To co napisze będzie pewnie wyolbrzymione, ale dla mnie to jest tak: wszystkie streamery, reviewery, youtubery i inne "content kreatury", a się tego dziadostwa namnożyło po wszystkich krajach świata, swoją kartę dostaną za darmo od sponsora i to w krótkim czasie, bo dawno zaklepane, więc trochę kart z obiegu wylatuje, a ja Polaczek mały muszę dzielnie i cierpliwie czekać na swoją kolej. Swoją kartę zapreorderowałem, teraz nie wiadomo ile trzeba czekać. Jedyny plus, to może mnie już na cenie już nie wyr****ją.
Nie ma sprawy Nvidia, przeprosiny przyjęte. Czekamy na 3080 z większą ilością pamięci lub 3070Ti z 16GB.
Jakby nie patrzeć to tymi "geniuszami biznesu" są. To jelenie kupują od nich karty po zawyżonej cenie.
Jaki target jest tych kart w premierze?
Pytam, bo dwa lata temu popełniłem jeden z większych błędów życiowych ;p kupiłem kartę kilka dni po premierze, cena po miesiącu spadła prawie 500zł ,a nie goniło mnie nic by kupić RTX 2080, a poczekałbym chwilę to i kupiłbym coś innego niż gigabyte, bo mało zadowolony jestem z niego.
Więc, jeśli rzeczywiście ludziom nagle padają grafiki, lub są testerami, benchmarkowcami, to super sprawa.
Ale do użytkowania? Dlaczego? AMD jeszcze nie powiedziało nic, zaraz mamy 3070 i testy, potem pojawi się coś innego. Ja np czekam na 3080 z większą ilością pamięci, bo to że 3070 ma tyle samo co 3080 to jest dla mnie małe nieporozumienie 3080tki z tego punktu. A 3090 nagle ma 24, gdzie jest jakiś środek? Np 17GB?
Na grach się przejechałem z preorderami już dawno, na hardware to był pierwszy mój zakup i ostatni taki dziki. Czekam. Ale dziwi mnie fakt braków, chociaż z grami planszowymi ostatnio - konkretnie Marvel Champions - podobna sytuacja była ostatnio - covid spowodował zmniejszoną produkcję wielu rzeczy.
Ja tam czekam na 3060, do FHD (24") chyba będzie mocy z zapasem na parę lat (cel - ust. ultra przy 60 klatkach). Ciekawe tylko czy Ryzen 5 2600 nie będzie jej hamował, ewentualnie zamiana na R5 3600
Pandemia, mówili. Kryzys, mówili. Bieda, mówili. Spadek popytu na usługi i produkty premium, mówili...
Niech NVIDIA rozprawi z sklepy od botów, co kupują taniej i sprzedają drożej o prawie 50% więcej. W końcu to oni ukradną ich zyski. Więc niech zadba o odpowiednie umowy, który zabroni "kupowanie karty tylko po to, by sprzedać drożej ponad ustalone ceny przez NVIDIA".
Ja mam na celowniku drogiego Aorusa więc jestem spokojny o dostępność, a jeszcze coś trąbią o wersji z 20 GB VRAM więc warto uzbroić się w cierpliwość.
Wczoraj zamówiłem na x-komie 3080 za 3 279 zł, dziś ta sama karta jest za 3 579 zł.
Dostępność tych kart to żart. Dobrze że nawet nie pomyślałem o zakupie na premierę, spokojnie sobie poczekam te kilka tygodni. Zresztą i tak muszę czekać na nowy zasilacz, bo i te się wyprzedały. xD
Uważajcie na Xkom bo sobie ceny z d... podnieśli. U konkurencji dużo taniej.
Komputronik rozdaje do kart WD Legion ale dołożył dodatkowo po 200zł.
Dlaczego "biznesmeni" napisaliście w uszach? Na tym polega biznes.
Ja chciałem dodać że ba x kom Karta graficzna MSI GeForce RTX 3080 Ventus OC 3X 10GB GDDR6X kosztuje teraz 3 449,00 zł nie wiem czemu oni tak skaczą tymi cenami masakra
Teraz to już można zapomnieć o zakupie.
Kart nie ma a to że jest opcja kupienia nic nie znaczy.
Ja kupiłem w jednym z dużych sklepów tuż po 15 wczoraj i nic :P Także premiera internetowa totalne dno.
Jedyny + to taki że po cenach z zapowiedzi się udało a nie jakieś astronomiczne ceny. A kiedy dojdzie to nie wiem.
najlepiej wypada Asus 3080 TUF / lub wersja OC najniższe temperatury i prawie najwyższy takty oraz najwyższa linia wydajności w stress teście. MSI też wypada nieźle ale słabiej. Nie widziałem jeszcze testów od EVGA ale na ten moment asus rządzi.
a tutaj niezłe karta warta 3100 za 5100 mają na stanie więc kto desperat to proszę ->
https://proline.pl/msi-geforce-rtx-3080-ventus-3x-oc-10gb-gddr6x-pci-e-p6716011
A tak z praktycznego punktu widzenia to, któraś gra potrzebuje aż takiej ilości pamięci aż 16GB ? Czy to tak na przyszłość już robione jest
,,Praktycznie nie do kupienia,, przypomina brak dostępności tej karty to jak kiedyś były kopane kryptowaluty.
No ale przecież nie ma się co dziwić. To zabieg celowy, wszystko idzie zgodnie z planem Jensena.
Ja mogę powiedzieć tyle x kom i Morele mają spoko ceny inne sklepy to jest jeden Wielki żart Karta graficzna MSI GeForce RTX 3080 Ventus OC 3X 10GB GDDR6X na Proline sklepie kosztuje 5 tyś zł na prawdę nie kupować tym sklepie i podobnych powtórzę na koniec X kom i Morele na ten moment mają dobre ceny
I to pokazuje, że jęczenie na ceny gier jest bezzasadne, skoro takie drogie karty sprzedają się jak ciepłe bułeczki. Widać, że ludzie maja kasy jak lodu.
NVIDII nie stać na flotę powietrzną?