Witam.
Mam pytanie w sprawie polskiej wersji gry Myst. Przygodówkami interesuję się od niedawna i chciałem skolekcjonować sobie wszystkie części tego klasyka, jednak zależy mi na wersji niespolszczonej. Zatem czy w polskiej serii Myst (wszystkie części) istnieje możliwość wyboru napisów i dźwięku angielskiego?
Z jednej strony na GOLu piszą, że jedynka i Riven są tylko w wersji angielskiej, podczas gdy na Youtube widziałem gameplaye z polskim dubbingiem i trochę się już pogubiłem. Wiem, że z lokalizacjami bywa różnie, zwłaszcza w przypadku starszych gier, stąd moje pytanie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli uda Ci się dostać pierwsze polskie wydania tych gier (Mysta od Optimusa z serii Remake, czy Rivena od Mirage (I wydanie), albo również Optimusa z serii Remake (II wydanie), to będziesz miał wyłącznie angielski dubbing. Jeśli do wyboru zostanie wyłącznie III polskie wydanie, czyli Myst Antologia z cenegowej serii Kolekcja Klasyki (Myst Masterpiece Edition, Riven oraz Myst III), to w dwóch pierwszych będziesz miał wyłącznie polski dubbing, a w Myst III do wyboru angielski/polski z samymi napisami albo pełny dubbing. Oczywiście premierowy Myst III z Play Itu ma dokładnie to samo do wyboru co w Kolekcji Klasyki. Nic nie zostało ruszane do tego wydania.
Pozostałe tytuły zostały wydane następująco:
Uru: Poza Wiekami Mysta (tu była pomyłka, więc poprawiam. I wydanie Uru to pełny dubbing polski (dostępny na osobnej płytce jako patch spolszczający) oraz angielski. W łącznym wydaniu z oboma dodatkami jako Uru: Kompletne Kroniki - tylko polski dubbing).
A Myst 4 i Myst 5 wydane zostały wyłącznie po angielsku z polskimi napisami.
I teraz wszystko jasne. Wielkie dzięki za dokładną, wyczerpującą odpowiedź :)