Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Futurebeat Tesla spowodowała karambol z udziałem 8 aut, winny autopilot

11.01.2023 13:29
1
jakubcjusz
160
Konsul

W ciągu pierwszych czterech miesięcy ubiegłego roku w wypadkach w USA z udziałem pojazdów korzystających z automatycznych systemów jazdy śmierć poniosło 11 osób.

No dobra, ale jak to się ma w porównaniu do żywych kierowców? Ile w tym czasie przejechały te auta, ile w tym czasie przejechali żywi kierowcy, ile były wypadków w każdej z tych grup i wtedy możemy sobie faktycznie porównać, czy te wyniki są straszne, czy może jednak nie jest tak źle? Ogólnie chciałbym dowiedzieć się ile jest wypadków np. na każdy milion kilometrów zrobionych przez ludzi i przez automaty.

11.01.2023 13:34
vanBolko
2
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
vanBolko
56
Konsul

A jak to wygląda od strony prawa, mandat płaci osoba jadąca pojazdem czy Autopilot? :)
Próbujemy uczynić nasze życie łatwiejszym a tymczasem kodeksy prawa coraz grubsze.

11.01.2023 13:50
2.1
MatKus
49
Centurion

Odpowiada kierowca.
Do kierowcy należy upewnienie sie, że auto jest 100% sprawne i w razie jakiejkolwiek niesprawności to on ponosi winę.
Nawet, jeśli nie mógł w żaden sposób przewidzieć ani zapobiec, jak tutaj. Podobnie, jak by ci nagle wysiadł hamulec w czasie jazdy albo kierownica. Albo złapiesz gumę i zarzuci ci autem. Oczywiście kodeks przewiduje odstąpienie od wymierzenia kary lub mniejszą karę, ale kara to już osobny temat, a sama wina to osobny.

11.01.2023 14:47
Darth_Tusken
2.2
Darth_Tusken
46
Świniobicie z dancingiem

Nie wiem jak to wygląda w USA, ale czytałem ostatnio wypracowanie nt. pojazdów autonomicznych w Polsce i to zależy od rodzaju i przyczyny wypadku. Jeśli jest to wada oprogramowania/materiałowa, to wina leży po stronie producenta i/lub sprzedawcy.

11.01.2023 15:22
Persecutor
2.3
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Nie wiem jak to wygląda w USA,

Tam to chyba prawo działa na podstawie kto więcej zapłaci prawnikowi, precedensów i przekonaniu że obywatel to debil :P Dlatego w USA pełno idiotycznych ostrzerzeń na produktach, które jak zobaczy normalny człowiek to pęka ze śmiechu. Producenci zabezpieczają się tak przed pozwami :P

11.01.2023 20:57
pieterkov
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
pieterkov
157
Senator

Obejrzyjcie ten film:
https://theintercept.com/2023/01/10/tesla-crash-footage-autopilot/
tesla wykonała manewr prawidłowo (no, może za szybko zmieniła pas). Zasygnalizowała zmianę pasa wcześniej i zaczęła zjeżdżać na lewy pas gdy było na to miejsce. Kierowca lewego pasa zamiast zwolnić i umożliwić dokończenie manewru wjechał w teslę z pełną prędkością.
Kierowca pasa na który zjeżdżała nie wpuścił jej tylko jechał dalej pełnym rozpędem. Reszta baranów siedziała zarówno tesli jak i temu z lewego pasa na zderzaku - nie zdążyli wyhamować.
Taki sam wypadek mógłby spowodować człowiek.

post wyedytowany przez pieterkov 2023-01-11 20:58:24
11.01.2023 21:10
Bezi2598
3.1
Bezi2598
154
Legend

Co? Tesla zjechala na lewy pas i zaczela hamowac. Przeciez jak samochod z tylu uderzyl to Tesla juz praktycznie stala w miejscu. Nawet to samo masz napisane w artykule, ktory zalinkowales.

12.01.2023 11:59
pieterkov
3.2
pieterkov
157
Senator

racja, lepiej to widać na drugim video. Niepotrzebnie połączyła dwa manewry. Nic by się nie stało gdyby zjechała na lewy i przyspieszyła. Ale może wtedy akurat zadziałał limit prędkości w tunelu :)

post wyedytowany przez pieterkov 2023-01-12 11:59:24
11.01.2023 21:01
pieterkov
4
odpowiedz
pieterkov
157
Senator

jakubcjusz - dużo, dużo więcej powodują ludzie. Ale to już nie jest tak sensacyjne i się nie klika.

Futurebeat Tesla spowodowała karambol z udziałem 8 aut, winny autopilot