Niedzielny felieton na dwa akapity - jest
News o grze z żółtą kolorystyką - czekamy
Jako gracz grający na komputerze kompletnie nie rozumiem tych zachwytów nowym dyskiem w konsolach. Dobrze wiedzieć, że ktoś ma podobnie.
Kiedy artykuł o tym legendarnym, magiczny, rewolucyjnym dysku od sony co to .... przegrywa w każdej grze w porównaniu z xsx, podobnie przy włączaniu i wybudzaniu konsoli, o przełączaniu się między grami w locie nie wspominając bo ps5 nawet nie posiada takiej opcji.
Okazuje się, że dysk wewnętrzny w XSS|X jest na slocie M.2!
W przypadku awarii jest to świetne rozwiązanie.
Ciekawe czy będzie tez możliwość całkowitej wymiany. Oczywiście po zakończeniu gwarancji :D.
I gdzie tutaj o dysku Series s i dlaczego tak pozytywne wrażenie bez jakichkolwiek informacji?
Stop z reklamowaniem xboxa czas zacząć obiektywne testy. Jak nic się nie zmieni nie będę czerpał żadnych informacji o next genach z gola poza opiniami użytkowników. Skorzystam z bardziej obiektywnych źródeł.
Ech, gdyby tak na tej konsoli dało się zainstalować Windows 10 to bym już zamawiał tą nową konsolę.
Pytanie do ogarniaczy - jak z PS4pro? Jest znacznie wolniejsza niż mocny komputer?
Mam PC, ale wciąż XsS robi na mnie wrażenie. To sprzęt idealny, aby "po prostu grać" (chyba, że ktoś musi mieć napęd), właściwie to dziwi mnie pewien hejt na niego, bo jeszcze niedawno widziałem masę komentarzy "konsole są najlepsze, bo są tanie, grafika się nie liczy", a teraz nagle taki świetny sprzęt jest zły, bo grafika się liczy :/
Za 1300 PLN to ledwo kupisz dobrą budę, zasilacz, klawiaturę i mysz, a gdzie jeszcze ram, płyta główna, dysk ssd, procesor i pad?
Te newsy są specjalnie tak krótkie, żeby Hydro mógł je w pełni zrozumieć do połowy?
To niech autor tego artykułu złoży PC-ta za 1300 który dorówna series S.
Ten "felieton" na pół kartki wychodzi z błędnego przeświadczenia, że gry które można przetestować obecnie wykorzystują w pełni ten ssd i dodatkowe możliwości konsoli w tym kontekście (xbox velocity), tak podejrzewam nie jest i prawdopodobnie nie ma jeszcze ani jednej gry, która naprawdę w pełni wykorzystuje całość.
Jestem pewien, że za miesiące zaczną się już pojawiać gry, które wykorzystają usprawnienia w pełni, czyli minimum wczytywania na poziomie 2.4 GB/s + zysk z kompresji danych + zastosowanie w pełni wydajnych formatów np. tekstur ładowanych bezpośrednio do użycia przez GPU + optymalizacje inicjacji poziomów. (bo poziomy i obiekty na nich trzeba jeszcze utworzyć + wszystkie systemy fizyki, audio itp.)
Wtedy to się zobaczy, wtedy będzie już na tyle tytułów, że będzie można porównać, to też zależy od struktury gry, już teraz są takie które ładują się niemal od razu na pc i konsoli, więc tu już lepiej nie będzie.
Nowe Xboxy mają jedną rzecz, która nie ma żaden inny sprzęt tzw quick resume i przełączanie gier, trzyma nawet jako konsola jest wyłączona.
To robi wrażenie i tego się na PC nie zrobi tak łatwo.
Zrobi... ale nie tak bardzo jak super szybki dysk PS5 który laduje Ci już kolejna lokacje zanim jeszcze zdecydowałeś w co chcesz w ogole zagrac
Serio pozwalacie na umieszczanie felietonów osób, które nawet nie są w stanie pojąć, że gry odpalane w ramach wstecznej kompatybilności nie mają prawa pokazać pełnych osiągów SSD w konsolach?
Drogi "redaktorze" odpal sobie filmik ze Spider-Mana na PS5, gdzie szybka podróż trwa dosłownie 2 sekundy.
Która gra AAA z otwartym światem na PC, zainstalowana na SSD jest w stanie coś takiego osiągnąć?
Czy na PC jest jakaś technologia dzięki której można wyłączyć kompa potem włączyć. Następnie uruchomić 4 gry i w ciągu 5 sekund z jednego sejwa przełączyć się na drugi w innej grze? Bo przecież o to chodzi w dysku ssd w xboxie...
Przecież w tych dyskach nie tylko prędkości sie liczą, ale cały osprzęt, oprogramowanie itd. Na chwilę obecna PC nie maja nawet ułamka z tego.
Który PC coś takiego potrafi?
https://twitter.com/_XboxNews/status/1323233214283026434