Laptop - głośniki 5+1
Witam.
Nie dawno kupiłem swój pierwszy laptop, który zastąpił komputer stacjonarny. Jako, że zostały po nim głośniki creative 5+1 to podłączyłem je do lapka. Działają niestety tylko przednie bez tylnych. Nie mam opcji wybrania 5+1 - jest tylko stereo. Karta muzyczna to IDT HD Codec Audio. Czy na tej karcie można ustawić dźwięk 5+1?
Masz miejsce na podłączenie 3 jacków do laptopa? Jak nie, to potrzebujesz zewnętrznej karty dźwiękowej.
Mam i są podłączone.
@Edit:
Ok, działają wsio. Jednak problem leżał w jackach - dzięki za nakierowanie Narmo(musiałem użyć przed dzielnika, o którym zapomniałem). Dźwięk jest w 5 głośnikach, ale nadal jest to stereo. Jak ustawić przestrzenny?
Masz źródło dźwięku w 6 kanałach? Jak tak, to musisz w ustawieniach sterownika ustawić, że masz głośniki 5.1 (nie wiem, jak to jest w sterownikach tej karty dźwiękowej, bo ich na oczy nawet nie wiedziałem), oraz czasami w kodekach. Po tym wszystkim system sam już wykrywa, że są podłączone głośniki 5.1 i Windows Media Player potrafi to obsłużyć bez żadnej dodatkowej konfiguracji (Vista i 7). W XP czasami trzeba jeszcze przestawić w Panelu sterowania w ustawieniach dźwięków, że masz głośniki 5.1 a nie stereo, ale nie pamiętam już, jak to się dokładnie włączało, a nie mam w domu żadnego komputera z XP.
Dzięki za zaangażowanie, Narmo. Ściągnąłem sterowniki creative 5+1 i nie chcą się zainstalować, gdyż wyskakuje komunikat informujący o tym, że wspomniana karta nie obsługuje systemu 5+1(dźwieku przestrzennego i pozostaje tylko stereo), więc chyba z tym już problem rozwiązany.
Ale nawinęło mi się jeszcze jedno pytanko. Otóż tutaj na laptopie, na przyciskach od F1 do F12 są takie skróty klawiszowe, które pozwalają np. kontrolować jasność ekranu, głośność itd. chciałbym je wyłączyć, żeby móc korzystać z normalnych F, np do odświeżania strony. Czy jest to możliwe?
Edit:
Google pomogło. Wsio wyjaśnione.