Laptop - karty mobilne, a stacjonarne, etc
Nie wiedziałem za bardzo jak nazwać wątek, więc z góry przepraszam :)
Na razie orientacyjnie chciałbym się zorientować ile musiałbym zapłacić za laptopa, którego osiągi i specyfikacja odpowiadać będą mojemu stacjonarnemu komputerowi. Prawdopodobnie wyposażę się w konsolę, ale mam sporo gier na PC, których nie chce się pozbywać, w tym Wiedźmin 2.
Specyfikacja:
ATI Radeon HD 4850
4 GB RAM
Intel Core 2 Duo E8400
ASUS P5Q
500GB Western Digital Green Series
Nie znam się na kartach mobilnych, a nie za bardzo mam ani czas, ani ochotę na to by się na nich nagle poznawać :) Mam nadzieję, że to nie będzie dla kogoś problem, by pokazać mi przykładowe maszyny ;)
Kup laptopa z kartą GeForce GT 540M albo Radeon HD 6770M. To najlepsze teraz co może być w kwestii ceny w stosunku do możliwości. Lub oczywiście ich lepsze odpowiedniki. Narmo dał dobrego linka i skorzystaj z niego.
Od 2000 zł w górę, na laptopa będziesz musiał wydać jeśli będzie Ci miał służyć też do grania, choć to i tak będzie mało.
Skorzystam, skorzystam, ale teraz naprawdę mam sporo na głowie i chciałem się jedynie zorientować, jaka kwota mi będzie potrzebna. Na Allegro komputery z kartami wskazanymi przez Ciebie zaczynają się od 1800 zł, więc widzę, że to nie taka tragedia jak myślałem, choć podejrzewam, że dobrze byłoby odłożyć ~2500 zł i kupić coś fajniejszego. Dobrze myślę? Pewnie koło października-listopada dostanę PS3 (znajomi, rodzina poprzenosili się do Play i będę mógł skorzystać z promocji), pokorzystam chwilę i sprawdzę czy mi odpowiada granie na konsoli, ew sprzedam urządzenie. Aktualnie wolny mam ~1k zł, więc to pół z tego czego będę potrzebował, zakładając że mogę sprzedać stacjonarny komputer ;)