Spokojnie. Czekam na premierę 3060, wtedy ostatecznie zdecyduję czy ta czy 3060ti.
Nie ma PS5, nie ma nowych kart. Xbox wygrywa przez walkower.
Nie wiem co się poprawia. Ja już czekam dwa i pół miesiąca na zamówioną 3080 i dalej nic.
Wszyscy sie cieszyli ze NV wróciła na ziemie i da nam wydajnosć 2080(ti) w cenie ~2400zł a tutaj klops i kart w ogóle nie dostaniecie albo sa jednak droższe niz powinny. Moze nawet lepiej nie czekałem dodatkowy rok na te karty.
Teraz nie ma co kupować, w 2021 się kupi jak karty wyjdą z wieku dziecięcego, oraz beta testerów.
Liczę, że do końca grudnia otrzymam zamówioną przeze mnie RTX 3080 Eagle.
Ja już swoją 3060 ti mam. Oczywiście kupioną po normalnej cenie (2099), a nie z Allegro 500zl większej....niz premierowa cena ..... 3070 :> Jutro testing :D (Bo dziś do rana mnie nie ma :P)
Pewnie będą dostępne...
spoiler start
...no chyba że Bitcoin znowu poszybuje w górę.
spoiler stop
Niektórzy powyżej zdają się nie rozumieć, że jeśli im czy mnie udało się kupić jakąś sztukę to nie oznacza z automatu, że nie ma problemów z dostępnością. W normalnej sytuacji kupujesz model który najbardziej cię interesuje. Obecnie jeśli chcesz kartę z nowej serii to jesteś zmuszony liczyć na szczęście w pierwszych minutach po premierze. Bo później masz już realny wybór jedynie pomiędzy którymś z najdroższych modeli (Strix, Aorus Master) albo wynalazków pokroju Ghosta czy Twin Edge.
Zapytałem dziś Morele, które z modeli mają dostępne na magazynach i wskazali jedynie dwie wersje RTX 3090 oraz RTX 3070 w wersji Aorus Master za 3,5 tysiąca złotych.
X-Kom zaś pofatygował się w końcu z telefonem i poinformował, że sytuacja z premierą wygląda podobnie do serii 70/80. Co prawda tym razem dostępność nieco się poprawiła, ale mają też dużo więcej chętnych, dlatego nie potrafią niestety nawet określić dzisiaj szacunkowego terminu wysyłki.
Na szczęście mogę grać w Horizon, Red Dead Redemption 2, Metro Exodus albo Cyberpunk bez pomocą RTX 3000, a do tego mam mnóstwo gier Indie i klasyki w zaległości, więc jakoś o tym nie przejmuję się. Tym bardziej, że nie mam wystarczające pieniędzy, ani ulepszony CPU (niezbędny dla nowoczesne karty graficzne z ray tracking). Dostanę to najwyżej za 1-2 lata.
Nie rozumiem ludzi, co robią wielkie dramaty z tego powodu. RTX 3000 to nie jest coś, gdzie od razu umierasz, jak nie zdobędziesz. Można żyć bez tego przez jakiś czas. Tym bardziej, że GTX 1060 jest bardzo tania do wszystkie grywalne gry na 1080p, o ile jeśli nie narzeka na 30 FPS w niektórych grach i brak "ray tracking".
Nie miałem kiedy foty strzelić bo podłączanie, granie itd a zdjęcie trzeba wrzucić na kompa, szukać kabli ale już wrzucam.
Jeszcze czekam na CoD z promocji ale to jak już przyjdzie to na spokojnie.
: E ---->
Teraz się kart nie kupuje tylko przez Lato wtedy będzie taniej i większą dostępność ale jak dzieci już muszą coś mieć to niestety tak jest.
Sam kupowałem w tamtym roku we wakacje
MSI Gtx1070 Gaming X używanego z gwarancją 6miesęcy za 899zł.
Po 1,5 roku najtańsza karta dalej w tych samych cenach.
Przez Lato karty są tańsze. a na zimę zbyd dużo chętnych i karty są droższe.
Wszyscy płaczą jak to się absolutnie nie da kupić tych RTX 3000 i Playstation 5 też - ja składałem w zeszłym miesiącu 2 komputery dla znajomych i bez żadnego problemu dostałem do nich 2x RTX 3070 i jeszcze trzeciego dla siebie kupiłem - wszystkie w normalnych cenach (ok 2600zł za wersję z porządnymi i cichymi chłodzeniami). Playstatnio 5 też mógłbym kupić kilka razy jakbym chciał. Każdy kto chce kartę/konsolę musi się tylko troszeczkę postarać - wystarczy nawet głupie śledzenie Łowców Gier na twitterze i włączenie powiedomień od twittera na telefonie.