Internet 200mb (jaki router)
Witam
Konczy mi sie umowa z providerem i zamierzam podpisac nowa z innym
Oferuje on internet max predkosc 200/100 (d/u) [prosze mi nie klarowac ze to chwyt marketingowy - wiem] http://wtvk.pl/wtvk/internet
Z tego co wiem ten dostawca nie daje swojego modemu/routera. Prosze o odpowiedz jaki router do tego kupic aby mogl obsluzyc powyzsze predkosci. Interesuje mnie rowniez abym mogl streamowac przez siec wi-fi filmy hd na konsole za pomoca ps3 media serwer (100 megowy router nie daje rady)
Oczywiscie potrzebuje wifi i jeden eth do kompa. Prosze o propozycje atrakcyjne cenowo i jakosciowo :)
Nie znam sie na tym kompletnie do tej pory mialem dostarczony od providera urzadzenie cisco epc3925
Zazdroszczę takiego łącza, u mnie max. co mogę mieć to 8/1MBps
Co do routera, to znajdź jakieś porównawcze artykuły routerów. Chip często przeprowadza testy routeów, zajrzyj na ich stronę
czy jest czego zazdroscic to sie okaze w praniu - w tej chwili mam 25/1.5 (dramatyczny up - wysylanie czegokolwiek zrywa lacze - dlatego miedzy innymi chce zmienic - do tego duzo lepsza cena)
Poczytam chip - z tym ze ja zupelny laik nie rozrozniam typow wifi - z tego co wyczytalem to ps3 obsluguje tyb b i g (cokolwiek to jest)
to chyba wazne - internet dostarczony kablem eth i dopiero to chce rozdzielic na kabel (pc) i wifi (konsola, komorka, laptop)
Główne standardy w sieciach bezprzewodowych:
802.11a – do 10 Mb/s częstotliwość 5 GHz;
802.11b – 11 Mb/s częstotliwość 2,4 GHz posiada zasięg ok. 30 m w pomieszczeniu i 120 m w otwartej przestrzeni; w praktyce można osiągnąć transfery rzędu 5,5 Mb/s. Materiały takie jak woda, metal, czy beton obniżają znacznie jakość sygnału; standard 802.11b podzielony jest na 14 kanałów o szerokości 22 MHz które częściowo się pokrywają, Polska wykorzystuje tylko pasma od 2400 do 2483,5 MHz – kanał od 1 do 13;
802.11g – 54 Mb/s częstotliwość 2,4 GHz, obecnie najpopularniejszy standard Wi-Fi, który powstał w czerwcu 2003 roku, w praktyce osiągalne są transfery do 20-22Mbit/s przy transmisji w jedną stronę, wykorzystanie starszych urządzeń w tym standardzie powoduje zmniejszenie prędkości do 11 Mb/s, jest bardziej podatna na zakłócanie i wymaga silniejszego i stabilniejszego sygnału niż 802.11b;
802.11n – 300 Mb/s częstotliwość 5GHz oraz 150Mb/s w częstotliwości 2,4 GHz, standard, który został wprowadzony na rynek w 2007 roku jako "draft", choć urządzenia "pre-N" pojawiały się już od 2002 roku. W dniu 4.09.2009 "draft-N" został ratyfikowany jako standard, w praktyce osiągalne są transfery rzędu 150Mbit/s w jedną stronę, jednak wymaga on bardzo silnego i stabilnego sygnału do działania.
z tego wynika, ze potrzebujesz routera dzialajacego w trybie "n" jesli chcesz osiagnac max. predkosc.
co do tego internetu ze strony - zauwaz ze to 200/100 to "max" predkosc. w praktyce moze byc roznie, np. sieci osiedlowe maja jakas tam pule mega/gigabitow to wykorzystania miedzy wszystkich mieszkancow, wiec docelowa predkosc moze byc duuuuzo nizsza w momencie gdy kilkadziesiat osob naraz dorwie sie np. do bittorrenta
beeria - wiem nie musisz mi tego tlumaczyc :) o ile wiem moge zerwac umowe w dowolnym momencie wiec nic nie trace ;)
Zalezy mi na duzej predkosci do kompa (kabel wiec nie powinno byc problemu) a do PS3 tak duzo byc nie musi choc dobrze byloby moc streamowac filmy hd
czy standard n bedzie obslugiwal konsole (gdy wyczytalem ze ma b lub g)
Nie pobieram netu z wifi tylko z kabla - czy router to odpowiednie urzadzenie? Chce rozdzielic sygnal kablowy na kabel i wifi
Czy to mozliwe ze sygnal jest slaby gdy urzadzenie jest blisko routera (konsole mam ok 1m od modemu)
Im chyba się zera pomyliły przy podawaniu tej prędkości. Technologia szerokopasmowa nie osiąga takich prędkości. Nawet VDSL, która dopiero co wchodzi osiąga 52Mbit. Moim zdaniem to jakaś ściema, a Ci goście co to oferują to szukają chyba jeleni. Co do router'a to nie licz na jakiś tp-link czy inny pentagram za 200 PLN. Routery o takiej przepustowości to używają providerzy internetowi i taki sprzęt kosztuje grube tysiące. Nie ma sprzętu "do zastosowań domowych" o takiej wydajności.
Myślę, że tobie wystarczy zwykły router.
Edit:
Ponadto nic nie piszą czy to jest przez linie telefoniczną( wtedy wymagany jest modem lub router z modemem, gdzie nie jest możliwa do uzyskania taka prędkość), czy może połączenie przez LAN i gdzieś u nich stoi server (proxy) - to tylko w takim przypadku jest możliwe połączenie przy takiej prędkości(oczywiście tylko do serwera proxy). W tym drugim przpadku wystarczy Ci router z gigabitowym switchem coś a'la D-Link DIR-655.
nic nie pisza ze to linie telefoniczne bo to jest siec telewizji kablowej ;) wiem tylko ze kladli swiatlowody na osiedlu a do domu doprowadzana jest skretka jak chce sobie rozdzielic to mam kupic router
Bulli -> zalecam więcej wytrwałości w zdobywaniu informacji.
Technologia nazywa się DOCSIS 3.0 i daje możliwość transmisji do 200 Mb/s.
Nawet VDSL, która dopiero co wchodzi osiąga 52Mbit
Do nas 'wchodzi' vdsl2 który na niskich odległościach osiąga i 200mbit.
Tepsa sprzedaje 40/4 i 80/8.
http://www.speedtest.net/result/1636356194.png
LOL beka na maxa
dokladnie, zera im sie pomylily, bo to pewnie jakies osiedlowe jelopy a kolo podnieca sie 200Mb/s
Porownajcie ceny:
4Mb/s - 42.50 pln
200Mb/s - 48.60 pln
Gdzie tu logika? Po huk mi wolniejszy net skoro za 6 pln wiecej mam 50x szybszy?
Widzący ---> Aha i to wszystko oferuje Winogradzka Telewizja Kablowa w standardzie szerokopasmowego dostępu do internetu!
dobra wiec jakie wnioski?
w tej chwili mam 25mb z inei ktora korzysta z infrastruktury WTK (potem widzialem jak kladli swiatlowody w bloku spece z WTK) i place za to 80pln... po co mam placic 80 jak za 50 moge miec 200 (moge czy nie moge to ja nie wiem nie znam sie na tych technologiach)
Nadal nie wiem jaki router wybrac do moich zastosowan i zakladajac ze jednak jest siec ktora oferuje taka predkosc
Inea oferuje 100mb dlaczego wiec nie moglaby na swojej infrastrukturze udostepniac WTK wiecej
Setak - kolo sie niczym nie podnieca - nie wypowiadaj sie jak nie masz nic do powiedzenia ;)
W tej chwili mam takie lacze i zalamuje mnie moj up -> http://www.speedtest.net/result/1640713961.png
Wyniki WTvK -> http://www.speedtest.net/result/1620973389.png po wifi wiec chyba niezle
Szwaroc masz 25Mb i pobiera 23Mb? Ja mam łącze 50Mb i taki wynik http://www.speedtest.net/result/1643065606.png
śmiechu warte.
Szwaroc :
Teoretycznie WTK pracuje w DOCSIS 3.0 i podłączą Cie przez coaxial i modem kablowy w takim stylu jak miales poprzednio- kwestia zadzwonić i zapytać. Może okazać się zbędne kupowanie dodatkowego sprzętu.
Jeśli jednak będziesz musiał kupić jakiś router/ap to warto zainteresować się Netgear WNR3500L który pod alternatywnym softem sprawuje się przyzwoicie.
Jeśli masz ciut więcej kasy lepszym wyborem był by Asus RT-N56U czy RT-N16
relik gdzie to wyczytales?
pisalem do nich - ciagna skretke do domu reszta to moja broszka
ten netgear mi sie widzi (cena nawet niezla) tylko dla mnie laika chcialbym po prostu go postawic, podlaczyc i zabezpieczyc siec bo po co mi maja weszyc wiec te historie o linuxie i alternatywnym sofcie mnie lekko przerazaja :D
Szwaroc:
Zalozylem że tak jak to ma miejsce w większości sieci DOCSIS dociągną do Ciebie modem kablowy.
A skoro do domu puszczą Ci skrętkę to pewnie robią tak:
x userów w klace jest podlaczonych po skretce do switcha (lub routera) a ten switch do modemu kablowego.
Będzie to wyglądało tak, że będziecie między siebie dzielić tą przepustowość którą może wyciągnąć ich modem. Oszczędnie i zgodnie z prawda - speed będziecie mieć DO 200 Mbit :)
Nie bojaj się tego alternatywne softu. Wyciągniesz 200% z maszynki a żeby było śmieszniej producent domyślnie przystosował tego netgeara do pracy z softami innymi niż brandowy :)
ok ale co to znaczy wiciagniesz z maszynki 200% :D znaczy na co pozwala taki soft?
Ej, pytanie może i głupie, bo ja żyję jeszcze w epoce kamienia łupanego, ale jak można wykorzystać tak szybki internet? o_0
jak wykorzystac? ja kupuje sporo gier przez psn i musze je sciagnac - im szybciej tym lepiej :)
Dobra, to pozwolę sobie na lekki offtop.
Czy nie wyszedłem na frajera, przedłużając umowę z TP biorąc internet 20 Mb/s? za cenę 70 zł?