Jak najlepiej skopiowac dane z jednego laptopa na drugi?
Tzn. Jak je polaczyc? Bo mam jakies 40GB danych do zrzucenia ze starego lapka na nowego, a niestety nie mam USB stick'a wiekszego niz 1GB. Czy mozna je jakos polaczyc po kablu USB albo cos?
Bede wdzieczny za porady.
jeremy - mam Wifi + router. Mozesz mi napisac jak to zrobic, krok po kroku, prosze?
Wystarczy kabel LAN.
40GB przez wifi to będzie mordęga, przynajmniej u mnie jest to prędkość 2,5MB/s, nawet mając lepszy router to nie wiem czy wyciśnie się 10MB/s.
ed. Jak masz dostęp do dysków to najszybciej by było je chyba oba podpiąć pod kompa i przerzucić co trzeba.
po wifi będzie wooooolno szło. najlepiej jakbys podłączył oba lapki kablem do routera. (bo zapewne nie masz kabla scrossowanego zeby polaczyc kompy bezposrednio.)
później musisz włączyć udostępnianie plików, udostępnić dany katalog w starym laptopie. z nowego laptopa znaleźć w "otoczeniu sieciowym" udostepniony katalog i skopiowac zawartość.
jezeli nie masz kabli to pozostaje tylko wifi. zasada z udostepnianiem ta sama.
http://lmgtfy.com/?q=udost%C4%99pnianie+plik%C3%B3w+lan
Dobra, dzieki. Sprobuje z tym routerem i kabelkiem. 2.5MB na sekunde to mega wolno i pewnie cala noc by sie kopiowalo. Sprobuje moze po kablu szybciej.
jajko --> a ten kabel scrossowany, to pozwala polaczyc dwa kompy bezposrednio? Ile takie cos kosztuje?
kosztować powinno tyle samo co zwykły różni się tylko tym że jedna wtyczka jest w standardzie A, a druga w standardzie B (zamienia się kabelki). wtedy podłączasz bezpośrednio do kompów, podajesz ręcznie adresy ip i masz sieć "bez routera".
Nie jest potrzebny żaden kabel scrossowany. Już od lat karty sieciowe same potrafią się dostosować do kabla.