LinkedIn - za czy przeciw?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
23.09.2011 14:46
Drackula
1
odpowiedz
Drackula
243
Bloody Rider

LinkedIn - za czy przeciw?

Jakie macie odczucia wzgledem tej serwisu? Chodzi mi o strone czysto praktyczna zwiazana z aspektem zawodowym, bez jakiegokolwiek kontekstu socjalnego jak w przypadku FB itp.

Mam tam niby swoj profil od wielu lat ale dopiero ostatnio ponownie odwiedzilem ta strone za namowa jednej osoby. W sumie to takie fajne miejsce na stworzenie swojego CV w internecie ale czy poza podaniem dosc obszernych informacji o sobie w praktyce to tez sie przydaje? Czy dolanczanie do roznych grup tematycznych cos daje? Czy da rade zlapac jakies konkretne kontakty lub znalezc prace, prjekt, kontrakt?

23.09.2011 14:49
pecet007
2
odpowiedz
pecet007
178
~

Można się pochwalić że się jest Senior Toilet Managerem w McDonalds, jak dla mnie zawsze plus.

23.09.2011 15:00
Logadin
3
odpowiedz
Logadin
158
People Can Fly

Świetne miejsce jeżeli chcesz szukać pracy. Praktycznie co chwila dodaje Cię ktoś z HR i pyta czy chcesz zobaczyć oferty (branża gier).

23.09.2011 15:05
Drackula
4
odpowiedz
Drackula
243
Bloody Rider

[2] yhmmm...

[3] A w druga strone? Czy jesli np. Intel ma na LinkedIn dosc rozbudowane zasoby i linki do rekruterow. Jest sens kontaktu z tymi ludzmi czy popatrza sie jak na kogos z ksiezyca. W mojej branzy raczej takiego szybkiego rozwojue kadr nie ma jak w grach wiec to raczej zainteresowany musi walczyc o stanowisko a nie odwrotnie.

23.09.2011 15:15
5
odpowiedz
el.kocyk
193
Legend

Drackula - tak warto miec konto na LinkedIn a takze np na monster.co.uk czy innym

moge ci powiedziec jak to wyglada u mnie, mam CV na tym portalu i jeszcze na innych, jak je w miare uaktualniam to bywa, ze mam do 10 telefonow na tydzien (trzeba uaktualniac, wtedy szukajacy widza cie wyzej na liscie)
od wielu lat nie wyslalem sam CV, zawsze daje sie znalezc rekruterom
podstawa, CV musi byc dobrze napisane i zawierac slowa kluczowe, u mnie (dzialka IT) jest to bardzo wazne

a teraz moze od strony rekrutera - moja zona zajmuje sie rekrutacja i takie portale jak LinkedIn, monster czy GoldenLine to dla niej glowne zrodlo szukania kandydatow

a co do grup - korzystam, glownie z tematycznych, czasem zadam jakies pytanie jak mam problem, ale raczej wole poszukac w googlach, tak wiec dla mnie grup by moglo nie byc

powiedz jaka to branza, moja zona sie cieszy jak ktos do niej napisze sam z siebie, popierwsze mniej roboty dla niej, po drugie nie musi placic za jego dane (CV jest za free, ale zeby moc wyslac maila do kandydata lub poznac jego telefon trzeba zaplacic)

23.09.2011 15:24
6
odpowiedz
zanonimizowany550804
35
Generał

Linkedin i inne tym podobne portale to raj dla headhunterow, agencji i czasami pracownikow HR. Wielu ludzi z ktorymi rozmawialem zlikwidowalo po prostu konta przez "spam" bo nie kazdy ma czas i ochote odbierac maile, telefony i przefiltrowywac wszystkie oferty.

23.09.2011 15:31
Regis
😊
7
odpowiedz
Regis
133

Ja najwięcej ofert pracy dostaję z Monster.com (kilkanaście ofert miesięcznie), ale 80% z nich jest "średnio atrakcyjna" i czasami już po prostu je olewam (jeśli piszę, że znam się najlepiej na X, Y, Z i mam w nich kilkuletnie doświadczenie, oraz trochę na Q, a dostaję ofertę, która wymaga 5 lat doświadczenia w A, a do tego dobrą znajomość B, C i Q, to znaczy że rekruter jest imbecylem, albo nie umie czytać ;) ). W drugiej kolejności jest LinkedIn (2-3 oferty miesięcznie), ale za to praktycznie każda kończy się jakimiś konkretnymi rozmowami, bo dobrze wpasowują się w mój profil zawodowy.

23.09.2011 15:34
8
odpowiedz
el.kocyk
193
Legend

codeine - ja zawsze staram sie usunac numer telefonu lub mail z bazy w okresie gdy nie szukam
czasem jednak to nie dziala, bo niektore firmy juz mnie maja w bazie

Regis - te maile sa czesto wysylane automatem, zwlaszcza z agencji, nawet czasem dopisuja cos w stylu "przepraszamy jesli ta oferta nie jest dopasowana do twojego doswiadczenia" czy cos takiego

26.09.2011 16:39
Drackula
9
odpowiedz
Drackula
243
Bloody Rider

no to po jednym dniu moje CV na monster zostalo odwiedzone cale 5 razy. No ale co sie dziwic, IT sector to to nie jest.

Znacie jakies dobre agencje rekrutacyjne w US? Nacisk glownie na sektor polprzewodnikow, dzial materialow nie budowa i knostrukcja ukladow.

28.09.2011 10:37
Drackula
10
odpowiedz
Drackula
243
Bloody Rider

el.klocyk - takie pytanie odnosnie rekrutacji. Czy Twoja zona zna jakies firmy, ludzi ktorzy zajmuja sie rekrutacja na stanowiska "komisarzy" naukowych dla projektow naukowych finansowanych przez EU.

No i pytanie z poprzedniego posta nadal aktualne.

29.09.2011 14:31
Drackula
11
odpowiedz
Drackula
243
Bloody Rider

up pozadkowy jako ze el.klocyk na forum sie kreci :)

30.09.2011 10:45
12
odpowiedz
el.kocyk
193
Legend

Drackula, po pierwsze w moim nicku nie ma litery "l" :)

odpowiedzi na pytania:
9 - nie mam kontaktow w US, nie interesuje mnie ten rynek jako miejsce pracy
10 - raczej nie, zona rekrutuje tylko IT, w ogole nie siedzi w projektach naukowych

a mozesz napisac cos wiecej, moze moge popytac w koncu siedze w Komisji, moze ktos cos wie

30.09.2011 11:08
Drackula
13
odpowiedz
Drackula
243
Bloody Rider

sorki, ale jakos zawsze wydawalo mi sie ze to klocyk, czemu, nie wiem :)

Do tej pory bralem czynny lub bierny udzial w kilku projektach sponsorowanych w calosci przez EU i zawsze na spotkaniach postepowych mieliscmy udzial osoby wydelegowanej przez komisje EU. Oczywiscie nie byla to przypadkowa osoba bo musi ona miec dosc spora wiedze w temacie jakim zajmuje sie dany projekt. Oczywiscie jest to stanowisko bardziej menadzerskie niz badawcze bo zajmujesz sie glownie sprawozdawaniami z postepow projektu i sprawujesz nadzor nad oglnym zarysem finansowym. Generalnie wymaga to wiedzy z danego tematu, zylki menadzerskiej i bardzo dobrej znajomosci unijnych dyrektyw i wytycznych. wada jest to ze nie rozwijasz sie naukowo jednak dosc dobra placa i sporo wolnego czau rekompensuja to wystarczajaco, na tyle ze jest sie w stanie podjac druga prace na pol etatu nakieorowana na badania naukowe lub nauczanie akademickie.

Posadka bardzo intratna wiec pewnie i dostac sie bardzo trudno ale z tego co zaobserwowalem to ludzie z ktorymi mialem kontakt genmiuszami nie byli ;).

30.09.2011 11:18
14
odpowiedz
el.kocyk
193
Legend

ale czy na pewno nie byly to osoby z wewnatrz komisji?

a jesli nie, to w sumie ja teraz pracuje nad aplikacja Expert Management
nie wiem czy znasz komisyjny Participant Portal, jest to komisyjny portal, ogolnie robi w cholere rzeczy, ale jedna z nich jest mozliwosc zalozenia konta experckiego

nie wiem jak to konkretnie w tym momencie dziala, nasza nowa wersja jeszcze nie wyszla na produkcje, ale niedlugo tam trafi
wtedy zaloz moze tam konto?

30.09.2011 11:19
Backside
15
odpowiedz
Backside
78
Senator

A czy ktoś korzysta może z Talent.me? To taki odpowiednik LinkedIn na Facebooka. Właśnie się zastanawiam czy włączyć tę aplikację - nie chcę zamienić swojego konta z FB na profil a la goldenline'a :).

30.09.2011 11:25
Drackula
16
odpowiedz
Drackula
243
Bloody Rider

czy napewno to nie wiem, zazwyczaj takie spotkania mialy bardzo napiety plan i nie mialem nigdy okazji z tymi osobami osobiscie porozmiawiac ale temat zainteresowal mnie od samego poczatku.
Generalnie w komisjach siedza osoby z dosc sporym doswiadczeniem w danej dziedzinie, ktore juz nie zajmuja sie niczym innym a w kilku przypadkach osoby przydzielone do projektow nie byly starsze ode mnie wiec ciezko powiedziec.

Dzieki za ta podpowiedz z kontem eksperckim, napewno bede mial to na uwadze.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl