Nie wiem czy za moją nagonką (Twitter, Facebook i YouTube) czy takie mieli plany, ale dziś o godzinie 20.00 (czasu polskiego) odbędzie się stream z gry w wersji na PC (1080p - 60FPS) - Oryginalny tytuł stream'u: "Open World and Mission Gameplay w/ Avalanche! [PS4]" - Tak więc podejrzewam, że pierwotnie miał to być kolejny gameplay na konsoli. Męczyłem ich strasznie, aby w końcu pokazali rozgrywkę na PC! Aż w końcu odpisali na FB:
Avalanche Studios:
"...be sure to check twitch.tv/madmax tonight at 8 PM CET. We'll be streaming a full hour of Mad Max on PC. Then you can judge for yourself :)"
Odpisałem:
"Finally my prayers have been listened :)...a bit sceptical about the title though (PS4) ? Just please make sure it's running 60 Fps - Mouse and Keyboard setup would prove it's running on PC :)"
Avalanche Studios:
"Yeah, sorry we haven't been able to give an answer sooner. It's not because we have anything to hide, there's just a lot of moving parts so close to the release of a game. We will play the game at 1080p and 60 fps and I believe my fellow Avalanchers will show that they are playing on a PC. Just note that this is a stream. The number of frames you see will be reliant on the quality of the video feed"
Czy ta gra stanie się ciekawsze w większej ilości klatek?
...może przynajmniej ten cholerny pop-in nie będzie tak widoczny. Może będzie też kilka opcji graficznych występujących tylko w wersji PC.
p.s
30 klatek/sek = gdzie tu jest "next gen" ? LOL
Czy ta gra stanie się ciekawsze w kolorze niż na czarno-białym odbiorniku?
Czy ta gra stanie się ciekawsze w większej ilości klatek?
Na gry, jako rozrywkę z natury z prawie zerową interaktywnością, jakość technicznego przedstawienia nie ma wpływu. Więc nie.
Irytacja w żaden sposób nie stoi na przeszkodzie przyjemności.
Czy ta gra stanie się ciekawsze w kolorze niż na czarno-białym odbiorniku?
Nie, nie stanie się ciekawsze?
[6] hehe guano nie gaśnica, ta gra jest po prostu słaba i nawet stałe 120 klatek tego nie zmieni
Bardzo krótki stream i do tego zwiesił się im sprzęt LOL :)
Pomimo setki pytań o Menu opcji graficznych - totalna zlewka - nie pokazali żadnego menu poza tym gdzie konfigurujemy brykę.
Pytanie o konfigurację sprzętową, na której robili stream'a również bez odpowiedzi..
Pop-in może trochę mniej widoczny niż na Ps4, ale za to draw distance cieni tragiczny.
Bez jakichś dobrych modów się chyba nie obejdzie....
KoRReq
Ja rozumiem, że zadowala cię 30 fps...
...ale pomiędzy 30 a 60 jest jednak zauważalna różnica w płynności - nie oszukujmy się :)
Co do jakości gry - no cóż - tak jak już wspominałem wcześniej - być może jacyś zdolni moderzy się za nią zabiorą i poprawią to i owo - o ile usłyszą o grze bo marketing to mają słaby.
.:Jj:.
nie...ale czy brak oficjalnych narzędzi powstrzyma moderów ?
Just Cause 2 miał mnóstwo modów.
Znacznie więcej spodziewałem się po tej grze. pop-in i draw distance to jakieś nieporozumienie. W dodatku zwieszenie sprzętu na pokazie, nie wróży zbytnio nic dobrego i brak odpowiedzi na temat sprzętu podczas pokazu daje obawy, że gra będzie bublem na poziomie nowego batmana.
Warass
Dziś rano Avalanche pośrednio odpowiedziało na moje pytanie odnośnie sprzętu na którym prezentowali demo. Tak więc był to ich mocniejszy sprzęt jaki mieli w studio (brak konkretnej specyfikacji) ponieważ grali w 1080p 60 klatek/sek. + stream'owali na twitch + nagrywali w HD...i podobno dlatego się im raz "zwiesił" - to ich słowa z Facebooka.
W kwestii screenshot'ów menu opcji graficznych odpowiedzieli że się temu przyjrzą - w sumie to nie wiem nad czym sie tu zastanawiać. ...zrobienie kilku zrzutów ekranu i ich publikacja to mniej niż 5 min roboty.
Podejrzewam że ustawienia gry były maksymalne więc niestety pop-in nadal będzie widoczny. Używam modów w innych grach, ale nie znam zasad ich tworzenia więc nie wiem czy można stworzyć taki, ktory będzie ingerował w wielkość obszaru pojawiania się tych wszystkich mniejszych obiektów. Jest parę innych już teraz denerwujących niedociągnięć ale już o tym wspominałem.
Jeżeli twórcy wyznaczają datę premiery swojej gry na dzień, w którym premierę ma mieć MGS V, który - jak już teraz można się dowiedzieć - według branżowych recenzentów okazał się jedną z najlepszych gier tego roku*, to świadczy tylko o jednym - sami twórcy nie wierzą w swoją grę i to, co zrobili. A jeśli dodać do tego to, że za Mad Maxa odpowiada Avalanche Studios...
*A nawet gdyby jeszcze nie było wiadomo - to w końcu i tak wielka marka.
Irek22
Osobiście nie grałem w MGS, a tak naprawdę gra w ogóle mnie nie intersuje - tak wiem masa ludzi powiedziała by teraz "WTF" ? Nie mój klimat skradać się w kartonowym pudle:), odsyłać wszystko i wszystkich balonami do mother-base:). ..grafika piękna i do tego open world, ale jakoś interfejs wydaje się aż za nadto rozbudowany. Dla weteranów Mgs to oczywiście prościzna ale nowicjusza może troszkę zniechęcić. Mad Max jako gra bez żadnego zaplecza w postaci oryginalnej trylogii + fury road pewnie kiepsko by się sprzedała. Jest jednak mnóstwo fanów całej tej apokalipsycznej "religii" - dla których gra osadzona w tych samych realiach bedzie jak "kropka na i"....a do tego gra nie będzie skomplikowana w obsłudze (jedziemy, idziemy, strzelamy i zbieramy) To że za grę odpowiedzialne jest Avalanche Studios to akurat dobrze - Bardzo podobał mi się Just Cause 2 - a 3-ka też zapowiada się super. Poza widocznym pop-in'em, graficznie gra prezentuje się wyśmienicie. Na pewno lepsze to studio niż Ubisoft mistrz downgrade-ingu. Od lat powstają mody do innych gier mających na celu mimikę świata Mad Maxa. A teraz bedzie nam dane zagrać w jego prawdziwe wcielenie. Błędy na pewno będą - widać je w gameplay'u, ale to pierwsza odsłona gry (nie 5 jak w przypadku MGS czy GTA czy 4-ta w przypadku Fallout 'a) i jeśli będą kolejne części to w przyszłości Gra może okazać się równie silną pozycją jaką dziś cieszy sie MGS, GTA,Fallout, Battlefield,COD itd.
Markill [18]
Osobiście nie grałem w MGS, a tak naprawdę gra w ogóle mnie nie intersuje
Mnie też ani MGS V ani cała seria kompletnie mnie nie interesuje - odpycha mnie wręcz, chyba nawet bardziej niż Halo. Co nie znaczy, że nie uznaję, że jest ona swego rodzaju fenomenem i co oznacza dla sporej liczby graczy.
To że za grę odpowiedzialne jest Avalanche Studios to akurat dobrze
No widzisz, ja z kolei uważam to studio za gwarancję nudy, monotonii, słabych rozwiązań i ogólnie niewykorzystanego potencjału (pierwsze Just Cause to dla mnie opakowana w ładną grafikę kaszana).
Irrek22
Ale ja pisałem o Just Cause 2. Tak ja ty napisałeś że MGS jest swego rodzaju fenomem ....myślę że podobnie było w przypadku JC2 na czasy w których gra została wydana.
Mnie gameplay z MM póki co przekonał i pomijając zastrzeżenia, o których wspominałem wcześniej myślę że gra ma potencjał. Przynajmniej nie będzie to kolejny typowy shooter. ... potyczki pojazdami na pewno wprowadzają powiew świeżości :)
Aha....no i coś o czym wspominałem już kilka razy. Naprawdę nie widzę sensu w porównywaniu gry z prawie 30 letnim stażem (MGS) z grą której produkcja zajęła 3.5 roku i dopiero co debiutuje.