inwestowanie a podatki

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
27.02.2014 08:29
1
odpowiedz
zanonimizowany975555
1
Pretorianin

inwestowanie a podatki

Jak sie nalicza ten podatek Belki?
Wydawalo mi sie, ze od sumarycznych zyskow (po konsolidacji strat i zyskow) z roznych form inwestowania powinno sie dopiero zaplacic podatek. Bo przeciez jak z lokaty mam 2000zl zysku, natomiast na funduszu inwestycyjnym jestem 2000zl w plecy to logicznie rzecz ujmujac podatku nie powinienem zaplacic bo przeciez nic nie zarobilem.
Natomiast zauwazylem, ze banki sciagaja podatek automatycznie przy comiesiecznym doliczaniu wplywow z oprocentowania.
Rozumiem, ze potem w przypadku gdyby np. moj fundusz/akcje nie wypalily moge starac sie o zwrot? Bo jak nie, to cos mi tu mocno nie trybi..

27.02.2014 08:36
2
odpowiedz
Highlighter
8
Pretorianin

Przeciez podatek naliczasz za caly rok uwzgledniajac wszystkie zrodla dochodow i wszelkie odprowadzone zaliczki. Jesli zaliczki sa wyzsze niz nalezny podatek to otrzymujesz zwrot. Nie ma roznicy czy to podatek od zyskow kapitalowych czy pracy.

Ah chyba nie o to Ci chodzilo.

Tutaj artykul http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/podatek-od-dochodow-kapitalowych/217423,Czy-dochody-z-akcji-mozna-pomniejszyc-o-straty-z-funduszy-inwestycyjnych.html

27.02.2014 10:13
3
odpowiedz
zanonimizowany975555
1
Pretorianin

dla mnie to troche taki prawniczy belkot.
Zalozmy moj przychod z racji oprocentowania moich lokat wyniosl 2000zl. Z czego podatek jest juz zaplacony bo automatycznie nalicza i zabiera go bank.
Sprzedalem tez pakiet aukcji ktory kupilem rok temu ze strata 2000zl.

Czy i kiedy zostanie mi zwrocony podatek automatycznie zabrany przez bank?

27.02.2014 10:14
Cainoor
😃
4
odpowiedz
Cainoor
284
Mów mi wuju

Wybacz, ale przeczytałem "inwestowanie w pośladki" i nie mogłem się powstrzymać! ;-)

kulka25 - Lokata to dochód i dlatego od razu płacisz podatek (zgodnie z okresem kapitalizacji - czyli standardowo miesiąc).

27.02.2014 10:16
5
odpowiedz
Dessloch
267
Legend

przeciez akcje rozliczasz pitem 8... i w ciagu 5 lat mozesz wliczyc to w straty..

gorzej jest z np lokata vs akcja. bo jedno automatycznie,d rugie musisz sie rozliczac

27.02.2014 10:28
6
odpowiedz
116
3 grosze

Panie i Panowie - podatek od (przepraszam za niepoprawne słownictwo nie jestem prawnikiem, ani ekonomistą) zysku z lokaty (odsetek), z dywidendy i podatek od zysku z obrotów akcjami (i innymi rzeczami, którymi obraca się na giełdzie) to RÓŹNE podatki naliczane oddzielnie. Niech mnie ktoś poprawi jeśli kłamię, ale podatek od lokat/dywidend nalicza się ryczałtowo (czyli po chłopsku bank to naliczy i odprowadzi - nie trzeba się tym przejmować i nie da się odzyskać), a podatek od zysku z obrotów akcjami trzeba obliczyć samodzielnie na podstawie uzyskanego zysku lub straty.

27.02.2014 11:22
😁
7
odpowiedz
zanonimizowany975555
1
Pretorianin

czyli prosto z mostu, jezeli w danym roku mam 2000zl zysku z lokaty od ktorego juz bank mi potracil i zaplacil podatek oraz 2000zl straty na sprzedazy pakietu akcji, udzialow w funduszu inwestycyjnym to i tak nie moge liczyc na zwrot tego podatku odprowadzonego przez bank mimo, ze sumarycznie z inwestycji pienieznych NIC nie zarobilem?
Taki podatek od NIC? ;)

bardzo sprytne musze przyznac :D

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl