Napewno wiecej nzi radeon 9800 xt :D:D:D:D
buhehehe...czyli chcąc zrobić lepszą karte ATI pozbawi R420 jednego z najwazniejszych wymogów DX 9.1 (a moze DX 10?)? LOL :D przypomina mi to tłumaczenie się 3dfx z braku T&L w kartach opartych na VSA-100 (Voodoo 4 & 5), który też niby przynosił same straty :)
odnosze wrazenie, że R420 bliżej do "sukcesu" NV30 niż R300 :P
a naśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że nawet NV35 (FX 5900) podobnop posiada PS 3.0.
chyba jednak ATI a nie Nvidia cofa się w rozwoju :PP
jedyna korzyśc z tego to to, że stanieją starsze karty
z drugiej strony możńa się spodziewać dlaszego wzrostu wymagań gier
MAN5ON --> nie posiada, co więcej wszystkie NV3x nie radzą sobie zbyt dobrze z PS2.0 co widać we wszystkich nowych grach pod DX9. Co nie używa kompilatora Cg, chodzi bardzo słabo na tych kartach :)
Zodiac -> przez 7 miesiecy uzywania FXow (najpierw 5800Ultra a obecnie 5900 non-U) zdązyłem zauwazyc, że NV3x znacznie słabie radzą sobie z MS HLSL niz z NV Cg ;))
a co do ps 3.0 w NV35 - to z kąd u Ciebie ta pewnosc (link)??
MAN5ON --> jeśli w NV35 byłby PS3.0 i działałby w 100%, to nVidia chwaliła by sie tym na każdym sprzedawanym pudełku :) to Ci gwarantuje
jedno jest pewne ATI to syf!:D.
...a moją konstruktywną krytykę podpieram najnowszymi badaniami słynnych amerykańskich naukowców:D
Kasa juz czeka na ta nowa karte. Teraz tylko premiera i juz, hop do domciu z nowym sprzeciorem.
bone_man---->kolejna ofiara machiny marketingowej, biedactwo...:)
Darfii --> Nie. Ja zawsze popieralem ATI i IMO to najlepsza firma produkujaca karty, a poza tym, czy to moja wina, ze mam kase i moge sobie na to pozwolic ? :)
bone_man w sumie twoja wina poniewarz kupujesz cos czym sie nie nacieszysz przez ponad rok jak nie wiecej wolalbym se kupic cos duzo tanszego i na miare dzisiejszych gier a reszte przepic pochulac :] albo kupic cos innego do kompa albo nie wiem konsole ?? :D A i fx'y posiadaja ps2.0+ a nie ps2.0 . 2.0+ sa inaczej zbudowane i bardzo zblizone do konstrukcji ps3.0 ;]tak samo jednostk ivertexowe w fx'ach dzialaja na innej zasadzie i dlatego nvidia stworzyal takie cos jak cg-shader ab yw pelni wykorzystac to co te jednostki daja :]
Mr_Hyde --> Jak tylko w sklepie pojawily sie R9700Pro, to natychmiast kupilem. Mam go do teraz i zero z nim klopotow, tak samo bedzie z R420. Bedzie mi sluzyl, dopoki nie wyjdzie jeszcze lepsza karta itp.
Hmmm....no i co z tego?
Bardziej mnie ciekawi jak będą się sprawować nowe układy nvidi - a będzie się z czego pośmiać...może nastepca Flow FX? :D
Mr_Hyde - Jak ktoś kupił ponad dwa lata temu Radeona 9700 to dzisiaj nadal ma jedną z lepszych kart graficznych i np. nowe konstrukcje nvidi w podobnej cenie nie moga się z nią równać mimo podeszłego wieku...
I podejrzewam, ze ci co "szarpneli" się na taką...cóż...ponadczasową :P karte nacieszą się nia jeszcze kolejne dwa lata.
A na razie ten "staroć" kosztuje około 1000zł, więc czekanie na obniżke ceny nie popłaca ;)
bone_man -> szczerze wątpie aby R420 był lepszy od NV40. przynajmniej na podstawie togo co w chwili obecnej wiadomo o tych kartach. tak więc zanim kupisz lepiej poczekaj na jakies testy bo mozna sie nieżle przejechać "ślepo" ufając jakiejś firmie z tej branży :/
Hamil, moze nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale wydawanie 1000 zł na kartę graficzną do gier jest dla większości ludzi w naszym kraju nie do przyjęcia...
Hamil_Hamster -> wiedziałem, że po przeczytaniu tego newsa zmienisz zdanie co do PS! :PP
Ja kupiłem sobie na gwiadkę R9700 i nie zmienie go na pciexpress p[rzez 2 lata i tak wszytsko będe narazie ciągnął... potem na niższych.... potem na najniższych... aż zmienie kartę.. ;)
MAN5ON - Nie zmieniłem zdania :)
Tylko tu jest inna sytuacja - (jak sądze) karty ATI nie będa sie afiszować obsługą DX 9.1 której nie mają (poza kilkoma efektami...wiem, wiem, nowsze FX'y obsluguja wieszosc efektów, kiepsko ale zawsze :P) tylko po prostu 9.0...
A jak będzie inaczej to pośmiejemy się z ATI? :P Jakoś nie mam do nich sentymentu, ale lepsze to niż nvidia...
Fenris_ek - No cóż, dla mnie nie do przyjęcia jest raczej ciągłe zmienianie kart.
Niektórzy kupują karte kiepską "na starcie" i zmieniają za góra rok...też mi oszczędność - kupujesz karte za 600zł, sprzedajesz, dorzucasz 300 by kupić za podobną cene i masz niewiele lepsza karte.
I tak np. co rok, półtora.
I takim sposobem ma zawsze niezbyt dobrą karte (szczególnie przy dzisiejszej sytuacji z cenami, czyli nic w dół, tylko nowsze - gorsze modele zastępujące stare) i praktycznie nigdy się nią nie nacieszy.
Już lepiej kupić karte za te 1000zł i niezmieniać jej przez kolejne 3 lata conajmniej i nie wyjdzie to w cale tak drogo...
swoją droga milusie te nowe ATI---------------------------------------------->>
Hamil Hamster --> No ale obecnie Radeon 9700 (za 1000 zł) nie starczy na 3 lata :)
sorki sorki!! to nie z nowego ATI obrazek a z podkręconego Pentim do 4.5 GHZ!:D
Niestety Hamil_Hamster ale w tej cenei c oradeon 9700 pro ejst fx 5900 xt ktory bije starego radeonka :] I cos m isie zdaje ze teraz nvidia bedzie gora chco to tylko spekulacje . NVidia ma zaplecze w ch** kasy i raczej nie zrobia kolejnego bubla jak fx 5800 ultra ktory apropo bil r9700 pro a jedyna jego wada byl ochldozenei ktore potem zastapiono innymi rozwiazaniami innych firm ;] nVidia jest bardziej przyszlosciowa i ich technologie sa bardziej do przodu no i nie zawsze odbija sie to pozytywnei na przyjetych standardach np. w dx9.0 w ktorym jednostka cieniowanai pixeli nvidi nie radzi se tak jak trzeba poniewarz ma zupelnei inna konstrukcje tak samo cieniowanei wierzcholkow :] No ale jak sie wykrozysta takie cos jak cg shader czyli sdk do psianai shaderow pod ps2.0+ nvidia biej karty ati w pupe :P jakoscia efektow itp :] no i taka jednostka ps2.0+ teoretycznei poakrze wiecej :] A z tego co slsyzalem nv40 dalej kontynuuje swoje nietypowe rozwiazanai ale tym razem wydajne tez i w zwyklych aplikachach dx9 bez wspomagania jezyga cg :P No ale coz to tylko moje wywody pcozekamy az sie pojawia te cuda ;] ja raczej na 99% kupie nv40 gdzies na pcozatku 2005 roku :] choc to i tak za wczesnie bo jeszcze gierki nei urjze pod te cudo ale coz :] r420 w sumie to taki super podrasowany 9800 xt czyli architektura w 98% taka sama :P czyli na niej nic nowego nei zobaczymy :]
ot spec, karta jeszcze nie wyszla a on juz dokladnie wie jak bedzie zbudowana:P
Mr_Hyde----->mam gen podobne zdanie, w tej chwili najlepsza oferta na rynku to FX5900 XT i niema co tu sie spierać!
testy mowią wszystko Grafy za 2400 zł-300zł są góra o 25% wydajniejsze od owego fX`a a przy tym prawie 3Xdroższe!!! Nie dajmy się zwariować za cene wypasinego 9800XT złozymy fjango kompa z FX 5900XT a jak go jeszcze podkręcimy...ehh cód miód i orzeszki. Kupować z głową trzeba.
Manson - Nie, w Cenie radzia 9700 jest FX 5700 ;)
Radka dostaniesz już za poniżej 900 zł a tego Twojego FX 5900XT...sam chyba wiesz...
Najtańszy dostępny do kupna kosztuje 1100zł...
A co do tłumaczeni nvidi i cg shaderu... Napisze tyle - ATI nie ma "własnego shadera" bo go nie potrzebuje, tym kartą wystarczy ich własna moc i nie muszą nadrabiać optymalizacjami i dobrą miną ;)
Ile to można ciągnąć?
Mam nadzieje, że to bedzie "ciagnięte" właśnie do czasu pojawienia się NV 40.
Ale wątpie, a może raczej nie chce by ta mająca w ch*** kasy nvidia odniosła znaczny sukces. Jak na razie w czasie swojego niezbyt uczciwie (3dfx....) zdobytego monopolu wykazali się raczej tym, że wstrzymywała rozwój w kartach graficznych i nikt w tym czasie nie odważył się na żadne "nietypowe rozwiązania". Mimo, że mieli ich na pęczki po 3dfxie.
Niestety ale fx'a 5900 xt firmy pixelview mozna jzu dostac za 960 zl :] posiada radiatorki na pamieciach itp : wystarczy poszperac po sklepach ;] I panie Hamil_Hamster karty na chipsetach nv30/35 (fx 5800/5900) nei sa typowymi kartami pdo dx9 a niestety gry sa psiane wlasnei pod typowe specyfikacje dx9 i dlatego sa bra iw wydajnosci silnika ps2.0+ w fx'ach choc raczej coraz bardziej wzrastajaca :] No ale naszczescie rozwiazanie jednsotek vertex shader jest duzo bardziej efektywne nzi w radeonach ,chco tez dziala na zupelnie innej zasadzie ale raczej prosciej sie je programuje bo facet wrzuca program a jendostk isame inteligentnie go rozpatruja a w radkach neistety kazdy procesor vertexow z osobna trzeba programowac i przydzielac im zadania :]
No i ofkorz nie zapomnijmy o rewelacyjnych sterownikow jakie daje nam nvidia bo te ati neistety wymagaja jeszcze wielu miesiecy pisanai i porpawiania aby wreszcie wszycho idealnei lazilo bezblednie ;] bo czasem ejst tak ze na jednych chodzi to a na innych tamto a u nvidii wszycho lazi i bez bledow i tu nvidiia ma duzego plusa ktorego raczej dlugo ati nie zmniejszy :] Przejechalem sie na radku 9700 pro i cudownych sterach od 3.7 do 4.1 i jzu wiecej niechce ;] teraz jestem szczesliwym posiadaczem pewnego fx'a :p
Hamil -> 1. tym razem to nie ja ("Manson - Nie, w Cenie radzia 9700 jest FX 5700...) ! ;)
2. to własnie GFFX jest pierwszą kartą NV w której wykorzystano pomysły i technologie 3dfxa (między innymi z tąd "FX"). nie jest dziełem przypadku, że zarówno Voodoo 5 jak i Geforce FX były reklamowane tymi samymi hasłami ( filmowa jakosc grafiki w grach 3d itp.).
cg shader to raczej wspólczesna wersji Glide niż robienie przez NV dobrej miny do złej gry. zarówno nieśmiertelne Voodoo, jaki GFFX posiadają pewne unikalne cechy i aby je w pełni wykorzystać trzeba było stworzyć nowe standardy.
Manson - Sorry za tą pomyłke, jak widze nick na "M", wątek o nvidi i dosyć opasły post, ze tak powiem - "pro nvidiowski" to z przyzwyczajenia nie odczytuje reszty nicku i zakładam, że to Ty :P
A co do reszty postu - mam po prostu inny pogląd na ten temat, który już chyba znasz :) I niezbyt mnie to przekonuje do jego zmiany, wiec niezbyt chce się wdawać w kolejną dyskusje :)
Mr_Hyde - "Niestety ale fx'a 5900 xt firmy pixelview" - Pixelwiev to jedna z gorszych firm, taki "krzaq", nie zdiwił bym się gdyby miały poza obniżonymi parametrami jako wersja XT to jeszcze jakieś "dodatki" od producenta jak jeszcze słabsze pamięci itp. :)
A mógłbyś też podać gdzie takowego widziałeś.
"No ale naszczescie rozwiazanie jednsotek vertex shader"
Musze Cie zmartwić - w testach wykorzystujących Vertex Shader 2.0 (Gun Metal Benchark 2) w cale nie wypadały jakoś szczególnie lepiej od ATI, a raczej sie z nimi równały.
Co do sterowników to amsz racje i będziesz ją miał jeszcze spooro czasu, ATI powinno podkraść kilku pracowników Nvidzie chyba :P
Na razie chyba najmniej sterosującymi sterownikami sa te w wersji 3.8, kolejne, nowe, "poprawione" jak na razie wyglądają na cofnięcie się w rozwoju :P
A co do problemów w grach, to nie jest problem, że coś nie działa na kartach ATI a to, że nie działa na żadnych poza Nvidi - mam nadzieje, że rozumiesz o co mi chodzi?
Jak ni to napisze jeszcze, że problemów przybyło razem z rozwinięciem sie programu "wspierającego" nvidie mającego na celu optymalizacje dla kart tej firmy...
aaaa....skoro juz o tym mowa to warto wspomnieć, że kolejna gra doczekała się optymalizacji pod FXy, oraz loga "The way its meant to by played" jest nia....DOOM 3! teraz już w pełni oficjalnie. potwierdziło to Id, trąbi o tym strona nvidi.
na 100% oznacza to wykorzystanie UltraShadow oraz niewykluczone, że również 128bitowej precyjzi kolorów oraz 32bitowych PS. huuuurrrraaaa :)
HH -->
nie rozumiesz jednej rzeczy. FX sa zbudowane tak aby maksymalnie uproscic proces kodowania grafiki. ATi tego nie zastosowalo i teraz z dnia na dzien bedzie co raz wiecej gier, ktore beda lecialy o niebo lepiej na FX - wlasnie dlatego, ze shadery beda obslugiwany tylko i wylacznie przez NV. Kodowanie pod ati jest trudniejsze.
Pod FX po kilku dniach zaprawki sam bys potrafil programowac shadery - zaufaj. Jest to uproszczone C++ przerobione do grafiki.
wkońcu Doom zszedł na właściwą drogę!! Najpierw GEforce 3, potem ATI aż w końcu triumfalny powrót do Nvidia:D
i jakby powiedział Konfucjusz: Jest tylko jedno właściwe TAO, jedna właściwa droga:D
Jedno jest właściwe Tao, jedna jest właściwa droga, jeden Fuehrer i jeden rodzaj ludzi IDENTYFIKUJĄCYCH się z producentami rzeczy, które w zamyśle miały służyć ludziom, a nie ludzie (tym) rzeczom. Ten jeden gatunek ludzi to g.u.cy :D