Komputer vs laptop
Witam, mam pytanie.
Czy warto kupować laptopa na ok. 5000zł ( można go potem podrasować w środku )
a może lepiej za tak kasę kopć piecyka z monitorem. myszką itp. ?
Od kiedy laptop!=komputer?
Tak jak pisze tadzikg - to zależy tylko od tego, co chcesz robić i do czego będziesz go potrzebował. Jeżeli mobilność nie jest niezbędna, to według mnie kupowanie laptopa jest kompletnym bezsensem. Przy czym za "potrzebę mobilności" uważam częste przemieszczanie się z miejsca na miejsce jak np. częste podróże albo dom -> uczelnia, a NIE ruszanie łaskawego siedzenia do sąsiedniego pokoju, albo potrzebę oglądania youtube'a raz na kanapie, raz w toalecie, a raz w kuchni. Ale to tylko moje prywatne zdanie.
Krótko mówiąc: jeżeli w ogóle zadajesz takie pytanie - zdecydowanie najlepszym wyborem będzie komputer stacjonarny.
No raczej jak laptop za 5K. to do grania, sorry że nie wspomniałem o tym na początku.
Za taką kasę to tylko PC, będziesz miał pewność że każda gra ci zadziała na najwyższych detalach :) A jeśli chciałbyś maszynkę do gier którą będziesz mógł ze sobą to za 5k zł kupisz jakiegoś Alienware'a który uciągnie nowsze gierki.
ale czy w tym Alienware'e będę mógł potem wymienić coś w środku na nowsze?
Yes my boy.
To już nie "teblet", tylko laptop? Panowie, nie karmcie trolla! Toż to jest dzieciak który ma nie wiecej jak 9 lat! Wystarczy spojrzeć na jego wcześniejszy wątek:
https://www.gry-online.pl/forum/netbooki-i-teblety/z7acfbfe?N=1
Przecież on nawet nie kupi tego laptopa...
[5] Wyczerpal to co chcialem napisac
To że się pytam o coś w swoim imieniu nie znaczy że chodzi konkretnie o mnie. Jak ktoś nie potrafi pomóc to doczepi się do byle czego.
ale czy w tym Alienware'e będę mógł potem wymienić coś w środku na nowsze?
Coś tak. Ale na pewno nie wszystko. Dysk, procesor, pamięć operacyjną. Ale z grafiką może być problem. Nawet, jeżeli jest na oddzielnym złączu, to może się okazać, że nie znajdziesz innej, pasującej do niego. Nie ma tu standaryzacji, a i na rynku praktycznie nie ma takich kart.
Aha, wielkie dzięki i nie mam więcej pytań