Klej do Chocimia :)
Witam, od razu przejdę do rzeczy, kupiłem edycję kolekcjonerską Twierdzy 3 ( I wcale tego nie żałuję, gra przypadła mi do gustu :)) i jak wiadomo znajduje się w niej model zamku Chocim do sklejenia. Ostatnio mam więcej wolnego czasu więc postanowiłem się trochę pobawić i skleić to cholerstwo, ale problem tkwi w tym, że nie wiem czym mam kleić. :) Zwykły klej do papieru chyba odpada bo boję się, że się nie będzie trzymał i zmarnuję nowiuśki model. A więc jakiego kleju mam użyć ?
Papier czy tam karton?
Wikol albo butapren.
Z butaprenem uważać, bo można mieć loty jeśli długo się go niucha w niewietrzonym pomieszczeniu...
Papier czy tam karton?
Hmm... Papierem tego nazwać nie można, kartonem raczej też nie :) No dobra chyba bliżej mu do papieru, taki sztywny i śliski :)
Dzięki za odpowiedzi, ktoś jeszcze się wypowie ?
butapren > łatwiejszy w klejeniu (szybko łapie)
>kiedys był znakomity do papierowych modeli>hermol , nie wiem czy jeszcze do zdobycia
Jesli papier to albo "butapren" (brudzi) albo "klej szewski" (czy "obuwniczy" - ma rozne nazwy). Smarujesz oba elementy/powierzchnie ktore chcesz polaczyc, czekasz chwileczke az przeschnie i laczysz. Praktycznie masz jedno podejscie wiec wszystko dokladnie spasuj przed klejeniem.
Osobiscie uzywam kleju szewskiego do wszystkich modeli papierowych i nie mam z nim wiekszych problemow.