Jak mogę polepszyć ten komputer ?
Chciałbym jakaś polepszyć działanie tego komputera, mogę dokupić jakieś częsci, podkręcić itd...
Mój komputer obecnie :
Karta główna : Gigabyte GA-A75M-S2V
Procesor : AMD A8-3850 2.9 x 4
Karta graficzna : AMD Radeon HD 6550D
4 Gb RAM
Maksymalnie moge wydać do 500zł.
Kartę graficzną wymień na radeona hd 7770 (ok.400zł) lub radeona hd6770 (320-350zł) , i komputer myśle że będziesz miał spoko
Możesz dokupić ze 4GB ramu.
Po cholerę? Przecież te 4 to jest w sam raz, więcej nie potrzeba.
Ja bym wymienił procesor
[8] Bzdury, jak będziesz miał >4gB to zmienisz zdanie.
4GB było w sam raz 2 lata temu. Dzisiaj już niestety większość nowych gier się krztusi przy 4GB, m.in. najnowszy Bioshock, BF3 Multi, Crysis 3. Ba, u mnie nawet Chrome się lubi wykrzaczać jak mam otwartych dużo kart...
Najpierw może troszkę się dowiedzcie, a później piszcie. Takich głupot to ja dawno nie słyszałem.
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/crysis-3-test/strona/19367.html
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/tomb-raider-test/strona/19474.html
Na rynku nie ma gier które potrafiłby wykorzystać 8gb ramu. Co najwyżej 6gb, ale i tak różnica w stosunku do 4 nie będzie duża tak jak widać to w Crysis 3.
Weź pod uwagę, że system i aplikacje chodzące w tle też potrzebują trochę pamięci. W Crysisie 3 np. gra u mnie się dosłownie cięła mimo tego, że FPS gdy stałem w miejscu był całkiem ok. Sytuacja podobna w BF3 - ustawię tekstury na Ultra, gra zaczyna haczyć za każdym razem gdy robię gwałtowne ruchy myszką i słychać tylko jak dysk głośno muli, co chyba, a nawet na pewno oznacza, że po prostu dane muszą być doczytywane.
Co do Tomb Raidera, to ta gra akurat RAMożerna nie jest. Proces tej gry u mnie jadł zaledwie 500 MB jak patrzyłem w Menedżerze zadań, zaś już taki Crysis ponad 1000 MB, a BF3 aż 1700!
Tylko, że przy takim sprzęcie nie będzie grał na full detalach a więc 8gb ramu jest niepotrzebne, zresztą nie wiem czy słyszeliście o czymś takim jak plik stronicowania.
Największego kopa powinna dać karta graficzna.
Tylko, że przy takim sprzęcie nie będzie grał na full detalach a więc 8gb ramu jest niepotrzebne, zresztą nie wiem czy słyszeliście o czymś takim jak plik stronicowania.
Największego kopa powinna dać karta graficzna.
Dokładnie. Jeszcze biorąc pod uwage, ile ma pieniędzy do wydania, to ramu się poprostu nie opłaca kupować.
Mam niemal idenatycznego kompa i max co się opłaca do niego wsadzać to właśnie HD7770, którego też posiadam. Niestety jak i to przestanie wystarczać to pozostaje tylko zmiana platformy bo niestety ale socket FM1 został uśmiercony zaledwie po 1 generacji APU. Póki co A8-3850 + HD7770 w zupełności wystarcza do komforowego grania w każdą grę w 1080p, więc nie ma lipy.
Tak was czytam i aż przecieram oczy ze zdumienia. To niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego na moim pc (specyfikacja w sygnaturze) chodzi wszystko bez problemu na UWAGA 2gb ramu (dodatkowo Win7 64 bit)? I BF3 na multi i FC3 na singlu bez problemu. Co do tematu wątku, to raczej karta do wymiany.
Ilość RAMu ma minimalny wpływ na ilość klatek na sekundę w grach.
Mając do wydania 500zł, zainwestowałbym w Radeona 7770. Będziesz miał solidny komputer do gier, ale też nie licz na w pełni płynną grę na wysokich/ultra detalach w rozdzielczości 1920x1080.
Od biedy możesz resztę kasy włożyć w RAM, bo jest dość tani.
Koniecznie podaj jaki masz zasilacz. To ważne.
Mam Tracer P4 BECOOL 420W SILENT
Troche się obawiam bo słyszałem że tracery się często spalają.
To moze ja tez sie dopisze ... Mam dosc pokazny budzet na polepszenie komputera (nawet do 3000 zl) ( w gre wchodzi nawet kupno nowego) ... obecnie:
Quad 9400 2,66 GHz
4 GB RAM
GeForce GTS 250 (1 GB)
Tagan 600W
MSI Platinum
win xp (uzywa tylko 3 gb ramu ;) )
I pytanie co z tym fantem robic? :)