Laptop porady
Witam więc mam pewny dylemat wpierw spójrzcie co zamierzam zakupić:http://sklep.benchmark.pl/product/137759/Komputery/Laptopy_i_netbooki/HP_Pavilion_dv7_6b30ew.html
Nagrywam Let's play z różnych gier i mam pytanie czy na full detalach w wiedźminie 2 bez uber próbkowania chodził by mi ten sprzęt z frpasem przy około 20fps?
Bo z tego co wiem wyższych znanych gier z tak wysokimi wymaganiami nie ma proszę o szybką odpowiedź;]
Na 20 fps można liczyć, mi na podobnym wydajnościowo sprzęcie (tyle że z kartą GF GT 555M, jest porównywalna do tego Radeona) Wiedźmin 2 działał płynnie w 1600x900, na wysokich detalach.
Właśnie nie wiem która jest lepsza bo mam do wyboru już dość sporą ilość laptopów tyle że np wtedy miałbym mniejszą matryce co mi się za bardzo nie podoba bo to laptop do gier.
Jeszcze słyszałem że Bf3 ma zalecaną gtx 590:O czy na tym sprzęcie poszedłby na maksymalnych + fraps na minimum 20fps?
A co do wieśka to mówisz że ci chodził z frapsem na 20 fps?
Ładnie a problemem nie będzie że procesor ma 2 rdzenie?
Bo on tylko pomaga podobno tworzyć karcie graficznej fps.
A co do filmiku to ładnie ale ciekawe jakim programem nagrywane.
Zresztą po co oni takie gry produkują bo jak widzę ze na ultra załóżmy w metro2033 jest 7fps to nie mogę uwierzyć...?
Widocznie trzeba mocnego lapka szukać z lepszą kartą graficzną mam jeszcze pytanie czy procesor jest ważny do gier np i5 starczy do każdej na tą chwilę?
Ponawiam pytanie bo muszę mieć szybką odpowiedź czy procesor ma duże znaczenie co do fps w grze?
jest może jakaś osoba zdolna mi pomóc?
polecam forum notebookcheck.pl jest tam wątek poświęcony lapkowi z tą kartą. Myślę, że tam się szybciej dowiesz wszystkiego - dział laptopy do gier. Co do Radka 6770 to nie licz na to że BF3 ci pójdzie w wysokich detalach w natywnej rozdzielczości z sensowną liczbą klatek per sec. Tutaj masz szczegółowe testy i wyniki w różnych grach Radka 6770: http://www.notebookcheck.pl/AMD-Radeon-HD-6770M.45956.0.html
Co do procesora nie ma znaczenia przy tej karcie żadnego.
Tylko te testy są takie dziwne bo widziałem jak koleś grał na high detalach z tą kartą i z frapsem(BF3)
Można jakoś podkręcać tą kartę?
Czy procesor ma jakieś zastosowanie do gier czy karta graficzna najważniejsza(czyli 100% prędkości i płynności płynie z karty graficznej)
A jeszcze mam 2 pytania(jak możecie zajrzyjcie też do poprzednich)
1.Czym różni się w grach karta graficzna z pamięcią 1GB a 2GB
2.Co oznacza w laptopie po taktowaniu/ 3Mb cache?/
Zależy o jakiej karcie mowa, w przypadku Radka 6770 to czy będzie to procek 2 czy 4 rdzenie nie będzie w grach miało większego znaczenia. Natomiast w przypadku kart szybszych jak chociażby GF570 to już i5 będzie wąskim gardłem dla tej karty i pełnię możliwości pokazuje dopiero z i7.
Co do BF3 uwierz mi na słowo, jeśli chcesz pograć w tę grę na lapku w max detalach to napewno nie na 6770 no chyba, że mówimy o singlu. Jeśli chcesz grać i ćwiczyć skilla w multi to nic poniżej GF570.
Zresztą nie może być inaczej skoro BF3 jest jedną z bardziej wymagających graficznie gier i umówmy się na mobilnej karcie graficznej z średniej niższej półki jaką jest Radek 6770 nie ma prawa ci chodzić komfortowo na max detalach. Gracze którzy chcą mieć bezkompromisową płynność w BF3 celują w gamingowe lapki za trochę więcej niż 3 tysie.
Jeśli mogę poradzić to obecnie chyba najlepszy stosunek możliwości do ceny (zaraz po HP z 6770) ma MSI 683 lub 780 z GF 560, a jeśli masz więcej niż 4k to kupuj 683dx lub 780dx z GF570 i możesz w tego BF3 popykać na max w multi (choć czasem też potrafi chrupnąć gdy tłumy na ekranie).
To tyle na szybko w temacie.
P.S.
Aha te HP trochę mi się grzały przy intensywnym obciążeniu a i kultura pracy chłodzenia nie należy do najlepszych.
Dlatego zamierzam kupić podstawkę chłodzącą do HP
Ja zapewne na multi rzadko będę zaglądać jak już to sobie na low ustawie a mówisz że na singlu ładniej łapie fps?
Jeśli tak to o ile?
Ps.Chyba jednak Wiedźmin 2 z uber próbkowaniem obecnie jest najmocniej obciążającą system grę na gtx 590 było średnio 24fps:O
Niestety za drogie te laptopy;/