Laptop ACER 5742G - Grzejniczek ?
Witam
Mam do Was pytanie dotyczące grzania się laptopa, czytałem parę różnych tematów z google jednak rozwiązania które są tam zaproponowane albo już zastosowałem lub ograniczają możliwości ze względu na gwarancje.
Temperatury załączone na screenie.
Lista rzeczy które już zrobiłem w celu obniżenia temperatury :
- Czyszczenie wywiewów laptopa średnio co miesiąc (laptop ma ~5,6 miesięcy)
- Zakupiłem podstawkę chłodzącą
- Odłączyłem baterie
Lista czynności których nie mogę wykonać :
- Zmiana pasty termo przewodzącej ze względu na gwarancje ( W laptopach Acer aby zdjąć "HeatPajpy" trzeba rozebrać pół laptopa
Laptop co prawda nie wyłącza się i np w widnowsie temperatury są OK jednak jaka kolwiek gra powoduje to co na załączonym screenie, wiem że laptop nie jest komputerem stacjonarnym w którym mamy niskie temperatury i musi się grzać jednak skoro czytam na stronie intela że maksymalna temperatura procesora w moim laptopie to 108 stopni to moje 97 jest wartością dość bliską....
Czy mogę w takim wypadku reklamować laptopa u producenta ? Jeżeli się nie mylę Acer posiada gwarancje door2door i orientowałem się że jest możliwość zgłaszania problemu przez www jednak powstaje pytanie czy uznają mi gwarancje skoro laptop się nie wyłącza, jak mam argumentować ten problem ? Zbyt wysoka temperatura podzespołów powoduje szybsze ich zużycie ?