Mam pytanie czy lepiej wybrać (oczywiście do gier) procesor intel core i5 z HD 7770 czy intel core i3 z HD 7850 kolega mówił że lepiej brać intel core i3 z HD 7850 ponieważ jest wydajniejszy do gier czekam na wasze sugestie
Pierwszy zestaw lepszy (i5 + HD 7770 )
Procek 3 rdzeniowy będzie spowalniał kartę (chyba że ktoś się pobawi w podkręcanie) . I5 lepiej wykorzysta moc słabszej karty .
PrzemoDZ -fakt,procki mi się poje chały .
Te 2 konfiguracje nawet nie są zbliżone do siebie jeśli chodzi o wydajność w grach. Oczywiście drugi zestaw.
Zdecydowanie i3 + HD7850. Takie zestawienie zapewni znacznie lepszą wydajność.
i5 do HD7770, to przerost formy nad treścią.
Predi2222 --> Gdzie ty tu masz mowę o jakimkolwiek procesorze 3-rdzeniowym?
O jakim podkręcaniu mówisz w przypadku i3, mającej zablokowany mnożnik?
jak naprawdę nie możesz wziąć i5 z 7850 to musisz się zastanowić czy będziesz upgade'ował za pół roku, czy za rok procesor czy karte, osobiscie brałbym i3 z 7850, pózniej wymienił procesor, karta nie jest żadną butelką z szyjeczką dla i3, choć wydajności do High dzieki niemu dla gier 2012/13 nie oczekuj, wiekszosc gier wykorzystuje dziś 4 rdzenie, procek poprostu będzie sobie gorzej radził w takich grach jak Crysisy, Asasyny, Battlefield, bla bla nowości..
nie słuchaj o spowalnianiu kart, karta będzie działać normalnie, poprostu procek mniej pomaga przy fizyce i wydajność spada, gry wykorzystujące dziś 2 rdzenie stale wychodzą i z taką kartą bedzie im dobrze, i5 z 7770 do najnowszych to słaba sprawa, chyba że nie musisz grać na wysokich detalach w HD
masz na myśli np 3220 a 2120? właściwie niczym szczególnym, w wydajności pare procent co do taktowania, nowsze mają lepsze zużycie pradu i wykorzystują czasem szybsze kości pamięci, co także nie ma wielkiego wpływy na gry
PS: dobrze ze ja już mam te dylematy z głowy ;)
Ja będę kompa składał więc może wybiorę konfigurację i5+ hd 7850 jeśli się tak da to czy wydajność wzrośnie? (Sorki ale nie wiem tego)
Sam mam i5 2500k i 7850 i wszystko na ultra smiga az milo w 1080p :)
jak liczysz się z kazdą złotówką i nie zależy ci na mocnym OC pózniej to pomyśl nad i5 3550 lub i5 3470, wydajność trochę mniejsza od topowoego i5 3570k ale o 100-150zł mniejsza cena
i5 3350 będzie jeszcze tańszy
kaszanka9 - we wszystkie gry ktore ja gram, mam ultra ustawione
Czyli np BF 3 , Skyrim,
ustawione moze mieć, niekoniecznie z SSAO czy innymi ekstra dodatkami, badz ograniczonym AA czy Anizo, bez MLAA no i w przedziale 10-40 klatek ;)
Ja mam taki sprzet i daje radę. Bierz, choć ja i tak w tym roku prawdopodobnie zrobie upgrade.
Lepszy jest i5+ HD7770.
UP Ojoj po co upgrade skoro nie grasz na komputerze? Po raz kolejny ośmieszasz się, naprawdę admini cię chyba trzymają by mieć się z kogo pośmiać.
Ja mam i3 2120 i GTX660 i wszystko śmiga jak ta lala. Więć jeśli będziesz miał trochę więcej złociszy to bierz i3 i GTX660 a nie HD7850:)
UP Ojoj po co upgrade skoro nie grasz na komputerze? Po raz kolejny ośmieszasz się
Nie bądź bezczelny, co cie obchodzi na co wydaje pieniądze ? widze potrzebe upgradeu i mam na to środki to tak robie, zajmij się w końcu własnym żywotem koleszko.
UP No bezczelny to ty jesteś o jakichś paru miesięcy wobec mnie, naprzód piszesz że pc nie do grania a później robisz upgrade? Hahahahahaha bez komentarza naprawdę, ja się zajmuję własnym życiem o to się nie martw, i przy najmniej nie latam co chwilę do tematu requestowego i zagłaszam każdego kto napiszę mi prawdę w oczy, tak jak to robisz ty. BTW Chciałeś napisać "pieniądze rodziców na co wydaję... " . Po 2 To ty się w końcu zajmij życiem, znajdź może pracę, whatever.
[17] Na moim starym Amd Phenomie 4x 3,2 GHz, 8gb ramu i GF gtx 560 też gry śmigały nawet dobrze ale na miejscu autora poczekałbym aż wyjdą next geny wtedy potanieje wszystko i złoży sobie bardzo dobrego kompa za psie pieniądze.
[12] Ja na kompie wyżej podanym również śmigałem we wszystkie gry na full detalach i 1080p z SSAO, i nie ścinało jakoś mocno ale dla ciebie to pewnie "bajeczki"... -.-.
Poczekaj na nowe konsole, wtedy dużo nowych projektów ruszy ,a te stanieją.
Choć jeśli chcesz koniecznie na teraz to bardziej skup się na tym procesorze, bo grafikę i tak po czasie będziesz musiał wymieniać - nowe konsole to i pewnie nowe silniki graficzne.
UP Silnik od Square enix, jeszcze bardziej podrasowany Cry Engine 3, Unreal Engine 4, Red Engine 3 :). Ja bym mu radził wstrzymać się ze sprzętem gdyż za parę miechów wyjdą next geny i cały sprzęt potanieje, grafika, procki oraz wejdą nowe jeszcze lepsze i jeszcze wydajniejsze podzespoły, bo gry z tej generacji i tak spokojnie odpali się na dwurdzeniowcu i starej już 9600 GT w wysokich detalach i hd ready w 30 fpsach, ja osobiście trochę żałuję zakupu swojej maszynki bo gdybym wiedział że będzie next gen w tym roku ew w europie 2014 rok to bym sobie wymienił na gwiazdkę tego roku, nie przepłacając aż tyle.