Jak bezpiecznie usunąć Linuxa?

Forum Komputery
Odpowiedz
04.03.2012 16:56
1
odpowiedz
zanonimizowany773549
45
Senator

Jak bezpiecznie usunąć Linuxa?

Mam na laptopie zainstalowanego Linuxa. Chciałbym go jednak usunąć, lecz tak, aby nie było potem żadnych komplikacji w systemie. Jak to zrobić? Jakiś czas temu dość inwazyjnie podszedłem do problemu, ponieważ za pomocą programu do modyfikacji partycji po prostu usunąłem partycję z Linuxem. Niestety po tej operacji system nie chciał się włączyć oraz nie pojawiał mi się ekran wyboru systemu. Linux został ponownie zainstalowany jednakże chciałbym się go pozbyć.

04.03.2012 16:59
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Sformatuj partycje, a później napraw sobie menadżer rozruchu systemu, który został.

04.03.2012 17:00
kjx
3
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

1. Zwykły format partycji linuksowej.
2. fixmbr (ewentualnie też fixboot) z poziomu konsoli odzyskiwania systemu (Windows).

To powinno w zupełności wystarczyć przy standardowej instalacji (C - Win, X - linux).

04.03.2012 17:00
hopkins
4
odpowiedz
hopkins
231
Zaczarowany

Normalnie usun ale pozniej musisz fixmbr zrobic.

04.03.2012 17:06
5
odpowiedz
zanonimizowany773549
45
Senator

2. fixmbr (ewentualnie też fixboot) z poziomu konsoli odzyskiwania systemu (Windows).

Jak jak włączyć tę konsolę? Czy potrzebna mi jest płyta z Windowsem? Od razu zaznaczam, że takowej nie posiadam.

04.03.2012 17:09
siwy346
6
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Jeśli to laptop to posiadasz recovery na dysku(uruchamia je jakiś klawisz przy starcie - zależnie od producenta laptopa), jeśli nie to:
http://www.fixitpc.pl/topic/54-winre-metody-startu-opis-funkcji-naprawczych/

Ponadto jeśli to vista/seven to polecenie fixmbr wygląda nieco inaczej:
http://support.microsoft.com/kb/927392/pl

Odrobina precyzji by się jeszcze przydała.

04.03.2012 17:10
kjx
7
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Płyta z Windowsem lub dyskietka (tak, dyskietka) startowa z Windows 98.

Na necie są chyba jednak obrazy takiej dyskietki w formacie ISO, do nagrania na płytę CD. Zapewne też istnieją też osobne programy do zarządzania sektorem rozruchowym (czyli odpalasz Win, usuwasz linuksa z mbr, formatujesz partycję). Niestety, programu nie polecę, bo żadnego nie znam, zawsze wystarczało mi zwykłe fixmbr.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl