Kupiec z anglii? czy zwykły cwaniak?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
25.02.2013 17:08
kulako
1
odpowiedz
kulako
52
Generał

Kupiec z anglii? czy zwykły cwaniak?

Mam na sprzedaż motorówkę na allegro. Pisze do mnie człowiek po angielsku, wszystko łądnie pięknie ale zaczyna coś kombinować:
Thanks for the response,I'm satisfied with the condition of the Item.And i will take the item for 11,756PLN including PayPal Sub charges since i am interested in the immediate purchase.I just moved to the United Kingdom,where this is needed and i will be making use of a shipping company to have this picked up from you and have it delivered to me.Further arrangements will be made with you in regards to the pick up once i have paid you.I would appreciate if you email me with more pictures (if available) too since i won't be be able to see this in person,So do get back to me with the details below so that i could proceed with the payment:

Name:
PayPal Email address
Cell Phone No:

i will go ahead with the payment through PayPal and if you don't have an account with paypal, you can just visit, www.paypal.com and sign up for an account with your e-mail.

Kindly get back to me as soon as possible so that we could finalize this transaction.

I wait to read from you soon.
Co o tym mysleć? zwykły wałek ?

25.02.2013 17:10
Sizalus
2
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

klasyczny scam

25.02.2013 17:10
kulako
3
odpowiedz
kulako
52
Generał

tak myslałem....

25.02.2013 17:11
4
odpowiedz
Pankracy Czartoryski
0
Pretorianin

Oszust. Napisz mu, że nie akceptujesz płatności przez paypal a łódkę wydasz po zaksięgowaniu kasy na twoim koncie - zobaczysz, jak się wycofa od razu albo nie odpowie.
Oni podrabiają potwierdzenia przekazu paypalem na coś w stylu, że dostajesz maila niby od pay pal z informacją, że kasa wpłynęła ale odblokują ją jak kupujący potwierdzi odbiór sprzętu ;)

25.02.2013 17:12
kulako
5
odpowiedz
kulako
52
Generał

napisałem mu, że nie wydam mu łódki dopóki nie da mi kasy. nie odpisał...
Nie wiem, co chcą takimi prostackimi wałami osiągnąć?

25.02.2013 17:15
6
odpowiedz
zanonimizowany315478
93
Legend

no jak widac nie takie prostackie skoro miales watpliwosci

25.02.2013 17:20
PanSmok
7
odpowiedz
PanSmok
266
Legend

Ja tam nie widze problemu - jezeli kasa wplynie na Twoje konto - mozesz mu wysylac towar - proste. Natomiast nie obchodza Cie zadne "bardzo mi sie spieszy i wyslalem juz kuriera a pieniadze tez juz wysylam"

[5] - jak to co chca osiagnac? Jak odpowienio dlugo walisz kijem w powierzchnie rzeki lub stawu - w koncu trafisz jakas rybe - to tylko kwestia cierpliwosci i statystyki.

25.02.2013 17:27
8
odpowiedz
Orlando
136
Legend

Czy tu nie chodzi raczej o myk z Paypalem i wycofywaniem wplaconej kasy czy cos takiego?

25.02.2013 17:32
😁
9
odpowiedz
Child of Pain
198
Legend

To czego sie pytasz skoro "tak myslalem"? Pewnie nagrzany, ze kasa bedzie ale spytales sie na forum bo ludzie musza o kazda bzdure pytac.

25.02.2013 23:17
10
odpowiedz
zanonimizowany785253
48
Senator

Mi się wydaje, że może to być oszust.

25.02.2013 23:23
😉
11
odpowiedz
zanonimizowany869534
4
Generał

Dziwie się że są jeszcze ludzie którzy mają wątpliwości w takich sprawach...

25.02.2013 23:33
DM
12
odpowiedz
DM
231
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Gość wysyła zawsze potwierdzenie, że wysłał pieniądze - fałszywe i domaga się wysyłki towaru, straszy FBI w przypadku ociąganiea się z wysyłką, przysłają nawet email "od FBI" czy interpolu, grożący śledztwem i procesem o przywłaszczenie pieniędzy biednego kupca...

26.02.2013 01:43
PanSmok
13
odpowiedz
PanSmok
266
Legend

a ja bym sie dla sportu pobawil :). Potwierdzenia moze sobie wysylac - dopoki potwierdzenie nie pojawi sie na TWOIM KONCIE PayPal jego potwierdzenia moze podpisywac nawet biskup Countenbury...

26.02.2013 01:52
😊
14
odpowiedz
DUNCAN_83
172
Generał

Skoro jest firma przewozowa to myk jest na wycofanie kasy. Podobno niby kase ci przesylaja razem z oplata dla firmy przewozowej. Pozniej przewoznik kontaktuje sie z toba i stwarza jakies problemy, ze to niby trzeba 100 funtow doplacic bo cos tam. Naiwny sprzedajacy mysli ze ma kase na paypalu i placi te funciaki, a kasa z paypala jest wycofywana. Tak przynajmniej mowia pokrzywdzeni.

Tu nie chodzi o towar, kolesiowi bez roznicy czy kupuje lodke, lodowke czy ps3 chodzi o ta kase dla falszywej firmy przewozowej i o dziwo sporo osob sie nabiera, czego dowodem watpliwosci autora watku. Takich maili nawet nie powinno sie czytac, jak ktos chce kupic to kupi przez allegro, ale niektorych zaslepia zysk i deszcz funtow:P

26.02.2013 01:54
maviozo
👎
15
odpowiedz
maviozo
244
autor zdjęć

Też myślałem, że dawno przestali się w to bawić, a to dalej działa w najlepsze. Wystawiłem kamery na allegro i codziennie dostaję kilka takich wiadomości. Sam wysłałem do obsługi co najmniej 10 kont które były specjalnie do tego założone...
I też zachodzę w głowę, że ludzie nadal się na to nabierają - bo gdyby się nie nabierali, to w końcu by sobie ten scam odpuścili...

Gdyby nie naród idiotów, tacy oszuści by szybko zniknęli, ale jest jak jest....

26.02.2013 02:03
wysiak
16
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

a ja bym sie dla sportu pobawil :)

Tutaj ludzie sie bawia:)
http://www.419eater.com/html/letters.htm
Wiekszosc historii ma bohaterow z Nigerii i zblizonych regionow Afryki, ale jest tez chyba troche 'kupcow z Anglii':)

26.02.2013 07:18
DM
17
odpowiedz
DM
231
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Ktoś kiedyś opisywał jak sie bawil... Sprzedawał kamerę video czy playstation i w korespondencji napisał, ze musi zmienić cenę na 23 000zł. Kupiec zgodził się bez wahania, potem przyszedł fałszywy mail od FBI o przywłaszczenie gotówki, dopiero jak sprzedający napisał, że bliski doradca prezydenta nigerii jest jego znajomym i kamera poszła do niego i można odebrać osobiście tam - to korespondencja się urwała.

26.02.2013 10:51
18
odpowiedz
Haszon
143
Senator

Dziwie się że są jeszcze ludzie którzy mają wątpliwości w takich sprawach...

No popatrz, a o Amber Gold slyszales? Albo podobnej piramidzie, ktora inwestowala w cebule? Nie mowiac juz o jeszcze wiekszej piramidzie bodajze w Egipcie, ktora inwestowala w strusie. Ludzie glupieja, jak chciwosc przysloni im umysl.

26.02.2013 11:01
19
odpowiedz
elemeledudek
189
Senator

Ja już dwukrotnie miałem przyjemnośc się z tym zetknąć. Pierwszy raz jak samochód sprzedawałem. Była tam kwestoa zapłaty 1500 zeta za transport. Długo się z gościem bawiłem bo śmiesznie było. Podpisywał sie Henry Thomas a potwierdzenie z PayPala szło z jakieś zupełnie dziwnego adresu mailowego. Serwis PayPall zajął sie sprawą, ale czy chłopa namierzyli to nie wiem. Bredził cos że niby aktualnie jest na statku i nie może osobiście tego załatwic i że to ja mam zapłacić za przesyłkę i inne głupoty. Kupa śmiechu była aż w koncu odpuścił. Szkoda :)

26.02.2013 11:17
20
odpowiedz
zanonimizowany896083
3
Generał

ale co w tym mailu jest tak naprawde podejrzanego?
1. paypal - no sorry, ale na zachodzie to jedna z podstawowych form platnosci online - paypal ma praktyczny monopol na te uslugi. saldo na koncie mozna latwo sprawdzic - nie trzeba sugerowac sie mailami. Do tego sam paypal ma jakies procedury bezpieczenstwa i niektore transakcje sam oznacza jako podejrzane - nie jestes pewien - po wplacie dzwonisz na infolinie paypal-a i pytasz i dane wplacajacego - powinni pomoc.
2. to ze po lodke ma przyjechac kurier? No sorry poczta jej nie wyslesz.
3. zdecydowanie kupujacego? Moze widzi w tym interes? Moze lodka jest tania?

Zeby nie bylo - sam duzo handluje online - na allegro mam lacznie 700 komentarzy na ebay 1200, na amazonie prawie 100 (ale tam malo kto sie kwapi wystawic komentarz) i naprawde nie widze w tym mailu nic podejrzanego.

Na tym etapie nigdy w zyciu bym tego nie okreslil jako walek.

26.02.2013 11:55
😁
21
odpowiedz
Child of Pain
198
Legend

[20]
Ty masz niby tyle transakcji za soba a internet moze od wczoraj? Na oferte z allegro odpowiada anglik, nie pyta o szczegoly na dodatek jeszcze takim angielskim. No prosze na nigeryjski przekret tez bys sie nabral bo to 21 wiek i maja tam banki jak normalni ludzie?

26.02.2013 12:40
22
odpowiedz
zanonimizowany889090
4
Centurion

W nigerii też chłop zrobił wała z tymi pływającymi euro

26.02.2013 12:57
Belert
23
odpowiedz
Belert
182
Legend

kasa na konto !!!!! Nic przez paypala!!!

OMG przeciez to stary numer z broda do ziemi .NIe poddawajcie sie chciwosci ,nikt na zachodzie nie jest dobrym wujkiem .

26.02.2013 12:59
24
odpowiedz
zanonimizowany896083
3
Generał

[21] - tzn. to ze na oferte z allegro odpowiada anglik juz samo w sobie jest podejrzane?
Do angielskiego bym sie w ogole nie przyczepil, szczegolnie jak moj angielski szef potrafi walnac, 3-4 razace byki w jednym zdaniu.
Sam mialem kupujacych z krajow o ktorych nie mialem pojecia, ze istnieja i na szczescie na razie wszystko konczylo sie OK.

26.02.2013 13:07
nagytow
25
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Trzeba by to pociagnac, zeby zobaczyc czy faktycznie scam. Ogolnie dopoki koles placi za transport i ty wybierasz firme transportowa wtedy mozna sprobowac. Widze tu tylko trzy mozliwosci: falszywy email od PP o wplacie, podstawiony kurier, chargeback. O ile maila da sie poznac, a kuriera samemu wybrac, to z chargebackiem moze byc klopot. Duzo fotek przed wyslaniem + renomowana firma kurierska i powinno byc spoko.

[24] Wiosnaidzie Anglik, uzywajac translatora, meczy sie z rejestracja na Allegro tylko po to, zeby sprowadzic lodke do UK? Na eBayu lodki sie skonczyly? No chyba, ze OP ma jakas naprawde okazyjna cene :)

26.02.2013 13:20
26
odpowiedz
zanonimizowany636606
89
Generał

Ale jaki to numer? Nie rozumiem zupełnie problemu.
Sprzedaję coś i czekam na pieniądze. Pojawiają się na koncie/w kieszeni to wydaję towar.
A z paypala to przelewa się na swoje konto bankowe a nie trzyma tam pieniędzy, bo pp może zawsze cofnąć wpłatę.

26.02.2013 13:29
27
odpowiedz
Raziel
136
Legend

pamiętam, że kiedyś jak sprzedawałem laptopa to odezwał się do mnie koleś, który "był" anglikiem i chciał kupić przedmiot od zaraz. Napisałem do niego, że nie ma problemu ale najpierw muszę zobaczyć kasę na koncie i wtedy mogę wysłać mu przedmiot. Wtedy facet zaczął pisac, że to dla syna z Niegrii itp itd. i zebym juz wysłał mi jakiś skan rzekomej wpłaty pieniędzy na konto barclays, i że pieniądze te będę mogł odebrać prezentując bankowi potwierdzenie wysyłki. Taka ściema, że aż wstyd. Odpisałem tylko, żeby sobie poszukał innego frajera i już kolejnej odpowiedzi nie dostałem. Potem z ciekawosci wpisałem sobie fragmenty tego maila w wyszukiwarkę i odkryłem masę podobnych "maili" i ludzi skarzących się na to zjawisko, niektórzy niestety dali się nabrać.

26.02.2013 13:32
28
odpowiedz
Zenzibar
17
Generał
Image

No popatrz, a o Amber Gold slyszales? Albo podobnej piramidzie, ktora inwestowala w cebule? Nie mowiac juz o jeszcze wiekszej piramidzie bodajze w Egipcie, ktora inwestowala w strusie. Ludzie glupieja, jak chciwosc przysloni im umysl.

Trochę wcześniej też ludzie dali się robić w balona: http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania

26.02.2013 13:40
nagytow
29
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

[26] Setak Nawet jak wyplacisz kase z PP, to moga ci cofnac kase. Wtedy masz debet na PP i duzo nieprzyjemnosci.

[27] Raziel Mialem to samo, ale ja sprzedawalem iPhona :)

26.02.2013 13:49
Belert
30
odpowiedz
Belert
182
Legend

Payapl tylko przekazuje pieniadze ,jego ine interesuje zawarcie czy tez nie zawarcie umowy przez allegro czy ebaya.Po prostu dostaje pieniadze a potem je oddaja z powrotem a kupiec zostaje bez przedmiotu i bez pieniedzy .

Zasda jest prosta : Towar sie wysyła kiedys sie ma pieniadze na koncie. Albo w kieszeni.

Od tej reguly nie ma odstepstw.

26.02.2013 13:49
jasonxxx
😊
31
odpowiedz
jasonxxx
155
Szeryf

16

kiedyś zarwałem całą nockę czytając niektóre historie z tej stronki, po prostu mistrzostwo świata :)

26.02.2013 15:13
DM
32
odpowiedz
DM
231
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

To tak nie działa, że pojawiają sie pieniądze na koncie to wysyłam...
Oni wysyłają fałszywe potwierdzenia przelewu - gdy ociągasz się z wysyłką przysyłają fałszywe maile z policji, interpolu, FBI etc, że zostało zgłoszone przeciwko tobie przestępstwo oszustwa, przywłaszczenia pieniędzy i braku wysyłki...
ktoś mało obyty może się nabrać i przestraszyć i jednak wysłać po czymś takim...

26.02.2013 16:07
Belert
33
odpowiedz
Belert
182
Legend

kasa to kasa moga pisac co chca , nie ma kasy nie ma towaru,.Z policji, od prezydenta USa itp.NIe ma kasy nie ma towaru.
I dosc juz w tym temacie.

26.02.2013 16:31
34
odpowiedz
Child of Pain
198
Legend

Nie dosc bo ludzie jeszcze potrafia bronic "oferty" jak autor watku czy Wiosnaidzie.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl