Komputer do BF3
Mam Intel Quad 2.2 GHz, 4 GB Ram i GF250 GTS, co musze wymienić aby gra działała płynnie na wysokich detalach?
procesor i kartę
Cieniutko :/ Nie wiem czy nawet na low pójdzie. Radziłbym procka wymienić i kartę graficzną. Bo inaczej straszne lagi będziesz mieć.
Edit: Hmm jaki sprzęt by ci doradzić. Może zaproponuj wpierw w jakich cenach a nie "średnich".
[5] to jest beta...
Edit2: procesor może ten: http://www.komputronik.pl/category/408/Pentium_Dual_Core__%28S775%29.html
A kartę to może jakiegoś radka ?
battle man - "Cieniutko :/ Nie wiem czy nawet na low pójdzie" pierdolisz głupoty człowieku.
Mam słabszy sprzęt ( no może oprócz grafiki ) a gram na high w rozdzielczości 1680x1050.
Zreszta nagle bedziecie bulili setki, zeby pograc w jedna gre, na ktora i tak szkoda pieniedzy i zachodu...
battle man - racja beta , a wszelkie dążenia producenta polegają na polepszeniu produktu.
A więc wydajność ma wzrosnąć w finalnej wersji produktu a nie się obniżyć. Więc chłopina nie ma się co martwić , ja też nie bo wiem ,że liczba klatek trochę wzrośnie.
Zależnie jaką masz płytę główną taką wybierz grafę.
Jak masz np: złącza PCI express 2.0 to śmiało bierz karty o większej przepustowości.
Polecam Geforce GTX 460 ze średniej klasy ,bądź Geforce GTX 570 , ale jeszcze droga jest.
Battle man ,jesteś jasnowidzem? Jak możesz doradzać procek jak nie wiesz jaki ma socket ?
[4] Tyle bredni w jednym poście to ja jeszcze nie widziałem!
Po pierwsze: na konfiguracji z [1] aktualna beta powinna chodzić na średnich bez problemów.
Po drugie: Ten procesor, co zaproponowałeś jest 2-rdzeniowy, a tam kolega ma 4-rdzeniowego. Jaki jest sens się downgradować? Do gry na LOW zalecam 2-rdzeniowego procka (2-2,5 GHz), słabsze 4 rdzenie (2 GHz) lub mocne 2 rdzenie (3,5-4 GHz) do gry na MEDIUM, a do HIGH/ULTRA mocnego quada (3,5-4 GHz) lub słabszego 6-rdzeniowca (2,8-3 GHz).
Teraz karty graficzne:
low - 8800GT/HD4770 512MB
medium - 9800GT/HD4850 512MB
high - GTX 275/HD4890 1GB
ultra - GTX 560Ti/HD6870 1GB>
Podkreślam, że te karty AMD i NVIDII stojące w tej samej linii mogą się trochę różnić wydajnościowo od siebie, ponieważ brałem je "z głowy".
Piotrek79, podaj nam markę i moc twojego zasilacza oraz nazwę twojej płyty głównej, bo nie wiadomo, czy nowsze podzespoły będą mogły działać na twoim kompie.
Feess, zasilacz mam Cooler Master 500W (mysle ze tez do wymiany) a płyte główną MSI K9A2GM.
+procesor nie mam Intela tylko AMD, pomyliłem się.
A co to za model tego procka AMD? Phenom 9500/9550? Jeśli tak, to koniecznie do wymiany, bo on nawet na LOW ci nie pozwoli pograć.
Zasilacz masz w porządku. Płytę główną musisz niestety zmienić, bo nie wspiera ona Phenomów II, a tylko te jako tako by nie ograniczały nowszych kart grafiki.
Ja na kompie z sygny (procek kręcony do 3,3GHz, a grafa z 550 na 600MHz rdzenia) gram dość komfortowo na low. Niedługo coś wymienię, doradźcie mi co, aby szło dobrze grać.
I jeszcze mały problemik: komputer podczas grania (tylko w COD4 i BF3 beta) nadzwyczaj często się wiesza. Po prostu łapie freeza (obrazu i dźwięku) i jedyne, co mogę zrobić to reset. Jest może na to jakaś pomoc? W najbliższych dniach zrobię jeszcze dla pewności format, ale jeśli to nie pomoże, to niestety lipa i sam tego nie rozkminię. ;)
pitolicie...
mój znajomy jak już pisałem w wątku o BF3 gra na Athlonie X2 3Ghz z 4GB ramu i 9800GT 1GB i przy 60 osobach na serwie ma powyżej 30fps przy ustawieniach Auto, więc da się grać spokojnie
No to może ja mam syf na kompie i coś nie tak, bo na low da się grać - 30fps jest, ale innych ustawień nie testowałem, bo nie jakoś nie widzę płynnego medium na moim sprzęcie. I jeszcze te zwiechy - to trzeba rozpatrzeć.
Feess, to jaki procesor, grafe i płyte gł. byś polecił tak w sumie do 100 zł?
Nie da się kupić karty graficznej, procesora i płyty głównej do 1000 zł, by płynnie udźwignęły BF3 na wysokich detalach.
Za taką sumę można kupić dobrego procka oraz kartę graficzną, która ci pozwoli pograć na średnich.
Pisz w tym wątku, to chłopaki ci coś tam złożą
https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-liv/z9b1289c?N=1
Ja mam 250GTS i Athlon 64 X2 5200+ i na Metro chodzi dobrze na średnich ustawieniach, a na Caspian Border tnie się jak cholera niezależnie od ustawień (Na najwyższych jest tylko trochę gorzej niż na najniższych). Wydaje mi się, że to wina proca, ale się na tym nie znam, więc może ktoś inny wie? :P
piotrek79, jak chcesz zmienić procesor, płytę główną i pamięć graficzną, będziesz też musiał zmienić pamięć RAM. No i nie wiemy jaki masz zasilacz- możliwe że również będzie trzeba go zmienić.
Jednym słowem- zmieniasz cały komputer, zostawiając ze starego obudowę i dysk, a nowego komputera do nowych gier, za 1k się nie kupi.
Tutaj złożyłem komputer do gierek ale budżet troszkę większy mieć trzeba. Nie włożyłem grafy bo ją samemu musisz sobie wybrać . Łączny koszt ok. 1300 zł. Ale to machina zniszczenia jak ze te pieniądze.
To jest płyta główna odpowiednia dla mojej karty graficznej ma złącze PCI express 2.0 i trochę się za nią naszukałem . Ma też odpowiedni socket do procka:
http://www.arest.pl/produkt/Procesory/1,1,,,0,0,0,cena:0_ms0;Liczba-rdzeni:x6,/20568/AMD-PHENOM-II-X6-1055T-BOX-2-8-GHz-AM3/
To taka tańsza wersja sześciordzeniowych procesorów od AMD.
http://www.arest.pl/produkt/Pamieci/3,52,,,0,0,0,,/24307/DDR3-KINGSTON-4-GB-1600-2x-2-GB-CL8-HyperX-XMP/
@XineX
Tak, to wina procka. Caspian Border potrzebuje przynajmniej 4-rdzeniowego procesora (zalecany 6-rdzeniowy!).
@piotrek79
Jaki jest sens kupować grafikę do tego procka, skoro będzie on ograniczał wszystko, co lepsze od 8600GT (miałem ten procesor i wiem, jaki to chłam).
@PrzemoDZ
piotrek79 ma zapewne RAM DDR2 i nie ma sensu go zmieniać (może mieć spokojnie procka pod AM2+)
Feess, to może jaki procesor i kartę do tej płyty głównej mógłbym wsadzić? (najlepsze jakie to możliwe).
http://allegro.pl/msi-k9a2vm-fd-am2-am2-780v-sklep-fv-i1874114653.html
Tutaj ta płyta obsługuje tylko do Phenoma X4. A ta sama na stronie MSI http://pl.msi.com/product/mb/K9A2VM-FD.html#/?div=CPUSupport Obsługuje Phenomy 2. Komu tu wierzyć?
Oczywiście, że producentowi płyty.
A co jeśli moja płyta nie obsługuje danego procesora a wsadzę do niej taki procesor? ;)
Czemu w programie Everest nazwa płyty głównej jest "nieznana". Jak sprawdzić dokłądny model?
A co jeśli moja płyta nie obsługuje danego procesora a wsadzę do niej taki procesor? ;)
3 opcje:
1. Komputer się nie uruchomi.
2. Komputer się uruchomi, ale wyświetli komunikat, że procesor jest niewłaściwy i się dalej nie uruchomi.
3. Komputer się uruchomi, ale będzie krzyczał, że procesor jest niewłaściwy. Po zatwierdzeniu uruchomi się normalnie, ale może nie być w pełni wykorzystywana jego moc.
Oczywiście mówimy o sytuacjach, gdy procesor da się normalnie włożyć do płyty głównej.
Czemu w programie Everest nazwa płyty głównej jest "nieznana". Jak sprawdzić dokłądny model?
Everest przestał być wydawany już jakiś czas temu. Twórcy wrócili do starej nazwy, czyli AIDA. Stary program może nie mieć w bazie danych informacji o nowych płytach. Model sprawdzisz na przykład otwierając komputer i czytając, co jest napisane na laminacie. Zazwyczaj gdzieś tam jest podany model.
Po za tym muszisz mieć win 7
A jeśli kupie Phenoma 2 To GF GTS 250 juz nie bedzie ograniczał?
Ale za tym idzie wydatek na płyte główna ,bo ty masz procesor intela a, phenom ma inne sloty .Procesor podkręć i kup lepszą kartę i to starczy.
Mam Phenoma 9550 a słyszałem że to straszne gówno jest i ogranicza wszystkie karty powyżej GF 8800.
Jeśli kupiłbym ten procesor http://allegro.pl/amd-phenom-ii-x4-quad-core-970-be-m3-3-5ghz-125w-i1868223148.html . To grafika nie byłaby już ograniczana?
Może żeby nie robić nowego wątku, też się spytam na jakich detalach odpali BF3. Sprzęt w sygnaturce(mój 9800GT jest podkręcony przez producenta, tak przynajmniej pisało jak kupowałem). Zgaduję, że na LOW.
@up
Gdyby nie kiepskawy procesor, byłbyś w stanie grać na średnich, a tak to na niskich.
@piotrek79
Ja bym wziął Phenoma II 955 i podkręcił go do odp. prędkości, ale jeśli nie chcesz/potrafisz tego robić, to spokojnie bierz tego, co wybrałeś.
I nie ograniczałby GTS250? Na średnich na małej rozdziałce mógłbym pograć?
To ja się podczepię pod temat: Na jakich detalach poszedłby mi płynnie BF3 w 1920x1080? Komputer w sygnaturce.