Internet podczas hibernacji
Problem jest taki, że mam podłączone dwa komputery do radiówki i żeby na drugim komputerze net mi działał, pierwszy musi być włączony...więc moje pytanie:
1. Czy podczas hibernacji Internet pozostaje włączony? (ewentualnie jak można włączyć takową opcję)
2. Jeśli nie to jaki jest sposób na najniższy pobór energii przy włączonym Internecie?
Podczas hibernacji net będzie wylaczony jedyne wyjście to rozdzielacz nie pamietam jak on tam się nazywa ale coś 200 zł kosztuje
Najtaniej?
Najprostszy router za ta stowke. Przy kosztach dzialacego jednego kompa pewnie ci sie szybko zwroci.
A mógłbyś opisać dokładniej? bo zielony jestem w tych sprawach :)
Opisz infrastrukturę swojej sieci.
Kabelki, wi-fi, udostępnianie połącznia, modem radiowy?
Co i jak jest połączone?
Ponieważ się WCALE nie znam to powiem tak :
do karty sieciowej (nie jest to karta zintegrowana tylko oddzielnie zamontowana) mam podłączony przewód od anteny (nie wiem jak on się nazywa).
Co dalej?
w szczegółach mojego internetu jest jeszcze tabelka:
Nazwa urządzenia - Miniport WAN (PPPOE)
Typ urządzenia - PPPoE
Typ serwera - PPP
Transporty - TCP/IP
Uwierzytelnianie - MS CHAP V2
Kompresja - (brak)
Ramki łączy wielokrotnych - Wyłączone
i adres IP klienta i serwera
Karta sieciowa to - Ralink Turbo Wireless LAN Card
Dalej masz przerąbane. Dostawca internetu prawdopodobnie zabezpiecza dostęp do sieci na podstawie MAC adresu karty sieciowej, więc jak podepniesz do routera kabel od anteny i go nawet dobrze skonfigurujesz (router a nie kabel. Żeby nie było wątpliwości), to problemem może okazać się brak możliwości podmiany adresu MAC dla karty bezprzewodowej w routerze. Wiem, że tańsze TP-Linki takiej możliwości nie dają na przykład i pozwalają tylko na klonowanie adresu MAC dla złącza WAN. Droższe routery, które na to pozwalają (po zmianie oprogramowania na jakieś niestandardowe), mogą z kolei posiadać inne złącze antenowe.
Domyślam się, że powinieneś szukać routera z odkręcaną anteną na złączu RP-SMA.
Edit: O. Jak by było PPPoE, to jest szansa, że jednak darowali sobie zabezpieczenie po MACu.
Co do zabezpieczenia, to najlepiej byłoby się spytać dostawcy, albo zgłosić zmianę adresu MAC. Nie powinno być z tym problemu
Akurat dostawca od mojego domu mieszka zaledwie 400m i jesteśmy na "Ty" ...Więc pogadam z nim może pomoże. W każdym razie dzięki za pomoc :]