Cieszę się. No to życzę AMD sukcesu. NVIDIA potrzebuje porządna konkurencja, by wreszcie obniżyć ceny karty RTX 20x0.
W lipcu kupuje nowego Ryzena, i później planowałem RTX 2080 ale jeśli AMD okaże się lepsze to może kupię nowego AMD tylko jak się na ich kartach sprawują technologie NVidia jak hairworks, waveworks itd? Działa to wszystko?
Jak z miesiąc temu czytałem testy z metro exodusa to różnie bywało z wydajnością AMD i technik nv. Nie ma co liczyć na to że na kartach AMD będą one tak wydajne jak na sprzęcie zielonych ale jakoś tam będą działać, jedne lepiej inne gorzej.
Z drugiej strony tu mowa o nowej generacji więc może na niej będą one lepiej zoptymalizowane musisz czekać na nowe testy :)
Ta sama śpiewka cały czas. Mogą i mogą a nigdy nie są. Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej bo takie gadanie to już nie raz słyszałem.
Tak czy inaczej trzymam kciuki.
Co z tego jak wycenią ją podobnie jak 2080ti jak nie drożej i koniec konców już lepiej będzie zainwestować w nvidie.
AMD to nie grafiki, miałem i same problemy ze sterami i nie ważna jaka model karty, wiec NVIDIA best
No popatrz, a ja mam zupełnie inne doświadczenia. Z grafiką AMD nigdy nie miałem problemów, zaś z nVidią regularnie mam awarię sterowników.
O kolego to z nieba mi spadłeś oddałem znajomemu rx 570 spoko karta zero problemów chciałem jednak coś lepszego... Kupiłem outletowa karte 1080ti od msi gaming x plus cewki piszcza da się to jakoś ogarnąć? No i te ciągłe sterownik przestał działać wkurza mnie to już :( na rtx 2070 nie było problemu z cewkami tylko sterownik też się wysypywał myślałem że na poprzedniej generacji ogarneli temat a tu dupa. Jak można nie radzić sobie z własnym sterownikiem?
I zawsze sa. Popatrz jednak na daty premier navi 20 wyjdzie 2 lata po rtx czyli zapewne będzie już kolejna generacja tych niedorobionych turingów. Pascale się długo trzymały ale to był duży przeskok a teraz miedzy pascalami a turingami znikoma no i ray tracking się okazuje działać będzie na pascalach więc nie trzeba kupować turingów.
Navi 10 tak czyli odpowiednik rx 550 - 580 natomiast navi 20 to odpowiednik vegi 56 - 64 czy VII. Także inny mrsp pewnie koło 600-700 także spokojnie może oferować wydajność rtx 2080ti po 2 latach od jego premiery.
Przeciez tu nie chodzi o karty, ktore maja wyjsc w tym roku, tylko ich nastepcow najszybciej w 2020. Czytajcie ze zrozumieniem. Oni wypuszcza swoje, a nvidia znowu czyms dowali i bedzie pozamiatane jak zawsze.
Dokładnie. Amd tak robi zawsze. Będzie można kupić karte od nich wydajniejsza od rtx 2080 ti za 1/4 jego ceny albo znowu się zfrajerować i kupić nowe generacje kart zielonych za gruby hajs. Jeżeli komuś zależy na tym by zamiast np 150 fps mieć 200 fps to zapłaci zamiast tych 2k znowu 6k i się będzie cieszył. Szkoda że ludzkie oko radzi sobie z 60klatkami. Dla 99% graczy ich oczy nie wyłapia różnicy między 60 fps a 200 fps. Ta pogon za fps to tylko marketing większości osób wystarczaja karty z poprzednich generacji.
Pamiętam jak był hype na Polarisy, jakieś ploty o wydajności 980 Ti w cenie 970 i tego typu inne bzdury. Jak to wyszło? Wszyscy chyba pamiętają. Podobna narracja była w przypadku Vegi, że Vega to i Vega tamto, "hunting titans" i inne śmieszki. Wyszło w sumie jeszcze gorzej. Ostatni Radeon VII - szkoda nawet strzępić języka. Tak więc, co do Navi - wolałbym pierw zobaczyć, że faktycznie prześciga nVidię, a dopiero później kręcić hype.
Akurat Polarisy wyszły bardzo dobrze. Najlepsze karty w swoim segmencie cenowym.
Chodziło mi głównie o te pierwsze, czyli serię 4xx, którą trapiło szereg problemów na start i stosunek ceny do wydajności też nie powalał (znacznie gorszy od 970). Teraz te odświeżone Polarisy faktycznie stanowią dobrą konkurencję, ale to już raczej wina nVidii, że nie potrafi wycenić swoich kart, a nie zasługa ich wydajności.
Dlatego teraz tego nie robią, a ploty jakieś durnie rozsiewają. Raz, że AMD miało bić NVIDIA za $250, a teraz że będą lepsze od 2080Ti. Potem jest grono zawiedzionych ludzi co chciało odpowiednik 2080Ti za $300 i co by AMD nie zrobiło to jest płacz.
Za 250$ dostaniesz navi 10 która pewnie dobije do rtx 2070... Navi 20 będzie pewnie za 600-700 czyli w cenie obecnego rtx 2080 z wydajnością modelu ti. Zawsze tak było. Jak wychodziła vega64 też biła 980ti a cene miała zwykłej 980 po premierze. AMD wydaje karty które oferuja wydajność kończącej sie architektury nvidii dlatego navi 20 będzie po 2 latach od rtx 2080 ti czyli jak piszą najwcześniej 2020. Trzeba czytać z zrozumieniem a nie mieszać info o navi 10 (cene) do navi 20 (wydajność)
Ucieszyłbym się z tej wiadomości gdyby nie fakt, że przed każdą premierą to słyszałem a zawsze wychodziło inaczej...
Życzę im jak najlepiej, bo Nvidi ktoś w końcu powinien dać kopa w tyłek, ale jestem bardzo sceptyczny.
''oraz topową, oznaczoną numerem 20, która jednak (wedle najnowszych doniesień) może pojawić się w sklepach dopiero w 2020 roku.''
W 2020 bedzie juz RTX 3080 i AMD znow dostanie po dupie tak ze przez kolejny rok sie nie pozbieraja!!!
To będzie wyjątkowo ważna premiera, bo Navi najprawdopodobniej znajdzie się w nowej generacji konsol. Możliwości tego GPU ukształtują branżę gier na długo.
Nigdy nie zjem rtxa bo nigdy tak się nie stanie. Nie łudźcie się :p