Intel Atom N550
Witam,
Mam problem z procesorem Intel Atom N550. Zarówno Windows XP jak i program CPU-Z pokazuje taktowanie procesora (rdzenia właściwie) jako 1000 mHz podczas, gdy ten procek ma 1,5 GHz. Wiem, że Atomy zmieniają taktowanie zależnie od tego co aktualnie jest włączone w systemie - ale nie jest to dziwne? BIOS jest najnowszy. System to Win XP SP3. Komputer Asus EEE PC 1015 PEM.
W załączniku dane mojego procesora.
Tu dane tego procka z netu: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/yotomeczek/N/Dell_Inspirion_Duo/d/CPUZb.png
Ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?
Dodam tylko, że podczas odtwarzania filmu z YT w jakości 720p wszystko idzie bardzo płynnie, taktowanie w CPU-Z nieznacznie wzrasta do około 1002 mHz - możliwe, że po prostu procesor nie jest obciążony i dlatego nie osiąga pełnego taktowania? Puścić mu jakiś program do stresowania?
Widać też, że napięcie między moim prockiem a tym poglądowym jest inne.
Jeszcze jedno: ten Asus ma program SuperHybridEngine - który służy do płynnego przełączania między trybami: Super Performance Mode, Hihg Performance Mode, Power Saving Mode i Auto Mode. Przy zmianie na Super Performance Mode wartość "Core Speed" w programie CPU-Z wzrasta do 1025, ale napięcie nadal to samo.
Up
Poszukaj programu ORTHOS, uruchom go (Blend - stress CPU and RAM) i zobacz czy taktowanie procesora wzrasta.
Wiem, że Atomy zmieniają taktowanie zależnie od tego co aktualnie jest włączone w systemie - ale nie jest to dziwne?
sam sobie odpowiedziałeś, co ma być w tym dziwnego?

EnX - Stresowałem kompa tym programem i nic, ciągle to samo. Jedynym czynnikiem, który powoduje wzrost mocy procesora jest włączenie trybu Super Performance Mode. ORTHOS stresuje mi tylko 2 rdzenie (2 wątki pozostają nieruszone). Mimo, że są momenty (podczas włączania programu do produkcji muzyki itp.), że komp wykorzystuje i 2 rdzenie i 2 wątki - więc teoretycznie one działają. Tylko dlaczego procesor nie osiąga max mocy? A tak to mniej więcej prezentuje się w stresie.
InGen - no właśnie dziwne jest to, że na screenie, który pokazuje taki sam procesor, jak mój CPU-Z pokazuje pełną wartość taktowania procesora, u mnie nie. Czytaj wyżej co napisałem.

Przed chwilą wyłączając program do stresowania i jakieś zakładki tak wyglądało zużycie procesora:
Wybaczcie post pod postem.
Próbowałeś przywrócić standardowe ustawienia BIOSu?
Masz włączoną obsługę wszystkich rdzeni?
http://programs.pl/forum/showthread.php?50-Uruchamianie-systemu-operacyjnego-na-wszystkich-rdzeniach-Windows-XP-Vista-i-7

Narmo - tak, dawałem ustawienia domyśle, nadal to samo. Ale pojawił się nowy wątek. Włączyłem NHC i on pokazuje coś takiego ---->
Wartość taktowania zmienia się z 1504 na 1490, 1535 mHz dynamicznie - więc coś źle wskazuje.
Widzący - mam Win XP, więc włącza się to w ten sposób? -> http://www.forums.wiaderko.com/windows-xp/200568-%5Bporadnik%5D-uruchamianie-systemu-windows-xp-na-wszystkich-rdzeniach.html
Atom N550 posiada 2 rdzenie i 2 wątki, wobec tego w okno NUMPROC wpisać wartość 2, a nie 4?
Ok Panowie - problem rozwiązany przez użytkownika (dzięki raz jeszcze "mike883"!) forum elektroda.pl. Należało podpiąć notebooka do zasilania i zmienić tryb na Super Performance - dopiero wtedy zaskakuje pełne taktowanie :p
Dziękuję wszystkim za szybkie zainteresowanie się tematem i próby pomocy!
wpisujesz ile masz wątków czyli 4, a w biosie sprawdź czy masz włączone HT
i poczytaj tutaj: http://support.microsoft.com/?scid=kb%3Bpl%3B810231&x=11&y=7
Nie wszystkie wersje XP obsługują wieloprocesorowość.
Ok, zmieniłem w BOOT.INI na 4 - zaraz zrobię restart i zobaczę co i jak. W BIOSie o HT nie mogę nic znaleźć. Jest tylko opcja "Max CPUID Value Limit" - ale to i tak nie to (poza tym dla Win XP i tak jest ta opcja niedostępna).
Mam Win XP Pro - W Menadżerze widać 4 "procesory".
No to więcej nic nie trzeba wymyślać, ustaw na sztywno ten Super Performance i tyle.
Dokładnie. Ale ustawiłem, żeby system przy rozruchu korzystał z 2 rdzeni i 2 wątków. Dzięki raz jeszcze :)
Nie zdazylem ;) Trzeba bylo przyjsc z Mackiem na piwo to bym Ci pomogl od reki ;)
Pozwolę jeszcze dopisać, że w zmienianiu taktowania procesora przy odpiętym zasilaniu pomaga program NHC. Wystarczy uruchomić go, ustawić na profil High Performance i bez problemu procesor osiąga pełne taktowanie.