inwestowanie a podatki
Jak sie nalicza ten podatek Belki?
Wydawalo mi sie, ze od sumarycznych zyskow (po konsolidacji strat i zyskow) z roznych form inwestowania powinno sie dopiero zaplacic podatek. Bo przeciez jak z lokaty mam 2000zl zysku, natomiast na funduszu inwestycyjnym jestem 2000zl w plecy to logicznie rzecz ujmujac podatku nie powinienem zaplacic bo przeciez nic nie zarobilem.
Natomiast zauwazylem, ze banki sciagaja podatek automatycznie przy comiesiecznym doliczaniu wplywow z oprocentowania.
Rozumiem, ze potem w przypadku gdyby np. moj fundusz/akcje nie wypalily moge starac sie o zwrot? Bo jak nie, to cos mi tu mocno nie trybi..
Przeciez podatek naliczasz za caly rok uwzgledniajac wszystkie zrodla dochodow i wszelkie odprowadzone zaliczki. Jesli zaliczki sa wyzsze niz nalezny podatek to otrzymujesz zwrot. Nie ma roznicy czy to podatek od zyskow kapitalowych czy pracy.
Ah chyba nie o to Ci chodzilo.
dla mnie to troche taki prawniczy belkot.
Zalozmy moj przychod z racji oprocentowania moich lokat wyniosl 2000zl. Z czego podatek jest juz zaplacony bo automatycznie nalicza i zabiera go bank.
Sprzedalem tez pakiet aukcji ktory kupilem rok temu ze strata 2000zl.
Czy i kiedy zostanie mi zwrocony podatek automatycznie zabrany przez bank?
Wybacz, ale przeczytałem "inwestowanie w pośladki" i nie mogłem się powstrzymać! ;-)
kulka25 - Lokata to dochód i dlatego od razu płacisz podatek (zgodnie z okresem kapitalizacji - czyli standardowo miesiąc).
przeciez akcje rozliczasz pitem 8... i w ciagu 5 lat mozesz wliczyc to w straty..
gorzej jest z np lokata vs akcja. bo jedno automatycznie,d rugie musisz sie rozliczac
Panie i Panowie - podatek od (przepraszam za niepoprawne słownictwo nie jestem prawnikiem, ani ekonomistą) zysku z lokaty (odsetek), z dywidendy i podatek od zysku z obrotów akcjami (i innymi rzeczami, którymi obraca się na giełdzie) to RÓŹNE podatki naliczane oddzielnie. Niech mnie ktoś poprawi jeśli kłamię, ale podatek od lokat/dywidend nalicza się ryczałtowo (czyli po chłopsku bank to naliczy i odprowadzi - nie trzeba się tym przejmować i nie da się odzyskać), a podatek od zysku z obrotów akcjami trzeba obliczyć samodzielnie na podstawie uzyskanego zysku lub straty.
czyli prosto z mostu, jezeli w danym roku mam 2000zl zysku z lokaty od ktorego juz bank mi potracil i zaplacil podatek oraz 2000zl straty na sprzedazy pakietu akcji, udzialow w funduszu inwestycyjnym to i tak nie moge liczyc na zwrot tego podatku odprowadzonego przez bank mimo, ze sumarycznie z inwestycji pienieznych NIC nie zarobilem?
Taki podatek od NIC? ;)
bardzo sprytne musze przyznac :D