Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Klawiaturt Razer we Wrocławiu

28.08.2012 16:55
👍
1
YogiYogi
127
Generał

Klawiaturt Razer we Wrocławiu

Czy ktoś wie, gdzie we Wrocławiu można "pomacać" i obejrzeć klawiatury Razera ?

Zastanawiam się nad kupnem Blackwidow Ultimate
albo Anansi.
Przed zakupem chciałbym się przekonać na ile głośno działają, jak działają itp.

No chyba że ktoś z forumowiczów takową posiada i mógłby się podzielić informacją z 1wszej ręki ?

28.08.2012 17:04
Shifty.
2
odpowiedz
Shifty.
72
The North Pole

W Empiku w Renomie (ul. Świdnicka) widziałem kilka modeli, ale nie polecałbym klawiatur Razer - piszę z doświadczenia. Miałem dwie Lycosy i Anansi i o ile funkcjonalnością stoją podobnie jak Roccat, tak przystępnością, sterownikami i bezawaryjnością (<3 wiecznie pieprzące się panele dotykowe w Razerach) Roccat bije Razera na łopatki. :) Obejrzyj sobie http://allegro.pl/roccat-isku-illuminated-gaming-keyboard-i2565432873.html jak będą mieli. Mam i sobie bardzo, bardzo chwalę.

28.08.2012 17:29
👍
3
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Shifty. -> Dzięki za informacje.
Mogę jeszcze zapytać o Twoje subiektywne odczucia :
- Jak się sprawdza Anansi poza graniem (sporo piszę poza graniem ;) )
- Czy rzeczywiście są takie głośne ?
- Lycose raczej odpuszczam bo słyszałem wiele niepochlebnych opinii. Anansi mnie kusi...

Gram i pracuję w nocy, stąd raczej niegłośną chciałbym klawiaturę i koniecznie z podświetleniem. A ponieważ jestem gadżeciarzem to Razer pod względem designu wygląda ok, aczkolwiek nie wiem jak z jakościa...

Roccat nigdy nie spotkałem - ale sprawdzę bo wygląda ciekawie, naprawdę ciekawie...sprawdzę jeśli tylko się da gdzieś taką dorwać :)

28.08.2012 17:46
Bartimaeus
4
odpowiedz
Bartimaeus
119
Czyżyk

Ja posiadam razera blackwidow i od pół roku nie mam z nią żadnych problemów. Jest bardzo dobrze wykonana, aczkolwiek jest głośna, co nie każdemu może się podobać. Jednak ze swojej strony polecam tą klawiaturę.

28.08.2012 18:02
Shifty.
5
odpowiedz
Shifty.
72
The North Pole

Yogi --> Jest zajebiście głośna, aczkolwiek nikogo jeszcze pisaniem ani graniem nie obudziłem. ;) Roccat Isku jest równie głośny swoją drogą. :P

A na Roccata przerzuciłem się jak zdechła mi X myszka od Razera - trafiłem na jakiś wątek z serii "szukam myszy", poczytałem opinie i zaryzykowałem. Póki co nie narzekam, zwłaszcza sterowniki są GENIALNE. Któraś z droższych myszy(Kone+?) tej firmy łączy się bezprzewodowo z Isku, oferując komunikaty głosowe przy zmianie czułości, profili, czy coś takiego - ciekawy bajer. ;)

28.08.2012 19:23
👍
6
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Właśnie oglądałem Roccata Isku - prezentuje się świetnie, niestety nie dane mi było mocniej "podotykać" bo była zafoliowana :(

Anansi również mieli - i również opór przed rozpakowaniem, nie nalegałem bo w sumie nie zamierzałem kupować w Empiku.

Na stronie Roccata spodobała mi się również ta: http://www.roccat.org/Products/Gaming-Keyboards/ROCCAT-Valo/
aczkolwiek nie doczytałem ;) jeszcze czym jest ten dżinks prócz mikrofonu w zestawie...

28.08.2012 20:06
👍
7
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Shifty->
Jeszcze jedno pytanie:
- czy ta klawiatura Roccata piszczy kiedy jest włączone podświetlenie ?
- To samo pytanie do Anansi...

Kiedyś miałem jakaś podświetlaną klawiature BTC i niestety pisk był nieznośny...
Przy takich cenach spodziewałbym się że nie ma podobnych problemów... ?

Bartimaeus -> Pytanko o Twoja Wdowę :)
Czy ona ma podświetlenie i jeśli tak to jak ono sie sprawdza (i czy nie hałasuje ;) )

28.08.2012 21:47
Bartimaeus
8
odpowiedz
Bartimaeus
119
Czyżyk

Niestety ja mam zwykłą wersję nie ultimate,
która nie ma podświetlenia, więc tu się nie wypowiem.

28.08.2012 21:58
😐
9
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Bartimaeus - dzięki.
Razer sprzedaje w sklepiku w USA wersje BW Ultimate Stealth :( ale to usa...

28.08.2012 22:35
Shifty.
10
odpowiedz
Shifty.
72
The North Pole

Obie są bezgłośne.

29.08.2012 22:43
😊
11
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Shifty -> Jeszcze jedno niezmiernie istotne pytanie :)
Jak z widocznością podświetlanych klawiszy na obu klawiaturach (Anansi i ISKU) ?
Bo czytałem w niektórych testach ISKU że pod pewnymi kątami ciężko odczytać co na danym klawiszu jest w nocy ...

Dzięki wszystkim za info :) w tym tygodniu zakupy mam nadzieję :D

30.08.2012 00:11
Shifty.
12
odpowiedz
Shifty.
72
The North Pole

Podświetlenie w Anansi jest ok, natomiast klawisze (również w Lycosie) po okresie intensywnej eksploatacji zaczęły się wycierać - zwłaszcza WASD, co oczywiste. W Isku problem póki co nie występuje, a mam ją już podobny czas, gdzie u Razera już zaczynało się robić niefajnie. Podświetlenie Roccata jest regulowane w pięciu stopniach, przy czym w nocy gram na pierwszym bo mi osobiście wystarcza - biurko mam dosyć długaśne, więc klawiaturę widzę pod sporym kątem, jednak problemów z czytelnością klawiszy nie ma.
btw: Fajny jest bajer, że możesz sobie ustawić czas nieaktywności, po którym podświetlenie samo się wyłączy. :) Włączyć je można dowolnym klawiszem.

Nie wiem, może to kwestia materiału użytego do klawiszy, albo moja chęć przyczepienia się do Razera na siłę... i może to tylko moje odczucia, ale zdaje mi się, czy Razer rzeczywiście zaczął klepać chłam na masową skalę ostatnimi czasy? Pierwszą mysz kupioną u nich mam do dziś - przeżyła 3 lata nołlajferskiej gry w różnorakie MMO, a teraz następne 3 - jak nie lepiej - pracy biurowej w Wordzie, Excellu, Pinballu i... kulkach. :D Od tego czasu miałem chyba z siedem myszek tej firmy i 3 klawiatury. Za każdym razem jak nie laser, to optyka, kabel, "double-click issue" i cholera wie co jeszcze. A to tylko wady myszek. Owszem, fajny jest ich system gwarancyjny, gdzie za reklamowany produkt dostaje się nówkę w większości przypadków, ale kupując mysz, czy klawiaturę za prawie 300zł oczekuje się produktu solidnego.

30.08.2012 09:19
👍
13
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Super, wielkie dzieki za wyczerpujące informacje.

W takim razie Roccat :)
Musze znalezc tylko rozpakowany egzemplarz we wrocku i przymierzyc sie do niego.

Myślę że Razer idzie z duchem czasu i obniża koszty - na forach czytałem że sporo jest zupełnie prostych problemów - tak jak opisałeś - ale to jakaś loteria bo i sporo osób jest zadowolonych.
Ja sporo gram i piszę, swojego zboarda z wymiennymi klawiaturami już mocno wytarłem przez 5 lat a sprowadzenie nowych "wkładek" raczej się nie kalkuluje. Dlatego jeśli mówisz że tak się dzieje z Anansi to wybór będzie raczej oczywisty.
Z ciekawości jeszcze zapytam czy nie przeszkadzał Ci brak podpórki pod nadgarstki w Anansi - tzn na zdjęciach wygląda on na trochę wysoki w porównaniu do ISKU ?

03.09.2012 19:22
👍
14
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

2 dni temu kupiłem ISKU Roccata.
Dziś zwróciłem do sklepu :(

Szkoda ale kurcze producent zróbił niesamowicie idiotyczny błąd w designie tej klawiatury:
- kiedy podświetlenie działa, to w moim egzemplarzu (i zapewne każdym innym) nie da się rozpoznać symboli w górnych rzędach, to samo na klawiszach specjalnych, Enter itp.

Mnie to niesamowicie irytowało - szczególnie że w tej cenie spodziewałem się znacznie więcej.

Do tego klawiatura niemal nieczytelna przy dziennym świetle :( co przeszkadza Małżonce w pracy...

Natomiast bajer z głosem lektora przy operacjach na klawiaturze (nagrywanie makro itp) - fajny.
To że klawisz emultimedialne i specjalne do makra i regulacji jasności są niepodświetlane - ogromny minus.

Na szczęście udało się to oddać więc nadal szukam gamingowej klawiatury z podświetlaniem...
Widziałem w sieci Dell TactX - śliczna ale niedostępna...

03.09.2012 19:54
Kubcys
👍
15
odpowiedz
Kubcys
33
Generał

Zobacz sobie klawiaturę od Microsoftu, model SideWinder X6. Kosztuje co prawa o wiele mniej i jest mniej wybajerowana niż przedstawione wcześniej przez Ciebie modele Razera i ISKU ale myślę, że mogłaby Ci się spodobać. W X6 każdy przycisk jest podświetlony - bez wyjątków, a czytelność klawiszy w nocy jak i w dzień jest wręcz świetna. W dodatku siłę podświetlenia możesz sobie dostosować jednym pokrętłem (można je też całkowicie wyłączyć). Dodam też, że jeśli chodzi o wykonanie to mogę śmiało powiedzieć, że jest to klawiatura pancerna. Mam ją już od 6 lat (albo nawet i dłużej), eksploatowana jest dość intensywnie, a klawisze nie mają żadnych oznak zużycia. Dopiero od jakiś dwóch lat klawisze zaczęły trochę głośniej klikać ale i tak nie ma tragedii. No i oczywiście jak na klawiaturę przeznaczoną do grania można robić sekwencje makro.

03.09.2012 20:30
16
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Takie pytanko przy okazji podświetlanych klawiatur... nie prościej nauczyć się po prostu layoutu klawiatury? Nie wyobrażam sobie (regularnej) pracy przy komputerze bez takiej umiejętności.

03.09.2012 20:38
17
odpowiedz
zanonimizowany722242
54
Senator

Roccat i razer to gówno.

Tylko SteelSeries i Logitech.

Dziękuję.

03.09.2012 21:54
PS3fan
18
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Roccat i razer to gówno.

Dziękuję.

Święta racja.

Dlatego, jeśli szukasz gamingowej klawiatury z podświetlaniem i jestem gadżeciarzem , to zainteresuj się serią G Logitecha. Osobiście używam G510: to gry świetna (9,5/10) a do pracy dobra (7/10). Ma w pełni regulowane podświetlenie (dowolny kolor i natężenie), klawisze do kontroli playera (play/pause itp.), rolkę głośności, ekran LCD, wbudowaną kartę dźwiękową i 18 programowalnych klawiszy i 3 makra, co daje 54 kombinacje (trzy ostatnie to są raczej bajery, jedak ja korzystam z nich non-stop i praktycznie nie wyobrażam sobie klawiatury bez nich). No i genialnie wyprofilowane klawisze, dzięki którym gra się bardzo wygodnie. Jako gracz i gadżeciarz będziesz wniebowzięty, jako pracownik trochę mniej (profilowane klawisze trochę utrudniają pisanie), choć również pod tym względem wyrabia. Jakbyś miał jakieś pytania, zapraszam :)

03.09.2012 22:04
19
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Dlatego, jeśli szukasz gamingowej klawiatury z podświetlaniem i jestem gadżeciarzem , to zainteresuj się serią G Logitecha. Osobiście używam G510: to gry świetna (9,5/10) a do pracy dobra (7/10).
Logitech nie ma klawiatur mechanicznych. EOT.

03.09.2012 22:16
PS3fan
20
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

@up:
Gram i pracuję w nocy, stąd raczej niegłośną chciałbym klawiaturę i koniecznie z podświetleniem

To jest wszystko, co napisał o wymaganiach. Nigdzie nic nie było o klawiaturach mechanicznych.

04.09.2012 08:55
21
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Nigdzie nic nie było o klawiaturach mechanicznych.
Ciężko ocenić na 9,5 do grania klawiaturę na gumkach.

04.09.2012 10:19
😃
22
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Tuminure

Takie pytanko przy okazji podświetlanych klawiatur... nie prościej nauczyć się po prostu layoutu klawiatury? Nie wyobrażam sobie (regularnej) pracy przy komputerze bez takiej umiejętności.

Ja po krótkim czasie piszę bezwzrokowo na nowej klawiaturze - ale już moja małżonka nie :)

PS3Fan -> Ta G510 wydaje się być ok :) aczkolwiek aż takim hardcorowym graczem nie jestem żeby tyle za nia dać... Może sprawdzę ten niższy model.

Egzek -> Mam zboarda - prekursor steelseries ... ale przez 5 lat zajechałem gamingowe i normalne klawisze...
Teoretycznie mógłbym kupić nowe wkłady SS ale nie widzę podświetlanych...

Forum: Klawiaturt Razer we Wrocławiu