Dym14. Jak wsiadam to swojej Corsy 1.0 wszyscy w popłochu chowają się po rowach

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl