Jakie są przewagi Windows 7 w wersji 64 bit nad 32 bitową?
Ponieważ planuję zmianę systemu operacyjnego z Vista Home 32-bit na na WINDOWS 7, a doszły mnie słuchy, że np. 64-bitowy system obsłuży więcej niz 4 GB RAMu, a 32-bitowy - nie, chciałem poznać Wasze zdanie na ten temat, i poznać inne przewagi systemu 64-bit nad 32...
No i pytanie, procesor w lapku mam Intel Core 2 Duo P8400 2.26 Ghz, 2.27 Ghz (tak pokazuje Vista, serio!), czy przy takim procesorze zamiana z 32bit na 64 mi się opłaci? Bo to zdaje się kilka złotych drożej?
Też planuję. 32 bitówka czyta mi tylko 3 GB Ramu :( Okazyjnie.. chętnie usłyszę opinie innych :)
No zaraz, ale ja mam 32-bitówkę... i pokazuje mi 4 GB ramu... a tyle mam fizycznie. Do trzech nie kroi na szczęście.
Ale w menadżerze zadań masz już 3,25GB
Zasada jest prosta:
3GB i mniej - instaluj 32 bitowy
3GB i więcej - instaluj 64 bitowy
Sratatata. Jesli procek jest 64-bitowy, to nie ma sensu go "dusić" systemem 32-bit - niezależnie od wielkości pamięci RAM.
Odgrzebuje wątek, bo usłyszałem, że jeżeli zainstaluje 64 bitowe Windows 7, to czesc aplikacji 32-bit moze mi nie ruszyc...
Czy poda ktos przyklady tytułów (gier, programów) z którymi są problemy?
Od ponad roku funkcjonuję na Win7 x64 i jedynym programem który mi na nim nie odpalił to geodezyjna Ewmapa w wersji 6, czyli dość stara. Nowsze wersje chodzą normalnie. Żadnych więcej zgrzytów nie odnotowałem.
Starsze wersje programów mogą nie działać, problem pewnie robi się jak korzystasz ze specjalistycznego softu. Upgrady sporo kosztują.
Ale z żadnymi znanymi grami, Wordem, Excelami czy np. gadu-gadu nie ma chyba problemów?
Programy jak programy. W większości wypadków emulacja wbudowana w system działa prawidłowo i nie ma jakichś większych problemów. Do tej pory miałem tylko jeden zgrzyt, jeżeli chodzi o oprogramowanie, na Windows 7 64 bitowym. W pracy mamy oprogramowanie LEX w wersji sieciowej. Na 32 bitowych wersjach wszystkich systemów działa znakomicie. Nie ma znaczenia, czy to XP, Vista czy 7. Nawet na Windows Serwer działa bez problemów. 2 sędziów dostało nowe laptopy z Windowsem 7 64 bitowym i... klops. LEX nie działa. To znaczy może działać, jak powiedział mi pan z pomocy technicznej. Wystarczy, że wykupimy od nich specjalny kluczyk podpinany pod USB i zainstalujemy jakąś aktualizację. Oczywiście nie za darmo. Trzeba dopłacić 400 zł. Zrobiłem downgrade do wersji 32 bitowej systemu i koniec problemów.
Innym zgrzytem mogą być jednak sterowniki do starszych urządzeń, lub tych gorzej wspieranych. Te od Visty 64 bitowej w większości wypadków pasują, ale jednak nie zawsze. Na forum można też dziesiątki wątków przedstawiających przegrane walki z próbą instalacji niektórych modemów od Neostrady i pokrewnych dostawców internetowych.
Ja na x64 powazne problemy mialem tylko z softem do zmiany oprogramowania w telefonie - sypalo sie zarowno to od Samsunga jak i od Motoroli. Pomniejsze problemy wystapily ze sterownikami do dzwieku, ale najnowsza wersja ze storny producenta rozwiazala sprawe. Od ostatniej paczki aktualizacji sprzed kilka dni meczy mnie natomiast samoistne sciszanie sie glosu w aktualnie otwartej aplikacji przy odlaczeniu urzadzenia na USB.
64bitowy system mam od pół roku i pierwszy problem napotkałem wczoraj, jak zainstalowałem Commandos 2 :P
Panowie...jeśli boicie się, że jakas aplikacja nie ruszy (a czasem ma to miejsce przy wyspecjalizowanych programach za grube tysiące $$$), to polecam instalację maszyny wirtualnej (np. darmowego VMware Player, który posiada od niedawna możliwość tworzenia takich maszyn, a nie tylko ich odtwarzania), a na niej 32 bitowego dziadka XP. Takie coś działa lepiej od wbudowanego w 7 rozwiązania, a obsługa jest tak prosta, że łatwiej nie można.
A co do samego systemu 64 bitowego - teraz nie ma sensu inwestycja w 32 bity, zwłaszcza z uwagi na RAM. Problemów z aplikacjami nie odnotowałem, chociaż korzystam w zasadzie od premiery. Ew. furtka bezpieczeństwa to wspomniana maszyna wirtualna + XP. I po problemie.
A co za roznica jak w pudelku masz i 32 i 64.
Ja siedze na 4Gb i 64bit 7ce.
Pozwole sobie jeszcze raz odświezyć - czy jest jakaś edycja Windows 7 na 2 komputery, a jesli jest - to o ile droższa?
Mastyl --> Nie ma u nas niestety takiej opcji dla użytkowników domowych. Za granicą dostępny jest tak zwany Family Pack, kosztujący w stanach na przykład $150, jednak jest to chyba jedynie upgrade (więc musisz posiadać legalną kopię starszego systemu Microsoftu) i jest dostępny na 3 stanowiska.
W Windows 7 kernel jest całkowicie oddzielony od warstwy lokalizacyjnej więc możesz kupić anglojęzyczną wersję i zainstalować pakiet językowy.
Tu masz stronę e-sklepu, chyba nie powinno być kłopotu z zakupem (limit 3 szt. na osobę, oferta ograniczona czasowo).
http://www.microsoftstore.com/store/msstore/en_US/pd/productID.220510400
Dla UE wygląda troszeczkę inaczej (149,99€ a nie $):
http://emea.microsoftstore.com/europe/en-US
http://emea.microsoftstore.com/europe/en-US/Microsoft/Windows-7-Home-Premium-Family-Pack-Upgrade
Ale to i tak świetna oferta.
Waham się między w7 64-bit a 32-bit na dwóch komputerach:
1) Athlon 64 3000+, 4x 512 MB RAM (GEIL ddr, 400mhz, cl2.5), Asus a8n-e, Samsung 160GB 7200rpm bufor 8MB (jako dysk systemowy), gf 7600 gso
2) Athlon 64 4600+, 2GB RAM ddr2 800mhz, HDD wd 250GB 16mb cache sata II
Na 1) na razie stoi 32-bit i zastanawiam się czy zmienić, na 2) hulał linux ale rano robię format i ląduje w7 64-bit. Co wy myślicie?
Paul12 --> Po co chcesz się pchać w wersje 64 bit? Właściwie to po co chcesz się pchać w Windowsa 7 na pierwszym kompie? Na pierwszym postawił bym XP, a na drugim Windowsa 7, ale 32 bitowego. Chyba, że niedługo planujesz dołożyć znacznie więcej RAMu, lub pracujesz często na aplikacjach pisanych pod 64 bity. Chyba, że planujesz kupić systemy w wersji BOX. Wtedy ma to sens, bo dostaniesz obie edycje (32 i 64 bity), a dodatkowo w przyszłości będziesz mógł odinstalować system ze starego kompa i zainstalować na nowym, który kiedyś kupisz.
Odświeżę po raz kolejny - może któs w skrócie wyjaśnić, jak wygląda proces nakładania na zachodnią (angielską, niemiecką) wersję Windows 7 x64 Family polskiej nakładki językowej?
Czy na płycie z Win 7 od razu będe miał polski pakiet językowy? Czy trzeba skadś dociągać?
Jeżeli kupisz wersję polską, to oczywiście od razu będzie wszystko po polsku. Jeżeli kupisz wersję angielską to odpowiednie nakładki można pobrać przez Windows Update (jeżeli masz wersję Ultimate przynajmniej).