Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Kindle - warto?

01.02.2012 03:11
1
zanonimizowany610841
31
Pretorianin

Kindle - warto?

Dostałem na maila wiadomość z linkiem do groupon'a z Kindle'm w ofercie:

http://www.groupon.pl/deals/cala-polska/kompranet/3059326?nlp=&CID=PL_CRM_1_0_0_32&a=1661

Nigdy tym sprzętem się nie interesowałem, ale gdy tak zacząłem o tym czytać, to wymyśliłem masę zastosowań dla takiego czytnika i w sumie pomyślałem, że fajne byłoby taki bajer mieć, zwłaszcza, że na iPada mnie raczej nie stać ani teraz, ani w najbliższej przyszłości. Czy ktoś, kto się na tym zna, mógłby przejrzeć tą stronę (3 modele Kindle'a) i podzielić się opinią na ich temat. Który lepszy, jakie zalety, co można by wziąć pod uwagę itp. itd? I tak, na czym mi zależy: żeby można było wygodnie przeglądać komiksy i żeby można było przeglądać własne notatki (np. wzory matematyczne, słówka z języków, jakieś definicje, plan zajęć, kalendarz), ewentualnie jeszcze zdjęcia jakieś. Jeszcze ciekawi mnie internet w takim czymś - wygodne to? I w którym modelu i w jaki sposób do tego neta się można podpiąć (w opisie chyba tego 3G wyczytałem, że dostęp jest wszędzie i za free)? Youtube działa tam normalnie?

No i ogólnie czy warto takie coś mieć oczywiście, jak z dostępnością książek w PL, jak z cenami itp. itd?

01.02.2012 03:43
kjx
2
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

https://www.gry-online.pl/forum/ebook-reader-warto/z9b20113
https://www.gry-online.pl/forum/amazon-kindle-3/z7b0fe46
https://www.gry-online.pl/forum/kindle-3-czy-sie-oplaca/z6ac7a9a
https://www.gry-online.pl/forum/komentarz-kindle-obowiazkowy-gadzet-czytelnika/zdb32e0a
i kilka innych wątków z ostatniego pół roku :)

IMHO, warto! Ale tylko do czytania książek. Internet, zdjęcia, rysunki, komiksy, "duże" pdfy możesz sobie śmiało odpuścić. Internet w wersji 3G jest darmowy ale przeglądanie go na kundlu, to masakra. O filmikach na jutubie możesz zapomnieć - e-ink ich nie wyświetli.
W skrócie: Kindle to nie jest tablet. W tej kategorii przegrywa nawet z największym chińskim szmelcem za 100pln.

01.02.2012 07:20
3
odpowiedz
fenfir
183
Generał

Zgadzam się z [2] jeśli do czytania książek to jak najbardziej polecam, cała reszta zastosowań to nie do tego sprzętu.

01.02.2012 07:48
DanuelX
4
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Wersja sponsorowana – special offer z reklamami
I dlatego jest "taniej".

01.02.2012 08:10
5
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Bardzo warto - do czytania ksiazek. Od biedy do czytania tekstow w necie.

[4] Wersja "z reklamami" normalnie i tak ejst o jakies 100 zl drozsza. A choc sam mam wersje bez reklam, to widzialem i te reklamy i to NIC nie przeszkadza - czasem "w spisie tresci" jest na dole taki pasek z reklama, a zamiast firmowych wygaszaczy (tylko po wylaczeniu) sa statyczne caloekranowe (i ladne :)) reklamy konkretnej ksiazki.

Jest to duzo mniej agresywne niz reklamy w darmowych grach w smarfonach.

Tak, ze szukanie "kolejnego spisku korporacji" tutaj akurat nie ma sensu.

01.02.2012 08:23
6
odpowiedz
zanonimizowany4243
95
Konsul

Jedyny problem z Kindle SO jest taki, że gwarancja teoretycznie nie obowiązuje na terenie Polski - to znaczy przeznaczony jest tylko dla ludzi mieszkających z USA. Wczoraj rozmawiałem z Panią z Amazonu i potwierdziła mi taką wersje.

Jednak znalazłem w necie kilka wpisów o tym że udało się wymienić z Polski Kindle SO, wszystko zależało od pracowanika Amazonu. Pozatym użytkownicy musieli na własny koszt wyslać urządzenie do stanów (kwota została potem zwrócona przez Amazon).

Sam mam okazje nabyć wersje Classic SO, tylko troche mnie troche ta gwarancja podłamała. Miał ktoś okazje reklamować wersje SO w Polsce?

01.02.2012 08:42
7
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

U nas jeden sobie kupil Kindal w USA a w domu okazalo sie, ze bateria z niejasnych powodow trzymala mu 1/10 tego co teoretycznie powinna. Wymienili mu bez problemu i to nawet na wersje bez reklam - wystarczylo pare majli, a walniety egz. odeslal na ich koszt po otrzymaniu nowego.

01.02.2012 09:25
graf_0
8
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

smuggler - tak, ale ZASADNICZO powinien kupić wersję międzynarodową.

Ostatnio prawie się na kindla zdecydowałem, ale uznałem że najpierw muszę go w praktyce zobaczyć, zanim 900 wydam (keybord 3g chciałem kupić)

01.02.2012 09:38
9
odpowiedz
DUNCAN_83
170
Generał

nabylem werje miedzynarodowa (tylko ze 3) juz jakis czas temu i smiem twierdzic ze to najlepsze urzadzenie w jakie zainwestowalem.

Jedna uwaga - kindle sluzy tylko do czytania ksiazek - to nie jest tablet (przynajmniej modele z e-papierem). To nie jest zaden bajer ani powod do szpanu ale czytanie ksiazek jest tak wygodne ze nie zamienilbym go na nic innego. Jesli duzo czytasz to jest to obowiazkowy zakup.

Jak sie kupuje u sprzedawcow w Polsce to dostaje sie gwarancje sprzedawcy (niestety nie u wszystkich) - wychodzi troszeczke drozej ale akcesoria sa zdecydowanie tansze no i masz pewnosc ze w razie czego nie bedziesz go musial odsylac za granice.

01.02.2012 09:49
na plantach
10
odpowiedz
na plantach
73
giraffes deserve a hug
01.02.2012 10:01
donzoolo
11
odpowiedz
donzoolo
90
Senator

na plantach --> a coz to za ciekawostka skoro ten sam link jest w pierwszym poscie?

01.02.2012 11:21
na plantach
12
odpowiedz
na plantach
73
giraffes deserve a hug

W sposób ciekawy pokazuje moją ignorancję.

*czerwony ze wstydu ucieka*

01.02.2012 11:25
Parker
13
odpowiedz
Parker
170
Konsul

Ktos ma wersje touch? Warto doplacic?

01.02.2012 11:52
14
odpowiedz
el.kocyk
185
Legend

Parker - zastanawialem sie nad wersja touch a nawet starsza 3G i stwierdzilem, ze nie warto i wzialem najtanszego 4
notatek i tak na tym nie pisze, wszystkie zmianynazw plikow robie w Calibre, tam tez tworze kolekcje itp
zmiana stron na przyciskach jest ok, wg mnie, do samego czytania wersja 4 jest idealna

i od razu polecam instantpaper - www.instapaper.com/

robisz sobie przycisk w przegladarce, jak nie masz czasu czytac to wszystko jest ladnie zbierane i np raz dziennie wysyla ci "gazetke" z wszystkimi artykulami

do tego oczywiscie calibre i opcja subskrypcji newsow (u mnie polityka, newsweek, wyborcza - duzy format, swiatczytnikow i cala masa innych:)

01.02.2012 12:00
15
odpowiedz
fenfir
183
Generał

Ja też posiadam wersję 4 i szczerze to ani dotyku ani klawiatury fizycznej mi nie brakuje.
Małe, poręczne, lekkie.

01.02.2012 12:05
hipppciu
16
odpowiedz
hipppciu
63
For Teh Lulz

Warto!
Dosłownie wczoraj przyszła paczka z Amazonu z Kindle 4. Nie ma porównania z innymi urządzeniami elektronicznymi, takimi jak. np tablet jeśli chodzi o czytanie książek.
Co do uwagi, że to tylko do czytania książek - no tak, a do czego innego ma być czytnik KSIĄŻEK? Chcesz przeglądać internet, grać w gry - zainwestuj w tablet, nie e-czytnik.

01.02.2012 12:13
17
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

E-papier rzadzi - a jestem tradycjonalista i zawsze mowilem, ze zadno urzadzenie nie da mi komfortu czytania ksiazek zblizonego do "papierowych". Ale potem zobaczylem e-papier i zmienilem zdanie. :)
Walic ekrany LCD itd. Do czytania ksiazek w wersji elektronicznej TYLKO e-papier.

01.02.2012 14:31
18
odpowiedz
zanonimizowany610841
31
Pretorianin

Co do neta i Youtube'a, to miałem takie podejrzenia, że będzie to szło beznadziejnie jeśli w ogóle, więc wielkiego rozczarowania nie ma. Głównie chodziło mi o książki i komiksy, bo czytam bardzo dużo (da się czytać na tym komiksy: np. jakieś Sin City?), i jeszcze raz: jak jest z dostępnością książek po polsku? I ile kosztują?

Aha, jeszcze pytanie czy te ceny są rzeczywiści promocyjne, czy lepiej poczekać, poczytać i być 100% pewnym wyboru? Tak mi się wydaje, że jeśli z neta nic nie będzie, to po co przepłacać i decydowałbym się chyba na tego najtańszego. Dobrze kombinuję?

01.02.2012 15:41
techi
😉
19
odpowiedz
techi
102
All Hail Lelouch!

Czyli mówicie, że brać śmiało z tego Kindle24?
I wersja Kindle 4 Wifi (399 zł na grouponie) mi wystarczy zupełni do czytania etc.?

01.02.2012 15:49
20
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Najzupelniej.

Przy czym nie wiem co to ma byc to "etc." przy czytaniu. DO CZYTANIA SWIETNE. Do czytania w necie znosne. Do wszelkich innych zastosowan - nie bardzo.

01.02.2012 15:50
techi
😜
21
odpowiedz
techi
102
All Hail Lelouch!

Bo komiksy można czasami tylko oglądać;P

Lookash->Obecnie na Allegro jedyny Kindle w podobnej cenie jest o 10zł droższy (łącznie z kosztem przesyłki). Jedyne co mnie zastanawia, to fakt posiadania gwarancji na 24 miesiące.

http://tnij.org/o72m

Linki do aukcji.

01.02.2012 15:54
22
odpowiedz
Lookash
155
Legend

[1] -- Na Allegro każdy z tych modeli można trafić taniej... Żadna szałowa promocja.

01.02.2012 16:10
23
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

To daj link do wersji z reklamami z gwarancja za <399, tak z ciekawosci?

01.02.2012 16:17
Katane
24
odpowiedz
Katane
170
Useful_Idiot_

Na allegro, z tego co widze, czesc sprzedawcow sprytnie ukrywa info o dodatkowej platnosci cla i VATu - ale chyba ten sklep kindle-24.pl jest ok - w kazdym razie nie ma nic o tym w ich regulaminie.

01.02.2012 16:21
pecet007
25
odpowiedz
pecet007
178
~

Komiksów raczej nie poczytasz, za mała rozdzielczość. Tylko i wyłącznie ksiązki.

Forum: Kindle - warto?