Na obudowie nie ma co oszczędzać, raz, że to zakup na lata i można praktycznie nie wymieniać jej przez kilka kolejnych modernizacji, a dwa, że przy sprzęcie z wyższej półki, mocno obciążonym dobra obudowa odwdzięczy się niskimi temperaturami i dłuższą żywotnością podzespołów.
Przerabiałem temat gotowania CPU - mimo chłodzenia wodnego z chłodnicą 360 mm i pasty typu ciekły metal w obudowie SilentiumPC Armis AR7X EVO temperatura CPU dochodziła do 90°C (w czasie gry np. w CP2077). W tych samych warunkach, ale ze zdjętym panelem bocznym temperatura CPU 68°C.
Po wymianie obudowy na Phanteks Eclipse P500A z dodatkowym wentylatorem Noctua NF-A14 temperatura CPU spadła do 60°C. Różnica kolosalna.
W idle na pulpicie temperatura CPU (R7 5800X bez OC) w obudowie SPC - 44°C, w Phanteks - 37,8°C.
Obudowę Phanteks Eclipse P500A polecam serdecznie, mimo że przekracza budżet z artykułu o jakieś 60%. Mimo wszystko warto, ładna, przewiewna i przemyślana konstrukcja. Dobra alternatywa to też Lian Li Lancool II/III, ale trochę droższa i, dla mnie, stylistycznie gorsza.
PS. Obudowy z zamkniętym frontem to zło, a najgorzej wypadają te z szybą na froncie. Z doświadczenia teraz wiem, że na przód obudowy najlepiej sprawdza się siatka.
To moja buda jak będe zmieniał bebechy, ofc czarna :) no i ten wentylator pod kątem nad kieszeniami na dyski robi robotę :)
https://www.coolermaster.com/catalog/cases/mid-tower/haf-500/
https://www.gry-online.pl/ist/redirector.asp?ID=7
Polecam MSI Quietude 100s w cenie do 500zł - posiada sporo miejsca (pomieści nowe RTX40XX) , subtelne podświetlenie ARGB, boczne drzwiczki z hartowanego szkła i bogata ilość wejść na topie - 1x USB-C 3.2, 2xUSB 3.2, 2x wejścia audio, przycisk zmiany koloru RGB i prędkości wentylatorów oraz przycisk zasilania.
Ja osobiście polecam dla osób szukających prostej, ładnej to BE QUIET! Pure Base 500 Ta bez okna i siatki mesh. Jednakże zaznaczę ze to trochę piekarnik z tylko fabrycznymi wentylatorami. Sam mam z przodu 3 wentylatory Noctuy i nic sie nie grzeje.
Jakbym miał skladac nowego kompa to obudowe bym szukał pokroju NZXT h9 badz tą on Lian Li, ale to wydatek z 800zl.
Lian Li 215 lub jej następczyni 216 (choć ta może być ze 20-30 zł już ponad 500).
Świetne obudowy - dobre wykonanie, mnóstwo miejsca, duże i ciche wentylatory, które zapewniają niskie temperatury. Szczerze polecam.

Ja szukałem budy pod konkretną wnęke w biurku, ze skośnym panelem. Która ma miejsce na sporo dysków.
Pure Base 600 (black 500 zl) robi robotę z 7ma wentylatorami, mimo że miejsca jest na 5 :)
Mogłaby być ciut wyższa z małą komorą na zasilacz przy zachowaniu kieszeni na hdd/ssd sata + jeszcze jedno usb na panelu, bo te małe nadajniki łapią zakłócenia z tyłu budy
Do nowy PC z i5-12400f wybrałem taki:
https://www.silentiumpc.com/pl/product/regnum-rg6v-evo-tg-argb/
Używam to od ponad 3-4 miesięcy i jestem z tego bardzo zadowolony.
Skoro jednym z kryteriów wyboru obudowy do rekomendacji była wentylacja, to gdzie jest test temperatur? Jak zwykle artykuł GOLa opierający się o widzimisię autora.
Ja kupuje przyszłościową ale dopiero w 2024
https://www.x-kom.pl/p/1059472-obudowa-do-komputera-lian-li-lancool-iii-black.html
Niedługo będzie wszystko standard C wiec kupuje obudowę z wejściem na C !
lol obudowa ma byc duza zeby bylo wygodnie w niej grzebac wyciszajaca z wiadomych przyczyn czarna i tania a wszelkie rgb trzeba odlaczyc o ile sa
Tak jak jestem czlowiekiem praktycznym, tak obudowe dobieralem stylistycznie. Od pierwszego spojrzenia na Corsair Airflow 5000d, zakochalem sie w niej. Przekracza budzet wymieniony w artykule prawie dwukrotnie, ale to jest rzecz ktorej nie zmienia sie za czesto. Dobra buda moze starczyc na wiele lat.
Codziennie jak patrzę na tą świecącą wielka budę pod biurkiem to sobie myślę, że od 30 lat jedyny postęp w PC stacjonarnych to to, że budy maja lepsze chłodzenie, szkło z boku i Ledy.
Zero miniaturyzacji i nowej jakości, jak było wielki kloc z kilometrem kabli, tak dalej jest.
Komputery to mogłyby mieć rozmiary jak konsole albo chociaż MSI Trident (moje niespełnione marzenie, chciałem taki kupić, ale przepłacać o 50% za podzespoły nie mam ochoty, może na 50te sobie kupię).
Ja akurat szukam obudowy która nie będzie kolosem (płyta główna mATX) i szczerze... żeby była biała- polecacie jakąś?
Ja od lat mam starego dobrego Vtoucha Pro.
przód i tył 2x 120 mm
lewy bok 1x 140 mm
prawy bok 1x 400 mm !!!
Nie wymyślono chyba jeszcze nic lepszego niż wentyl na cały bok.
Mam tego Genesisa od świąt. Świetny jest. Duży, przestronny. Miejsca na 6 wentylatorów. Cały front to siatka i z tego co zdążyłem zauważyć łatwo ściągalny. Piwnica na dyski i zasilacz, sporo przetok na kable i dużo miejsca z tyłu pozwala wszystko ładnie zaaranżować.
Ja właśnie jutro składam kompa. Obudowę mam taką:
https://www.gry-online.pl/ist/redirector.asp?ID=29
Ceny powariowały i to nie tylko GPU. Dwa lata temu kupiłem mojego be quiet! Dark Base 700 za niecałe 700zł teraz kosztuje 1000zł. Paranoja.
Powiem tyle, że obudowy i zasilacze poszły ładnie do góry.
Po za tym ważne żeby obudowa miała zdejmowane blachy ale pozostawiony filtr przeciwkurzowy oraz żeby pomieścił chłodnicę 360 lub 420 bo jak ktoś kupuje drogą obudowę to i kupi drogie podzespoły.
Dobra obudowa to suma trzech cech:
1. szeroka
2. zasilacz na dole
3. tania
500zł nie wpisuje się w "dobra"...
Jak coś ma dodane kolorowe światełka, lub "gaming" w nazwie produktu, to jest co najwyżej średnia jakość, w znacznie zawyżonej cenie. Typowy sprzęt dla frajerów.
*Dobre obudowy komputerowe do 500 złotych - poprawiłem tytuł
Dobra obudowa do "komputera do 500 złotych" to pierwsza lepsza wzięta ze strychu, złomu czy OLXa. :P