Kupiec z anglii? czy zwykły cwaniak?
Mam na sprzedaż motorówkę na allegro. Pisze do mnie człowiek po angielsku, wszystko łądnie pięknie ale zaczyna coś kombinować:
Thanks for the response,I'm satisfied with the condition of the Item.And i will take the item for 11,756PLN including PayPal Sub charges since i am interested in the immediate purchase.I just moved to the United Kingdom,where this is needed and i will be making use of a shipping company to have this picked up from you and have it delivered to me.Further arrangements will be made with you in regards to the pick up once i have paid you.I would appreciate if you email me with more pictures (if available) too since i won't be be able to see this in person,So do get back to me with the details below so that i could proceed with the payment:
Name:
PayPal Email address
Cell Phone No:
i will go ahead with the payment through PayPal and if you don't have an account with paypal, you can just visit, www.paypal.com and sign up for an account with your e-mail.
Kindly get back to me as soon as possible so that we could finalize this transaction.
I wait to read from you soon.
Co o tym mysleć? zwykły wałek ?
Oszust. Napisz mu, że nie akceptujesz płatności przez paypal a łódkę wydasz po zaksięgowaniu kasy na twoim koncie - zobaczysz, jak się wycofa od razu albo nie odpowie.
Oni podrabiają potwierdzenia przekazu paypalem na coś w stylu, że dostajesz maila niby od pay pal z informacją, że kasa wpłynęła ale odblokują ją jak kupujący potwierdzi odbiór sprzętu ;)
napisałem mu, że nie wydam mu łódki dopóki nie da mi kasy. nie odpisał...
Nie wiem, co chcą takimi prostackimi wałami osiągnąć?
no jak widac nie takie prostackie skoro miales watpliwosci
Ja tam nie widze problemu - jezeli kasa wplynie na Twoje konto - mozesz mu wysylac towar - proste. Natomiast nie obchodza Cie zadne "bardzo mi sie spieszy i wyslalem juz kuriera a pieniadze tez juz wysylam"
[5] - jak to co chca osiagnac? Jak odpowienio dlugo walisz kijem w powierzchnie rzeki lub stawu - w koncu trafisz jakas rybe - to tylko kwestia cierpliwosci i statystyki.
Czy tu nie chodzi raczej o myk z Paypalem i wycofywaniem wplaconej kasy czy cos takiego?
To czego sie pytasz skoro "tak myslalem"? Pewnie nagrzany, ze kasa bedzie ale spytales sie na forum bo ludzie musza o kazda bzdure pytac.
Mi się wydaje, że może to być oszust.
Dziwie się że są jeszcze ludzie którzy mają wątpliwości w takich sprawach...
Gość wysyła zawsze potwierdzenie, że wysłał pieniądze - fałszywe i domaga się wysyłki towaru, straszy FBI w przypadku ociąganiea się z wysyłką, przysłają nawet email "od FBI" czy interpolu, grożący śledztwem i procesem o przywłaszczenie pieniędzy biednego kupca...
a ja bym sie dla sportu pobawil :). Potwierdzenia moze sobie wysylac - dopoki potwierdzenie nie pojawi sie na TWOIM KONCIE PayPal jego potwierdzenia moze podpisywac nawet biskup Countenbury...
Skoro jest firma przewozowa to myk jest na wycofanie kasy. Podobno niby kase ci przesylaja razem z oplata dla firmy przewozowej. Pozniej przewoznik kontaktuje sie z toba i stwarza jakies problemy, ze to niby trzeba 100 funtow doplacic bo cos tam. Naiwny sprzedajacy mysli ze ma kase na paypalu i placi te funciaki, a kasa z paypala jest wycofywana. Tak przynajmniej mowia pokrzywdzeni.
Tu nie chodzi o towar, kolesiowi bez roznicy czy kupuje lodke, lodowke czy ps3 chodzi o ta kase dla falszywej firmy przewozowej i o dziwo sporo osob sie nabiera, czego dowodem watpliwosci autora watku. Takich maili nawet nie powinno sie czytac, jak ktos chce kupic to kupi przez allegro, ale niektorych zaslepia zysk i deszcz funtow:P
Też myślałem, że dawno przestali się w to bawić, a to dalej działa w najlepsze. Wystawiłem kamery na allegro i codziennie dostaję kilka takich wiadomości. Sam wysłałem do obsługi co najmniej 10 kont które były specjalnie do tego założone...
I też zachodzę w głowę, że ludzie nadal się na to nabierają - bo gdyby się nie nabierali, to w końcu by sobie ten scam odpuścili...
Gdyby nie naród idiotów, tacy oszuści by szybko zniknęli, ale jest jak jest....
a ja bym sie dla sportu pobawil :)
Tutaj ludzie sie bawia:)
http://www.419eater.com/html/letters.htm
Wiekszosc historii ma bohaterow z Nigerii i zblizonych regionow Afryki, ale jest tez chyba troche 'kupcow z Anglii':)
Ktoś kiedyś opisywał jak sie bawil... Sprzedawał kamerę video czy playstation i w korespondencji napisał, ze musi zmienić cenę na 23 000zł. Kupiec zgodził się bez wahania, potem przyszedł fałszywy mail od FBI o przywłaszczenie gotówki, dopiero jak sprzedający napisał, że bliski doradca prezydenta nigerii jest jego znajomym i kamera poszła do niego i można odebrać osobiście tam - to korespondencja się urwała.
Dziwie się że są jeszcze ludzie którzy mają wątpliwości w takich sprawach...
No popatrz, a o Amber Gold slyszales? Albo podobnej piramidzie, ktora inwestowala w cebule? Nie mowiac juz o jeszcze wiekszej piramidzie bodajze w Egipcie, ktora inwestowala w strusie. Ludzie glupieja, jak chciwosc przysloni im umysl.
Ja już dwukrotnie miałem przyjemnośc się z tym zetknąć. Pierwszy raz jak samochód sprzedawałem. Była tam kwestoa zapłaty 1500 zeta za transport. Długo się z gościem bawiłem bo śmiesznie było. Podpisywał sie Henry Thomas a potwierdzenie z PayPala szło z jakieś zupełnie dziwnego adresu mailowego. Serwis PayPall zajął sie sprawą, ale czy chłopa namierzyli to nie wiem. Bredził cos że niby aktualnie jest na statku i nie może osobiście tego załatwic i że to ja mam zapłacić za przesyłkę i inne głupoty. Kupa śmiechu była aż w koncu odpuścił. Szkoda :)
ale co w tym mailu jest tak naprawde podejrzanego?
1. paypal - no sorry, ale na zachodzie to jedna z podstawowych form platnosci online - paypal ma praktyczny monopol na te uslugi. saldo na koncie mozna latwo sprawdzic - nie trzeba sugerowac sie mailami. Do tego sam paypal ma jakies procedury bezpieczenstwa i niektore transakcje sam oznacza jako podejrzane - nie jestes pewien - po wplacie dzwonisz na infolinie paypal-a i pytasz i dane wplacajacego - powinni pomoc.
2. to ze po lodke ma przyjechac kurier? No sorry poczta jej nie wyslesz.
3. zdecydowanie kupujacego? Moze widzi w tym interes? Moze lodka jest tania?
Zeby nie bylo - sam duzo handluje online - na allegro mam lacznie 700 komentarzy na ebay 1200, na amazonie prawie 100 (ale tam malo kto sie kwapi wystawic komentarz) i naprawde nie widze w tym mailu nic podejrzanego.
Na tym etapie nigdy w zyciu bym tego nie okreslil jako walek.
[20]
Ty masz niby tyle transakcji za soba a internet moze od wczoraj? Na oferte z allegro odpowiada anglik, nie pyta o szczegoly na dodatek jeszcze takim angielskim. No prosze na nigeryjski przekret tez bys sie nabral bo to 21 wiek i maja tam banki jak normalni ludzie?
W nigerii też chłop zrobił wała z tymi pływającymi euro
kasa na konto !!!!! Nic przez paypala!!!
OMG przeciez to stary numer z broda do ziemi .NIe poddawajcie sie chciwosci ,nikt na zachodzie nie jest dobrym wujkiem .
[21] - tzn. to ze na oferte z allegro odpowiada anglik juz samo w sobie jest podejrzane?
Do angielskiego bym sie w ogole nie przyczepil, szczegolnie jak moj angielski szef potrafi walnac, 3-4 razace byki w jednym zdaniu.
Sam mialem kupujacych z krajow o ktorych nie mialem pojecia, ze istnieja i na szczescie na razie wszystko konczylo sie OK.
Trzeba by to pociagnac, zeby zobaczyc czy faktycznie scam. Ogolnie dopoki koles placi za transport i ty wybierasz firme transportowa wtedy mozna sprobowac. Widze tu tylko trzy mozliwosci: falszywy email od PP o wplacie, podstawiony kurier, chargeback. O ile maila da sie poznac, a kuriera samemu wybrac, to z chargebackiem moze byc klopot. Duzo fotek przed wyslaniem + renomowana firma kurierska i powinno byc spoko.
[24] Wiosnaidzie Anglik, uzywajac translatora, meczy sie z rejestracja na Allegro tylko po to, zeby sprowadzic lodke do UK? Na eBayu lodki sie skonczyly? No chyba, ze OP ma jakas naprawde okazyjna cene :)
Ale jaki to numer? Nie rozumiem zupełnie problemu.
Sprzedaję coś i czekam na pieniądze. Pojawiają się na koncie/w kieszeni to wydaję towar.
A z paypala to przelewa się na swoje konto bankowe a nie trzyma tam pieniędzy, bo pp może zawsze cofnąć wpłatę.
pamiętam, że kiedyś jak sprzedawałem laptopa to odezwał się do mnie koleś, który "był" anglikiem i chciał kupić przedmiot od zaraz. Napisałem do niego, że nie ma problemu ale najpierw muszę zobaczyć kasę na koncie i wtedy mogę wysłać mu przedmiot. Wtedy facet zaczął pisac, że to dla syna z Niegrii itp itd. i zebym juz wysłał mi jakiś skan rzekomej wpłaty pieniędzy na konto barclays, i że pieniądze te będę mogł odebrać prezentując bankowi potwierdzenie wysyłki. Taka ściema, że aż wstyd. Odpisałem tylko, żeby sobie poszukał innego frajera i już kolejnej odpowiedzi nie dostałem. Potem z ciekawosci wpisałem sobie fragmenty tego maila w wyszukiwarkę i odkryłem masę podobnych "maili" i ludzi skarzących się na to zjawisko, niektórzy niestety dali się nabrać.

No popatrz, a o Amber Gold slyszales? Albo podobnej piramidzie, ktora inwestowala w cebule? Nie mowiac juz o jeszcze wiekszej piramidzie bodajze w Egipcie, ktora inwestowala w strusie. Ludzie glupieja, jak chciwosc przysloni im umysl.
Trochę wcześniej też ludzie dali się robić w balona: http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania
[26] Setak Nawet jak wyplacisz kase z PP, to moga ci cofnac kase. Wtedy masz debet na PP i duzo nieprzyjemnosci.
[27] Raziel Mialem to samo, ale ja sprzedawalem iPhona :)
Payapl tylko przekazuje pieniadze ,jego ine interesuje zawarcie czy tez nie zawarcie umowy przez allegro czy ebaya.Po prostu dostaje pieniadze a potem je oddaja z powrotem a kupiec zostaje bez przedmiotu i bez pieniedzy .
Zasda jest prosta : Towar sie wysyła kiedys sie ma pieniadze na koncie. Albo w kieszeni.
Od tej reguly nie ma odstepstw.
16
kiedyś zarwałem całą nockę czytając niektóre historie z tej stronki, po prostu mistrzostwo świata :)
To tak nie działa, że pojawiają sie pieniądze na koncie to wysyłam...
Oni wysyłają fałszywe potwierdzenia przelewu - gdy ociągasz się z wysyłką przysyłają fałszywe maile z policji, interpolu, FBI etc, że zostało zgłoszone przeciwko tobie przestępstwo oszustwa, przywłaszczenia pieniędzy i braku wysyłki...
ktoś mało obyty może się nabrać i przestraszyć i jednak wysłać po czymś takim...
kasa to kasa moga pisac co chca , nie ma kasy nie ma towaru,.Z policji, od prezydenta USa itp.NIe ma kasy nie ma towaru.
I dosc juz w tym temacie.
Nie dosc bo ludzie jeszcze potrafia bronic "oferty" jak autor watku czy Wiosnaidzie.