Kilka pytań o czytnik Kindle
Ostatnio zainteresowałem się czytnikami Kindle, jednak w związku z tym, że chciałbym na nim czytać książki "specjalistyczne", które są trudno dostępne mam kilka pytań. Materiały, które chciałbym przeglądać to informatyka / webmasterstwo (np. kurs javascript / html / css) a z tego co widziałem w internecie jest mało ebooków / pdfów o tej tematyce. W związku z tym chciałbym "ratować się" internetem.
Jak to jest z dostępem do sieci w tych urządzeniach? Czy można swobodnie i darmowo przeglądać strony na terenie Polski? Konkretny model, który mnie interesuje to http://www.amazon.com/Kindle-Wireless-Reader-3G-Wifi-Graphite/dp/B003DZ1Y72/ref=amb_link_355079362_4?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1PFGYXHA5VT918SN68S5&pf_rd_t=101&pf_rd_p=1286362302&pf_rd_i=1284007011
Poza tym czytałem, że w nowych modelach "Kindle Touch" darmowy internet został usunięty, jednak w wersjach z klawiaturą (3G + WiFi) nadal działa. Czy ktoś może to potwierdzić?
Nikt Ci tego nie powiedzi, bo Kindle Touch w sprzedazy bedzie dopiero pod koniec listopada. Ale faktycznie wiele zrodel twierdzi, ze istotnie darmowy net zostal w Kindle Touch wylaczony.
W starych wersjach tzn. Kindle 3 z 3G był darmowy internet wszędzie tam gdzie był zasięg jakiejkolwiek sieci komputerowej. Jak bedzie w taczu nie wiem. Ale wiem inną rzecz, mianowicie:
Kindle 6' nie nadaje się do PDFów, po prostu. Ekran jest za mały, powiększanie działa na takiej zasadzie że każdą stronę po przełączeniu pojedynczo powiększać. Działa to wolno i słabo, tym bardziej jak chcesz do kursow programistycznych. Do tego tylko Kindle DX (ta wieksza wersja). Jeśli zalezy Ci tylko na tych ksiązkach i pdfach to sobie Kindla odpusc bo bedziesz kurwowal pod nosem.
mapa zasięgu 3G ( cała kula ziemska ) :
http://client0.cellmaps.com/viewer.html?cov=1
bardzo dobry blog z wieloma cennymi informacjami o Kindle
http://kindlemaniak.blogspot.com/
dobre forum na temat Kindle:
http://forum.eksiazki.org/amazon-com-kindle-f146/
- dostep do sieci w Kindlu 3G Keyboard jest niemal na calym globie (w Touch bedzie limitowany tylko do uslug Amazonu)
-Do czytania PDFowo jako tako sie nadaje - w wersji DX z wiekszym ekranem powinno byc z definicji znacznie lepiej - ale nie jest bo ma duze problemy z odtwarzaniem PDFow :( chyba ze zastapisz firmware odpowiednio zmodyfikowanym = utrata gwarancji... A do tego DX nie ma WiFi
- Ja tam czytam swobodnie ksiazki specjalistyczne (IT) i coraz wiecej ebookow jest odpowiednio przystosowanych do urzadzen mobilnych (wliczajac grafike)
Najlepiej przekonac sie osobiscie - "macajac" takiego Kindla w sklepie a jesli nie masz takiej mozliwosci to zrob prosty test: wez ulubiuonego PDFa/Ebooka, wydrukuj w formacie ekranu kindla (6'' przekatnej - mozna z Adobe wydrukowac) i obejrzyj czy bedziesz w stanie to odczytac.
Mozna przepuscic PDF przez aplikacje do konwersji i uciecia marginesow - ale nadal moze byc troche problemow.
Dzięki za odpowiedzi. Chyba jednak sobie odpuszczę tego Kindl'a, myślę że lepszym rozwiązaniem byłby tablet, jednak ~1700zł za najtańszego iPada to trochę dużo. Nie bardzo jestem w tym temacie zorientowany, czy iPad ma jaką sensowną i tańszą alternatywę? I co z internetem w takim urządzeniu? Na co się zdecydować, aby było w miarę niedrogo i aby mieć dostęp do sieci na całym terytorium PL?
Zastanow sie najpier co chcesz kupic bo chyba nie wiesz czym rozni sie ebook reader od tabletu.
Przemysl najpierw do czego chcesz wykorzystywac to urzadzenie:
- spisz sobie liste a potem zobaczysz pod co pasuje bardziej - czy tablet czy tez ereader.
Czytnik typu Kindle albo dobrze zapowiadajacy sie nowy ereader Sony, sluza glownie do czytania.
Maja wyswietlac tekst w sposob zblizony do tego, co masz w ksiazce.
W przypadku Kindle'a procz jego specyfikacji technicznej - niesamowicie istotna role osgrywa wartosc dodana w postaci uslug i produktow Amazonu: ksiazek, muzyki, audiobookow (Kindle 3G Keyboard odtwarza muzyke - nowy Touch juz nie - miej to na uwadze), bateria w nich ma pozwolic na tygodnie pracy.
Tablet - to chyba juz bardziej rozrywka i multimedia - oczywiscie tez mozna na nim czytac. Ale bateria to maksymalnie kilka dni, problemy ekranu w pelnym sloncu.
Zwroc prosze uwage, iz Amazon tez wypuscil swoj Tablet - Fire - i to powinno Ci wskazac do jakich celow, ktore urzadzenie jest bardziej dedykowane. Amazon chce sprzedawac przy jego pomocy muzyke, filmy i pewnie cala game gier i aplikacji na wzor Android Market.
Musisz sam sie okreslic:).
Jesli chodzi o siec i dostep - to po pierwsze coraz wiecej jest darmowych hot spotow, po drugie pakiety internetowe sa coraz tansze (Play ?) wiec jesli dane urzadzenie pozwoli Ci zamontowac lub uzyc karte SIM takiego operatora, to Kindle traci troche na tym swoim 3G.
A jesli juz pytasz o dostep na terytorium PL to poczytaj o Aero2 :) moze skorzystasz.
Ja mam Kindla do ksiazek, jest fajny, miesci sie w kierzen, czyta sie go jak ksiazke - no prawie, a jak potrzebuje sieci - mam smartfona.
Jesli bym chcial tablet - to juz raczej jakis porzadniejszy, o dobrych parametrach i mozliwosciach zeby jakos w miare sensownie zastepowal np. laptopa - ale nie oszukujmy sie - obecnie chyba zaden tablet nie jest w stanie tego dokonac
Wiem czym różni się ereader od tabletu :) Urządzenie potrzebne jest mi przede wszystkim do przeglądania internetu oraz czytania, np. pdf'ów. Ze względu na to, iż chciałem ograniczyć koszty, zastawiałem się na Kindle, ponieważ raczej nie interesuje mnie oglądanie filmów, słuchanie mp3 i inne aplikacje (choć fajnie mieć taką możliwość). Jednak wygląda na to, że powinienem wybrać tablet...
Zależy mi na małych rozmiarach (netbook nie wchodzi w grę) oraz dostępie do internetu nawet w małych miejscowościach / wioskach (przede wszystkim okolice województwa łódzkiego, powiat skierniewicki). Ciekawe wydaje się to, o czym napisał Yogi - Aero2. Może ktoś więcej napisać na ten temat? Szkoda, że mapa zasięgu na ich stronie nie jest bardziej precyzyjna...
Jaki tablet polecilibyście oprócz iPada? Czy jest coś wartego uwagi we w miarę rozsądnej cenie?
Aero2 - mocno starali sie zeby nie byc popularnymi na tym etapie :) ale pare osob rozdmuchalo problem i odpowiedni urzad zmusil spolke do zmian.
Co do jakosci i zasiegu - to juz niestety kwestia nadajnikow. Ale za 20pln + okolo 100 za modem - to chyba mozna sprobowac ?
Co do tabletow - spozniles sie, niedawno HP wietrzyl magazyny i mozna bylo za 99$ zakupic ich tablet, a potem przerobic (podobno) na androida.
Jakikolwiek by nie byl - placisz za to co otrzymujesz, wiec tanio nie znaczy dobrze albo szybko.
Najlepiej jak pobawisz sie tym w sklepie - to naprawde irytuje jak kupujesz sprzet za pare stow - a potem meczysz sie z jego wadami, szybkoscia...
Moze rzeczywiscie poczekaj odrobine az Amazon zacznie swoj tablet sprzedawac w Europie ?
189$, pewnie plus vat, ale do przezycia ;)
co do zakupu kindle - troche sie spozniles, trzeba juz placic vat wiec 23% drozej. ale patrzac na Twoje wymagania (net + pdf) kindle nie wchodzi w gre. przegladanie netu jest cholernie uciazliwe - od biedy mozesz sobie sprawdzic poczte (i nie chodzi tu o czarno-bialy ekran, tylko o to ze wyskakujace okna sa cholernie uciazliwe i w wiekszosci przypadkow nijak nie mozna ich zamknac). pdf - jesli chcesz miec pelen komfort musisz miec czytnik o duzo wiekszej przekatnej jak juz zostalo powiedziane. pozostaje tablet/netbook. netbook to co najmniej 12 cali, na tych 10 - komfort korzystania z neta jest zalosny, 12 cali to jak rozumiem dla Ciebie za duzo. pozostaje tablet - ipad jest w tym momencie bezkonkurencyjny. mozesz poszukac cos markowego na androidzie, ale na tym polu ekspertem nie jestem:)